ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία με πλάσμα για ασθενείς με COVID19 – Tι έδειξαν οι έρευνες

Θεραπεία με πλάσμα για ασθενείς με COVID19 – Tι έδειξαν οι έρευνες

Στη χρήση πλάσματος για θεραπεία, το οποίο λαμβάνεται από ασθενείς που καταπολέμησαν μία λοίμωξη καταφεύγουν οι επαγγελματίες υγείας.

Η μέθοδος η οποία είναι γνωστή ως ανάρρωση πλάσματος ή θεραπεία παθητικών αντισωμάτων, εφαρμόζεται για σχεδόν έναν αιώνα τώρα, για την καταπολέμηση βακτηριακών και ιικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του Έμπολα.

Τον Αύγουστο του 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ, (FDA) εξέδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, η οποία ενημερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, για την χρήση πλάσματος σε σχέση με τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου μισό εκατομμύριο άτομα με COVID-19, είχαν λάβει τη θεραπεία μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2021, η δοκιμή RECOVERY και μια ανασκόπηση της έρευνας ανέφεραν ότι το ανάρρωστο πλάσμα παρείχε ελάχιστο ή καθόλου όφελος για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με COVID-19.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 129 τοποθεσίες στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τώρα να δώσει περαιτέρω στοιχεία ότι η θεραπεία δεν βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των βαρέως πάσχοντων ασθενών.

Η δοκιμή, η οποία ήταν μέρος της τρέχουσας δοκιμής REMAP-CAP, τυχαιοποίησε 2.011 βαριά άρρωστους ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 για να λάβουν είτε ανάρρωση πλάσματος είτε κανονική περίθαλψη.

Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν τη δοκιμή αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία δεν μείωσε τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς παρέμειναν ζωντανοί και χωρίς υποστήριξη τεχνικών μέσων.

Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 37,3% για την ομάδα ανάρρωσης πλάσματος και 38,4% για την άλλη ομάδα. Ο διάμεσος αριθμός ημερών ατόμων που παρέμειναν ζωντανοί και χωρίς υποστήριξη μηχανημάτων ήταν 14 ημέρες και στις δύο ομάδες. Η μελέτη εμφανίζεται στο περιοδικό JAMA

«Τέλος, με αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να θέσουμε τέλος στη χρήση πλάσματος για ανάρρωση ασθενών με COVID-19 και να επικεντρωθούμε σε θεραπείες που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν, καθώς και στην ανάπτυξη και δοκιμές καλύτερων», λέει ο συγγραφέας συγγραφέας Δρ Μπράιαν Μακβέρι, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονικής, αλλεργικής και ιατρικής περίθαλψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και ιατρός κρίσιμης φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της θεραπείας με τη χρήση πλάσματος υποστηρίζουν ότι είναι είναι απίθανο να ωφελήσει τους ασθενείς στα τελευταία στάδια της πάθησης, όταν ο κύριος κίνδυνος για την επιβίωσή τους δεν είναι ο ίδιος ο ιός, αλλά η υπερβολική φλεγμονώδης απάντηση του σώματος.

Όπως αναφέρουν, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα της ανάρρωσης στο πλάσμα εξαρτάται από την αντιική δράση της, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με σοβαρή νόσο ενδεικτική της φλεγμονώδους φάσης.

Η θεραπεία φαίνεται να ωφελεί ασθενείς με εξασθενημένη ανοσία, αν και οι αριθμοί ήταν πολύ μικροί ώστε να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα.

«Θα μπορούσαν οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση, να εξακολουθούν να επωφελούνται από τα αντισώματα που υπάρχουν στο πλάσμα του αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID, ειδικά στις αρχές της νόσου», λέει η αντίστοιχη συγγραφέας Δρ. Λιζ Έστκουρτ, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια αιματολογίας και ιατρικής μετάγγισης στο Τμήμα Ιατρικής του Ράντκλιφ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθύντρια της Μονάδας Κλινικών Δοκιμών Αίματος και Μεταμόσχευσης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συμπερασματικά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αναρρωτικό πλάσμα είναι αποτελεσματικό εάν χορηγηθεί νωρίς στην πορεία της λοίμωξης και εάν περιέχει επαρκώς υψηλές συγκεντρώσεις ή «τίτλους» αντισωμάτων κατά του ιού.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε 47% μειωμένο κίνδυνο θανάτου εάν οι ασθενείς λάμβαναν θεραπεία εντός 3 ημερών από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που έλαβαν θεραπεία εντός 3 ημερών από την εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή αναπνευστική νόσο.

Πηγή: medi-cy.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top