ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία με πλάσμα για ασθενείς με COVID19 – Tι έδειξαν οι έρευνες

Θεραπεία με πλάσμα για ασθενείς με COVID19 – Tι έδειξαν οι έρευνες

Στη χρήση πλάσματος για θεραπεία, το οποίο λαμβάνεται από ασθενείς που καταπολέμησαν μία λοίμωξη καταφεύγουν οι επαγγελματίες υγείας.

Η μέθοδος η οποία είναι γνωστή ως ανάρρωση πλάσματος ή θεραπεία παθητικών αντισωμάτων, εφαρμόζεται για σχεδόν έναν αιώνα τώρα, για την καταπολέμηση βακτηριακών και ιικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του Έμπολα.

Τον Αύγουστο του 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ, (FDA) εξέδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, η οποία ενημερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, για την χρήση πλάσματος σε σχέση με τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου μισό εκατομμύριο άτομα με COVID-19, είχαν λάβει τη θεραπεία μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2021, η δοκιμή RECOVERY και μια ανασκόπηση της έρευνας ανέφεραν ότι το ανάρρωστο πλάσμα παρείχε ελάχιστο ή καθόλου όφελος για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με COVID-19.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 129 τοποθεσίες στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τώρα να δώσει περαιτέρω στοιχεία ότι η θεραπεία δεν βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των βαρέως πάσχοντων ασθενών.

Η δοκιμή, η οποία ήταν μέρος της τρέχουσας δοκιμής REMAP-CAP, τυχαιοποίησε 2.011 βαριά άρρωστους ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 για να λάβουν είτε ανάρρωση πλάσματος είτε κανονική περίθαλψη.

Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν τη δοκιμή αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία δεν μείωσε τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς παρέμειναν ζωντανοί και χωρίς υποστήριξη τεχνικών μέσων.

Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 37,3% για την ομάδα ανάρρωσης πλάσματος και 38,4% για την άλλη ομάδα. Ο διάμεσος αριθμός ημερών ατόμων που παρέμειναν ζωντανοί και χωρίς υποστήριξη μηχανημάτων ήταν 14 ημέρες και στις δύο ομάδες. Η μελέτη εμφανίζεται στο περιοδικό JAMA

«Τέλος, με αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να θέσουμε τέλος στη χρήση πλάσματος για ανάρρωση ασθενών με COVID-19 και να επικεντρωθούμε σε θεραπείες που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν, καθώς και στην ανάπτυξη και δοκιμές καλύτερων», λέει ο συγγραφέας συγγραφέας Δρ Μπράιαν Μακβέρι, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονικής, αλλεργικής και ιατρικής περίθαλψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και ιατρός κρίσιμης φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της θεραπείας με τη χρήση πλάσματος υποστηρίζουν ότι είναι είναι απίθανο να ωφελήσει τους ασθενείς στα τελευταία στάδια της πάθησης, όταν ο κύριος κίνδυνος για την επιβίωσή τους δεν είναι ο ίδιος ο ιός, αλλά η υπερβολική φλεγμονώδης απάντηση του σώματος.

Όπως αναφέρουν, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα της ανάρρωσης στο πλάσμα εξαρτάται από την αντιική δράση της, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με σοβαρή νόσο ενδεικτική της φλεγμονώδους φάσης.

Η θεραπεία φαίνεται να ωφελεί ασθενείς με εξασθενημένη ανοσία, αν και οι αριθμοί ήταν πολύ μικροί ώστε να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα.

«Θα μπορούσαν οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν αποτελεσματική ανοσολογική απάντηση, να εξακολουθούν να επωφελούνται από τα αντισώματα που υπάρχουν στο πλάσμα του αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID, ειδικά στις αρχές της νόσου», λέει η αντίστοιχη συγγραφέας Δρ. Λιζ Έστκουρτ, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια αιματολογίας και ιατρικής μετάγγισης στο Τμήμα Ιατρικής του Ράντκλιφ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθύντρια της Μονάδας Κλινικών Δοκιμών Αίματος και Μεταμόσχευσης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συμπερασματικά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αναρρωτικό πλάσμα είναι αποτελεσματικό εάν χορηγηθεί νωρίς στην πορεία της λοίμωξης και εάν περιέχει επαρκώς υψηλές συγκεντρώσεις ή «τίτλους» αντισωμάτων κατά του ιού.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε 47% μειωμένο κίνδυνο θανάτου εάν οι ασθενείς λάμβαναν θεραπεία εντός 3 ημερών από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που έλαβαν θεραπεία εντός 3 ημερών από την εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή αναπνευστική νόσο.

Πηγή: medi-cy.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top