ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχόλια και αντιδράσεις μετά την παραίτηση της 10μηνης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Σχόλια και αντιδράσεις μετά την παραίτηση της 10μηνης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Δέκα μήνες άντεξε η τρικομματική συνεργασία ΚΕΕΕ – ΔΚ – ΚΑ στην «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, η οποία ξεκίνησε ως «κυβέρνηση μειοψηφίας» με 25 «βουλευτές» και στήριξη δύο ανεξάρτητων «βουλευτών» που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Λαού.


Ωστόσο, από τις αρχές του καλοκαιριού άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα της έλλειψης απαρτίας στη «βουλή». Οι δύο «βουλευτές» του ΚΑ έγιναν ένας, αφού αποχώρησε από το κόμμα αυτό ο Μπερτάν Ζάρογλου, ιδρύοντας πρόσφατα το δικό του. Έτσι ο αριθμός έπεσε στο 24 από τους 26 που χρειάζεται για την απαρτία. Προβλήματα υπήρχαν όμως και στο ΔΚ, όπου ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν παρουσιαζόταν στις ολομέλειες, διαφωνώντας με ενέργειες και αποφάσεις της «κυβέρνησης».
 
Το πρόβλημα χειροτέρεψε με την έναρξη της νέας «κοινοβουλευτικής περιόδου» την 1η Οκτωβρίου αφού η «κυβέρνηση» δεν κατόρθωσε ποτέ να συγκεντρώσει τον αριθμό των 26 «βουλευτών» για την απαρτία. Η σύγκλιση «κυβέρνησης» και αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών» στις 6 Φεβρουαρίου 2022 κόλλησε στην απαίτηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να ισχύσουν άμεσα οι απαγορεύσεις της προεκλογικής περιόδου για να μην εκμεταλλευτεί την παραμονή στην εξουσία το ΚΕΕ και τα άλλα «συγκυβερνώντα» κόμματα.
 
Αυτή την εβδομάδα η «βουλή» προσπάθησε να συνέλθει κάθε μέρα, αλλά δεν κατέστη δυνατό.
 
Αυτή η «κυβέρνηση» δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί περισσότερο γι’ αυτό και υπέβαλλα την παραίτησή μου, δήλωσε βγαίνοντας από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ σήμερα, ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανερ. Σε μια δύσκολη περίοδο διεθνώς, είπε, σχημάτισαν μια «κυβέρνηση μειοψηφίας» γιατί δεν ήθελαν να αφήσουν την «χώρα» ακυβέρνητη. Επανέλαβε ότι θεωρεί πως χειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία και γι αυτό το ψευδοκράτος βρίσκεται ψηλά στις χώρες με την καλύτερη διαχείριση.
 
Ο κ. Σανέρ σημείωσε επίσης ότι ενώ οι «βουλευτές» του ΚΕΕ βρισκόταν στην «βουλή», οι «βουλευτές» του ΔΚ και του ΚΑ για δικούς τους εσωκομματικούς λόγους, δεν ήταν παρόντες. Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν αποχωρούσε ο ένας «βουλευτής» του ΚΑ, πολύ πιθανόν θα είχαν σήμερα την πλειοψηφία στη «βουλή».
 
Ερωτηθείς τι θα γίνει από δω και πέρα, ο κ. Σανέρ είπε ότι αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια του κ. Τατάρ, της «βουλής» και του «λαού». Δήλωσε πάντως ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για «εκλογές» παρ’ ότι έχει μπροστά του το εσωκομματικό εκλογικό συνέδριο.
 
Ο πρόεδρος του ΚΑ και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί είπε ότι αναμένει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να αρμόζει στο «σύνταγμα». «Για παράδειγμα, θα δούμε αν η αντιπολίτευση θα δείξει την ικανότητα σχηματισμού μιας ευρείας εκλογικής κυβέρνησης στην οποία επικεντρώνεται εδώ και μήνες» ανέφερε εννοώντας μια «υπηρεσιακή κυβέρνηση» που θα ισχύει μέχρι να γίνουν οι πρόωρες «βουλευτικές».
 
Είτε θα σχηματιστεί «κυβέρνηση» ευρείας βάσης εντός 60 ημερών, συνέχισε ο κ. Αρικλί, είτε θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες «εκλογές» στα τέλη Δεκεμβρίου.
 
«Η κυβέρνηση που τελικά συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει, παραιτήθηκε! Επιστροφή από τον κόσμο των ονείρων στον πραγματικό κόσμο!» ήταν το σχόλιο  στα ΜΚΔ του προέδρου του αντιπολιτευόμενου ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.
 
Σε δηλώσεις του αργότερα σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι ο κ. Τατάρ είναι υποχρεωμένος τώρα να συναντήσει τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα και να διαβουλευθεί μαζί τους για το τι θα γίνει. Τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «βουλευτικών» το συντομότερο δυνατό.
 
«Αυτή η κυβέρνηση, η οποία εδώ και μήνες είχε παραδώσει την ψυχή της, που δεν είχε καμία χρησιμότητα στη χώρα, τώρα θάβεται. Συγχαρητήρια στο λαό, στην χώρα. Αυτή η χώρα δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτες», σχολίασε τσα ΜΚΔ και ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Εδώ και καιρό είχε τελειώσει η «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ, το ήξεραν και οι ίδιοι, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ λέγοντας ότι μέχρι εδώ «έφτασαν με το ζόρι. Άλλωστε το να παραμένουν στις θέσεις τους, κάθε μέρα είναι η κλοπή του μέλλοντος αυτής της κοινότητας, αυτής της χώρας».
 
Ο κ. Όζγιιγιτ είπε ότι θα ξεκινήσει τώρα μια νέα διαδικασία, την οποία ο κόσμος πρέπει να αξιολογήσει καλά και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «εκλογών».
 
Έγινε αυτό που έπρεπε, άλλωστε εδώ και καιρό «κυβέρνηση» δεν υπήρχε, δήλωσε ο «βουλευτής» του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας πως ενώπιόν τους έχουν δύο επιλογές: είτε «υπουργικό συμβούλιο» τεχνοκρατών, είτε «εκλογές».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top