Μία μαζική προσπάθεια έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ εναντίον του αιτήματος της Τουρκίας για την αγορά 40 ολοκαίνουργιων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την ανανέωση ακόμα 80 που είχε αγοράσει παλαιότερα.
Η πίεση στο Κογκρέσο αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνεται καθώς ένας ευρύς συνασπισμός ακτιβιστικών οργανώσεων υπογράφει κοινή επιστολή που στάλθηκε στα προεδρία των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.Με αυτή την επιστολή, τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC), καθώς και των αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων, εκφράζουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και καλούν τα μέλη του Κογκρέσου να αναλάβουν δράση.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η απόκτηση και η επιμονή της διατήρησης του ρωσικού συστήματος S-400 συνιστά ένα αρνητικό σημείο καμπής για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται ότι το ρωσικό σύστημα είναι ασυμβίβαστο για λόγους ασφαλείας με τα αναβαθμισμένα F-16 και ότι κάθε προσπάθεια πώλησης σημαντικού αμυντικού οπλισμού στην Τουρκία θα συνιστά μια καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας και της εκφρασμένης βούλησης του Κογκρέσου.
Η νέα εκστρατεία θυμίζει την προηγούμενη όταν οι ομογενείς μας σταμάτησαν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία και όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις εναντίον της κατοχικής δυναμης για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
Ανάλυση Ιγνατίου: Αποφασισμένοι οι αμερικανοί βουλευτές να κόψουν τον δρόμο της Τουρκίας
Όπως επεσήμανε στο OPEN ο ανταποκριτή στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου, «Οι ακτιβιστές του HALC (Hellenic Leaders) συνεργάζονται με εβραϊκές, αρμενικές, κουρδικές, ινδικές και χριστιανικές οργανώσεις, και ήδη αυτή η συνεργασία έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Ομάδα Αμερικανών βουλευτών έστειλαν τις πρώτες επιστολές στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο απαιτούν να τερματίσει κάθε διαπραγμάτευση για την ενίσχυση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σύντομα αναμένεται και η συμβολή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ».Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου: «Με δεδομένες τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA -γράφουν οι βουλευτές- που ήδη έχουν επιβληθεί, αναμένουμε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μόνο με τεχνάσματα- για παράδειγμα αναφέρουν, προσπαθώντας να πουληθούν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε μια οντότητα διαφορετική από την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων».
«Από την παράγραφο αυτή καταλαβαίνει ο καθένας ότι το αίτημα για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16, έγινε από εταιρεία “μαϊμού” και όχι από την κρατική εταιρεία η οποία δεν μπορεί να αγοράσει αμερικανικό πολεμικό υλικό καθώς είναι κάτω από κυρώσεις».
«Οι βουλευτές είναι απόλυτοι και προειδοποιούν τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για τις συνέπειες, καθώς του αναφέρουν ότι θα φροντίσουν να σταματήσουν με νόμο του κράτους αυτήν την αγοραπωλησία», αναφέρει ο ανταποκριτής του OPEN.
«Θεωρούμε, ότι τέτοιες απόπειρες αποτελούν μια λανθασμένη καταστρατήγηση της πρόθεσης του Κογκρέσου και θα εξετάσουμε πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό αυτής της αγοράς, εάν η κυβέρνηση επιμείνει να αγνοήσει την πρόθεση του Κογκρέσου», σημειώνουν οι βουλευτές.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου «οι βουλευτές θυμίζουν στον κ. Μπλίνκεν ότι λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή των κυρώσεων CAATSA, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να συμμορφωθεί με το αμερικανικό δίκαιο ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και το πάγωμα στις αγορές αμερικανικών όπλων από το Κογκρέσο».
«Πράγματι, όπως αναφέρουν, μόλις τον περασμένο μήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει ακόμα ένα σύστημα S-400. Είναι ακατανόητη η στάση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, που δεν ξεκαθαρίζει αυτό το σοβαρό θέμα, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το Κογκρέσο και οι ακτιβιστές να δράσουν για να σταματήσουν την αγοραπωλησία των F-16», σημειώνει ο κ Ιγνατίου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε,, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά για τα τουρκικά F-16, αλλά φαίνεται ότι συζητούν το θέμα. Και συζητώντας το θέμα η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους.
Η Επιστολή των Ακτιβιστικών Οργανώσεων
«Γράφουμε λόγω των πολλαπλών δημοσιευμάτων που υπάρχουν στον αμερικανικό και διεθνή Τύπο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσει σχεδόν 80 από αυτά που ήδη κατέχει.
Ως ένας συνασπισμός ομάδων πολιτών που εκπροσωπούν τους Αμερικανούς σε ολόκληρο το έθνος μας, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό τις ανησυχίες που έχετε εκφράσει σχετικά με τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που εγκυμονούν για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δραματικής απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δυτική Συμμαχία και τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η αρχική αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα - σε συνδυασμό με τη συνεχή επιμονή της να τους διατηρεί παρά την σαφή παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), αντιπροσωπεύουν ένα σημείο καμπής στη διμερή μας σχέση. Συμφωνούμε απόλυτα με τις παρατηρήσεις που κάνατε το 2019 στη δήλωσή σας στους New York Times, “ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος ή ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων. Όχι και τα δύο» και πιστεύουμε ότι αυτές οι ίδιες αρχές θα πρέπει να ισχύουν για την αποτροπή κάθε πιθανής πώλησης F-16 στην Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε ότι - παρά την ανοιχτή εχθρότητα της Τουρκίας εναντίον της Αμερικής και των συμμάχων της - η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις CAATSA εναντίον της Τουρκίας μόνο όταν έγινε σαφές ότι το Κογκρέσο επρόκειτο να παρέμβει μέσω του νομοσχεδίου για τον περσυνό αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).
Ακόμα και τώρα, φαίνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν ανώτεροι αξιωματούχοι στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που αναζητούν λανθασμένα να βρουν κάποιο παραθυράκι στον νόμο για να αποφύγουν τις κυρώσεις CAATSA και να επιτρέψουν την αλόγιστη πώληση νέων F-16 και συσκευών αναβάθμισης στην Τουρκία.
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον νόμο CAATSA, καθώς και με την ευρύτερη νομοθετική πρόθεση του Κογκρέσου, το οποίο ψήφισε αυτόν τον νόμο με συντριπτική διακομματική υποστήριξη και διατήρησε στον πάγο τις νέες αγορές αμερικανικών όπλων σε μια ολοένα και πιο κακόβουλη Τουρκία. Η Άγκυρα όχι μόνο ακολούθησε την απόκτηση των ρωσικών S-400, αλλά έχει υποσχεθεί να αποκτήσει ή ακόμη και να συμμετέχει στην παραγωγή περισσότερων. Χωρίς καμία ένδειξη ότι υπάρχει ορατό τέλος στην επίμονη παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας και πολιτικής από την Τουρκία, δεν υπάρχει λόγος να εξεταστεί καν το αίτημα της Τουρκίας.
Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτήν την πιθανή αγορά. Ο Aaron Stein του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (Foreign Policy Research Institute) σημείωσε ότι οι αναβαθμίσεις του block 70 μοιράζονται κάποιους κοινούς αισθητήρες με τα F-35. Αυτό εγείρει τις ίδιες ανησυχίες που εκφράσατε στο άρθρο γνώμης σας στους New York Times και θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς πιλότους μαχητικών και τους πιλότους μαχητικών των συμμάχων μας που πετούν αναβαθμισμένα F-16. Επιπλέον, η Τουρκία χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα με τρόπο ασυμβίβαστο με τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα. Όπως σημείωσε ο Michael Rubin του American Enterprise Institute, η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί τον στόλο των F-16 για την “υπεράσπιση της τουρκικής πατρίδας, αλλά για να απειλήσει τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και να βομβαρδίσει τους Γιαζίντι στο Σιντζάρ και ούτω καθεξής ».
Η πρόσβαση στα αμερικανικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16, είναι προνόμιο που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα εκ προοιμίου δικαίωμα. Αυτή η πρόσβαση πρέπει να παγώσει έως ότου η Τουρκία αποδείξει ότι θα ευθυγραμμιστεί με το αμερικανικό δίκαιο, και θα τιμήσει τις αξίες, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των ΗΠΑ.
Σας παροτρύνουμε να επαναλάβετε την αντίθεσή σας στην πώληση ή μεταφορά F-16 ή οποιουδήποτε σημαντικού οπλικού συστήματος στην Τουρκία».
Πηγή: ethnos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις