ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Καμπανάκι από Δρ. Τσιούτη: «Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό και πόσες φορές έχει διαψευσθεί»

Καμπανάκι από Δρ. Τσιούτη: «Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό και πόσες φορές έχει διαψευσθεί»

Να ξεκαθαρίσει τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, θέλησε ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναλύει και απαντά σε σημαντικά ερωτήματα.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι ενώ πολλές φορές έχουμε πει ότι σταθεροποιείται η κατάσταση έχουμε διαψευσθεί επανειλημμένα. 

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυσή του:

#COVID19Cy Epi: τις τελευταίες μέρες με απογοήτευση βλέπουμε δηλώσεις & τίτλους που μάλλον επιβεβαιώνουν ότι λίγοι διαβάζουν τα δεδομένα κι ακόμα λιγότεροι τα καταλαβαίνουν

Γι’αυτό ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα όσον αφορά στα δεδομένα μας, και να δούμε αν χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για σωστά συμπεράσματα. 

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η πλειοψηφία των κρουσμάτων ήταν σε παιδιά» ΟΧΙ δεν ήταν. Στην εθνική αναφορά μέχρι 11/10/21 οι <20 ετών ήταν 22% των κρουσμάτων Μάλιστα το % των παιδιών έχει ⬇️σε σχέση με την προηγούμενη εθνική αναφορά 

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ενήλικες 20-59 ετών (66% δηλ τα 2/3) 

 
Σε συνέχεια του πιο πάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των παιδιών στη Δημοτική & Μέση εκπαίδευση είναι η ομάδα του πληθυσμού που κάνει τα πιο τακτικά τεστ: Καθημερινά, 20% των τεστ γίνονται στην Εκπαίδευση. Το % θετικότητας στην ομάδα αυτή είναι 0.03-0.05%.

Αν τα τεστ αυτά είναι χρήσιμα είναι άλλη συζήτηση – προσωπικά δηλώνω υπέρ & θεωρώ ότι τα τεστ μπορούν να κατευθύνουν συγκεκριμένες στρατηγικές πχ.test-to-stay 👆Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι σήμερα τα σχολεία ΔΕΝ αποτελούν πρόβλημα.

«Το πρόβλημα είναι ο αυξημένος αριθμός εισερχομένων κρουσμάτων» Ο ισχυρισμός αυτός θυμίζει πέρσι που είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έφταιγαν οι αφιχθέντες και όχι οι δικές μας συμπεριφορές https://t.co/rffHOwLvIr.

Ο λόγος μάλλον που το ακούμε είναι επειδή έχει όντως αυξηθεί το % των περιπτώσεων με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού. Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία: - Σήμερα, πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού έχουν 20% των κρουσμάτων - Πριν 2 βδομάδες: 10% - Πριν 1 μήνα: 8.5% - Πριν 1.5 μήνα: 6% 

Σε απόλυτους αριθμούς όμως, οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Εξαίρεση αποτελεί η τελευταία αύξηση (268 από 161 κρούσματα) που όντως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό μπορεί να οφείλεται: - σε κάποια επιδημία, - σε κάποια αλυσίδα, - στη μαζική επιστροφή φοιτητών/γονέων από το εξωτερικό, - σε αυξημένη είσοδο κρουσμάτων από συγκεκριμένη χώρα, - σε κάτι που ξέφυγε των ελέγχων. 

Όμως η πολιτική ελέγχων των αφίξεών μας παραμένει η ίδια & γι’αυτό τα 2 τελευταία θα ήταν παράξενο να είχαν συμβεί τώρα Παρόλ’αυτά, ακόμα κ αν το 20% ισχύει, σημαίνει ότι 80% είναι εγχώριες μεταδόσεις γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η μετάδοση στην κοινωνία συνεχίζεται.

«Οι εμβολιασμένοι που καταλήγουν στα νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι & έχουν υποκείμενα νοσήματα» - Τους τελευταίους μήνες, η διάμεση ηλικία των νοσηλευομένων δεν έχει αλλάξει (~59-62 έτη) - Το % των ατόμων που νοσηλεύονται & έχουν υποκείμενα νοσήματα δεν έχει αλλάξει (~60%).

Δηλαδή, έστω φαινομενικά, δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των νοσηλευομένων Αυτό που έχει αλλάξει, είναι το % των νοσηλευομένων με εμβολιαστικό ιστορικό.

Άρα, δεν μπορεί να αποδίδεται η παρατήρηση αυτή, σε παράγοντες που παραμένουν *σταθεροί*, αν δεν έχει προηγηθεί *σύγκριση* μεταξύ εμβολιασμένων που νοσηλεύονται με μη-εμβολιασμένους που νοσηλεύονται.

Επίσης χρειάζεται οπωσδήποτε να μελετάται διαρκώς η *αποτελεσματικότητα* των εμβολιασμών στην πρόληψη σοβαρής νόσησης, αν αυτή αλλάζει στο χρόνο ή/και σε ποιους πληθυσμούς μειώνεται.

«Η κατάσταση σταθεροποιείται» Πόοοοοοσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό & πόοοοοοσες φορές έχει διαψευσθεί Εάν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιτήρησης, εντοπισμού, διερεύνησης, παρέμβασης, επίλυσης, θα εντοπίζουμε αμέσως τις αυξήσεις & θα το ελέγχουμε το πρόβλημα.

 ➡️Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 1⃣Εθνική αναφορά έως 11 Οκτ: Κινητός μέσος όρος κρουσμάτων 7 ημερών: 103 Όμως 11-15 Οκτ ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων είναι κατά 50% μεγαλύτερος – ακόμα κι όταν αυτά αναλυθούν μετά βάσει ημερομηνίας δειγματοληψίας.

 
Όταν φύγουν κάποιες πιθανές διπλές εγγραφές, όταν φύγει το 20-25% των κρουσμάτων που θεωρούμε ότι είναι εισερχόμενα και άρα εκείνοι φταίνε για όλα, πάλι θα υπάρχει μία αύξηση η οποία στο εγγύς μέλλον ίσως να μεταφραστεί κ σε νοσηλείες.

Τι θέλουμε να ξέρουμε γι’αυτά τα κρούσματα; •Σε ποιους χώρους εντοπίζονται •Αν υπάρχουν αλυσίδες, πώς δημιουργήθηκαν κ ποια η πορεία τους •Εμβολιαστική κατάσταση.

Και για του λόγου το αληθές, τέλος Μαϊου 2021 ήμασταν σε αντίστοιχη περίπου επιδημιολογική κατάσταση αλλά με κάποιες σημαντικές διαφορές •Πολύ χαμηλότερο % εμβολιαστικής κάλυψης •Πολύ περισσότερα άτομα που έκαναν τεστ •Συνθήκες καλοκαιριού https://t.co/L608R9yN40.

 
Το % των κρουσμάτων που έχουν συμπτώματα κατά τη διάγνωση, αυξήθηκε από το 65-70%, στο 96% (!!!). Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; - Ότι η Δέλτα είναι πιο επιθετική και κάνει συμπτώματα πιο συχνά. ⛔️Μάλλον δεν ισχύει. Δείτε risk assessment του PHE https://t.co/SNV6uLM9rK 
 
Ότι μειώθηκαν τα τεστ μας κ κάνουμε τεστ μόνο στους συμπτωματικούς. ⛔️Δεν ισχύει. 

Ότι κάποιοι στον πληθυσμό μας που βγαίνουν θετικοί, κάνουν το τεστ επειδή έχουν *εκ των προτέρων* μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν θετικοί – δηλαδή όταν έχουν συμπτώματα – ας το σκεφτούμε. 

30% των κρουσμάτων είναι πλήρως εμβολιασμένοι Πώς βρίσκουμε τόσους θετικούς εμβολιασμένους, εφόσον δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ; Έχουμε διερευνήσει τους λόγους; Πόσα απ'τα 50,000 τεστ καθημερινά είναι σε εμβολιασμένους; 

«Περιμένουμε ότι θα υπάρχει μείωση» 1⃣Άλλο το «περιμένουμε», άλλο το «ελπίζουμε» Καλό από πλευράς δομών είναι να υπάρχει ετοιμότητα, γιατί (για όσους θυμούνται) τα ίδια ακούγαμε πριν 4 μήνες & λίγο μετά βιώσαμε ένα πολύ άσχημο κύμα με⬆️νοσηρότητα https://t.co/KKHjixMLcV 26/

 
Προβλέψεις: Έχω αναφέρει πολλές φορές πόσο επικίνδυνο αλλά κ πλέον, ανήθικο, είναι να κάνουμε προβλέψεις δημόσια Τι οφείλουμε να κάνουμε: - να ακολουθούμε τα δεδομένα - να παραδεχόμαστε τι δεν ξέρουμε - να μην απαντάμε αν δεν είμαστε σίγουροι https://t.co/Sg46D9kH19 
 
Μόλις πριν 1.5 μήνα βιώσαμε τον πιο θανατηφόρο μήνα της πανδημίας. Είτε ήταν ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι, δεν έχει σημασία, ήταν πολλοί. Κι ας μην δόθηκε στην είδηση αυτή, η κάλυψη που θα αναμενόταν. 

Ας μην είμαστε επιπόλαιοι λοιπόν στις δηλώσεις μας κι ας συνεχίσουμε να αναλύουμε τα δεδομένα μας για να καταλάβουμε, γιατί αυτό συνέβη και πώς θα φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί. 

Συμπερασματικά - Τα δεδομένα φέρνουν δεδομένα. Αυτό σημαίνει ανάγκη για περισσότερες & πιο λεπτομερείς αναλύσεις - Οι αναλύσεις συχνά πρέπει να είναι στοχευμένες & να δίνουν στοχευμένες πρακτικές - Η στεγνή αναπαραγωγή πληροφοριών μπερδεύει & δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις 🛑

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top