Την αμοιβαία υποστήριξή τους στο Κυπριακό και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Άλεν Σιμονιάν και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις τους μετά από τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας.
Ο κ. Σιμονιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, αναφέρθηκε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, με ικανοποίηση στη συνεργασία των δύο χωρών στα διεθνή φόρα και είπε ότι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία των κοινοβουλίων στα διεθνή διακοινοβουλευτικά πλαίσια. Σημείωσε επίσης ότι κατά τη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση έναρξη του τριμερούς πλαισίου κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Αρμενία και Κύπρου.
Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναφέρθηκαν στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και στο Κυπριακό. Εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη για την ομόφωνη υιοθέτηση στις 9 Οκτωβρίου του 2020 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσματος καταδίκης για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόσθεσε ότι υπογράμμισαν τη σημασία του άμεσου επαναπατρισμού όλων των αιχμαλώτων πολέμου και του πλαισίου διευθέτησης του θέματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποκλειστικά ειρηνικά μέσω της ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.
Σε σχέση με το Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Αρμενίας προς την ειρηνική διευθέτηση του θέματος βάσει της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και μία υπηκοότητα.
Ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας και είπε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το 1975 αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία και αργότερα με ψήφισμα ποινικοποίησε την άρνησή της.
Παράλληλα ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο και με αυτή τη σκέψη, η Εθνική Συνέλευση της Αρμενίας, στις 24 Μαρτίου του 2015 υιοθέτησε μια δήλωση, καταδικάζοντας τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Η αρμενική πλευρά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στο κοινοβουλευτικό επίπεδο προς όφελος των χωρών μας και των λαών μας», σημείωσε.
Τέλος ο κ. Σιμονιάν σημείωσε τη σημασία της επίσκεψή του στην Κύπρο και απηύθυνε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής της Κύπρου στην Αρμενία.
Από πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο, που Κύπρος και Αρμενία μοιράζονται μακροχρόνιους ιστορικούς, πολιτιστικούς, αδελφικούς δεσμούς μεταξύ τους. Όπως είπε, υπάρχει πλήρης συνάρτηση στα θέματα αρχών, πλήρης συνάρτηση και αμοιβαιότητα στα θέματα διεθνούς δικαίου, πλήρης αλληλοϋποστήριξη για όλα αυτά που επισυμβαίνουν τόσο στην Αρμενία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και στην Κύπρο και ειδικότερα στην περιοχή της Αμμοχώστου, από τους παράνομους τακτικισμούς της Τουρκίας.
Παράλληλα η κα. Δημητρίου ανέφερε ότι η Αρμενία και η Κύπρος είναι θύματα της ίδιας αδιαλλαξίας από την Τουρκία, για αυτό τον λόγο θα πρέπει να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικών, διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών μεταξύ των δύο χωρών, όσο και αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις.
Σημείωσε ότι υπάρχουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου τριμερών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας και θα ξεκινήσουν ευθύς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αρμενίας να τις εμπλουτίζουν και σε επίπεδο διακοινοβουλευτικό, αλλά και να ενισχύουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια σε πάρα πολλούς τομείς.
«Μέσα στο πλαίσιο λοιπόν μιας κοινής στρατηγικής και συνεργασίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε μικρή ή μεγάλη πρόκληση, αλλά και να ενδυναμώσουμε τη φωνή μας στα ευρωπαϊκά, κοινοβουλευτικά και διεθνή θέσμια για να μπορέσουμε ακριβώς να βγάλουμε προς τα εμπρός τις κοινές θέσεις αρχής στις οποίες έχω αναφερθεί», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα, η οποία έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Ευρώπη -δεύτερη παγκοσμίως- και μάλιστα έχει ποινικοποιήσει τη μη αναγνώρισή της από τον Οκτώβριο του 2015, όπως επίσης έχει υπάρξει ομόφωνο σχετικό ψήφισμα όσον αφορά την περίπτωση καταδίκης εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.
Πρόσθεσε ότι πρόσφατα με πρωτοβουλία του εκπροσώπου της αρμενικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν, είχε συνάντηση με 18χρονους και 19χρονους πληγέντες του πολέμου, οπότε «κατανοούμε πολύ καλά εδώ στην Κύπρο τι σημαίνει πληγέντες πολέμου, τι σημαίνει τραυματίες, τι σημαίνει πόνος και όλο αυτό ευχόμαστε να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και μέσω της ειρηνικής διευθέτησης να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία των χωρών μας».
Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο εν έτι 2021 να ζητούν να μην υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μια τρίτη χώρα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο ή να υπάρχουν τέτοιοι τακτικισμοί που να βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια, την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
«Αυτό τονίσαμε με τον φίλο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της κοινή μας παρουσίας και εμπλοκής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτό τονίσαμε και στη διακοινοβουλευτική Ένωση στη Βιέννη και αυτό θα τονίζουμε κάθε φορά έως ότου εισακουστούν οι φωνές μας και πραγματικά υπάρχει η απαιτούμενη ανταπόκριση σε αυτού του είδους τις παραβιάσεις και παράνομες ενέργειες», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις