ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Μαθητές και ταξίδια… διώχνουν τα ‘κανονικά’ Χριστούγεννα - Η ανησυχία των επιδημιολόγων

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Μαθητές και ταξίδια… διώχνουν τα ‘κανονικά’ Χριστούγεννα - Η ανησυχία των επιδημιολόγων

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης είναι πλέον εμφανής, αφού πέραν του αριθμού των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών, αλλά και των συνεχόμενων δηλώσεων μερίδας μελών της επιστημονικής ομάδας, αυτό διαφαίνεται καθαρά και από τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς.

Η ανησυχία εστιάζεται στα σχολεία όπου παρατηρείται μια συνεχής εξεύρεση διάσπαρτων περιστατικών με αποκορύφωμα την αλυσίδα που ιχνηλατήθηκε σε δημοτικό σχολείο της Λεμεσού και απαριθμεί σχεδόν 40 κρούσματα. Όπως είναι λογικό, σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση και τη διασπορά του ιού.

Η τάση που παρατηρείται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δυστυχώς φαίνεται να αποτυπώνεται και στα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα, αφού ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή πλάνο για ανάπτυξη άλλων 20 κλινών Covid στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ως ένα μέτρο πρόληψης της έξαρσης που αφορά τις νεαρότερες ηλικίες.

Σαν να μην έφταναν οι αλυσίδες σε σχολεία, ανησυχητικά ήταν -για πρώτη φορά μετά από καιρό- τα αποτελέσματα που αφορούν τα εισαγόμενα κρούσματα. Οι έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια δεν βρέθηκαν εδώ και καιρό στο προσκήνιο αφού η μετάδοση και η διασπορά επικεντρωνόταν εντός της κοινότητας. Πλέον με την ταξιδιωτική κανονικότητα να επιστρέφει, μπαίνει στην εξίσωση και αυτός ο τομέας.

Περίπου 1 στα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα των προηγούμενων 10 ημερών θεωρείται πλέον εισαγόμενο. Κυρίως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και φυσικά οι παραδοσιακοί «αιμοδότες» Ελλάδα και Βρετανία βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες προέλευσης των κρουσμάτων χτυπώντας το καμπανάκι των επιδημιολόγων αλλά και της μονάδας ιχνηλάτησης.

Με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα η εικόνα ακροβατεί μεταξύ χαλαρώσεων και μέτρων (με το Υπουργικό Συμβούλιο μόλις σήμερα, Τετάρτη 27/10 να επικυρώνει την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων).

Είναι λογικό και επόμενο πως θα υπάρξει μία έξαρση μέσα στο χειμώνα (μεταλλάξεις, καιρικές συνθήκες, συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, εποχική γρίπη) όμως ζητούμενο είναι αυτό να αντιμετωπιστεί με στοχευμένη πρόληψη και όχι με την επαναφορά αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top