Αλλαγές στον τόπο φορολόγησης των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο με βάση ευρωπαϊκές Οδηγίες, που προβλέπουν ότι για διαδικτυακές αγορές αγαθών και υπηρεσιών από κράτη μέλη της ΕΕ ή από τρίτα κράτη ο καταναλωτής θα πληρώνει τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα του, επέρχονται με δέσμη έξι εναρμονιστικών νομοσχεδίων που συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Συνεπώς, ο Κύπριος καταναλωτής θα καταβάλλει τον ΦΠΑ που ισχύει στην Κύπρο για τις διαδικτυακές αγορές του.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικού εμπορίου έχει καταστεί αναγκαία η αλλαγή και υιοθέτηση νέων καθεστώτων για ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα καθεστώτα αυτά, εξήγησε, αποσκοπούν στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και για τους πωλητές, αλλά και για τις φορολογικές διοικήσεις. Επίσης, στόχος τους είναι η προστασία των φορολογικών εσόδων των κρατών μελών και η δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις, σημείωσε.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τμήματος Φορολογίας, από την 1η Ιουλίου 2021 ο κάθε υποκείμενος στο φόρο που πουλά αγαθά ή παρέχει υπηρεσίες στους καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη οφείλει να επιβάλλει και να καταβάλλει τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα του καταναλωτή.
Συνεπώς, ρυθμίζεται η υποχρέωση της σωστής είσπραξης του ΦΠΑ και της σωστής απόδοσής του στο κράτος μέλος του καταναλωτή και αυτό, όπως αναφέρθηκε, έχει ως συνέπεια, τη μείωση του διοικητικού κόστους.
«Το πακέτο αφορά ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη με την πρόθεση να διασφαλιστούν τα έσοδα όλων των κρατών μελών σε σχέση με τις αγορές των καταναλωτών. Δεν έχει αλλάξει ούτε τροποποιεί κάτι σε σχέση με οποιαδήποτε πράξη γίνεται μεταξύ επιχειρήσεων. Αλλάζει το πού καταβάλλεται το ΦΠΑ στις περιπτώσεις αγορών αγαθών και υπηρεσιών από καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη», εξήγησε η εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας.
Για παράδειγμα, όταν Κύπριος καταναλωτής αγοράζει ζευγάρι παπούτσια από την Ελλάδα, ο Έλληνας προμηθευτής οφείλει από την 1η Ιουλίου να επιβάλει τον ΦΠΑ που ισχύει για αυτό το αγαθό στην Κύπρο, δηλαδή 19%. Αν η αγορά γινόταν πριν την 1η Ιουλίου θα επιβαλλόταν ΦΠΑ 24%, που ισχύει στην Ελλάδα.
Ο προμηθευτής, προκειμένου να αποδώσει το ΦΠΑ στο κράτος μέλος του καταναλωτή θα πρέπει είτε να εγγραφεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ του συγκεκριμένου κράτους μέλους, είτε να εγγραφεί στο ειδικό καθεστώς στο κράτος μέλος εγκατάστασής του, μέσα από το οποίο κάθε τρίμηνο θα πρέπει να υποβάλλει ειδική δήλωση για το ΦΠΑ που έχει εισπράξει από καταναλωτές άλλων κρατών μελών, για να αποδοθεί σε εκείνα τα κράτη μέλη στα οποία οφείλεται.
Όσον αφορά το νέο εισαγωγικό καθεστώς, στη βάση της ίδιας ρύθμισης, προμηθευτής που αποστέλλει αγαθά από τρίτη χώρα στην Ευρώπη έχει υποχρέωση να επιβάλλει και να αποδίδει το ΦΠΑ στο κράτος μέλος του καταναλωτή. Αυτό προϋποθέτει ότι είτε θα εγγραφεί σε όλα τα κράτη μέλη στα οποία έχει καταναλωτές ή θα επιλέξει ένα κράτος μέλος, στο οποίο θα ορίσει ένα εκπρόσωπο που θα υποβάλλει εκ μέρους του τις δηλώσεις και θα εισπράττει εκ μέρους του τον ΦΠΑ, που αφορά τους διάφορους καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη. Για αγορές από τρίτες χώρες, καταργείται η φοροαπαλλαγή για αγορές μέχρι 150 ευρώ. Για μεγαλύτερες αγορές συνεχίζει να ισχύει, επίσης, η επιβολή εισαγωγικού δασμού.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν αναμένεται, όπως λέχθηκε στους Βουλευτές, να έχουν αντίκτυπο στους καταναλωτές, καθώς θα πληρώνουν τον ΦΠΑ της Κύπρου για ό,τι αγοράζουν αντί τον ΦΠΑ του κράτους από το οποίο αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες.
Τα εναρμονιστικά νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, αφότου παρήλθε η προθεσμία εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με τις δύο Οδηγίες που ήταν η 30η Ιουνίου 2021.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις