ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eurostat: 19% των παιδιών στην Κύπρο αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το 2020

Eurostat: 19% των παιδιών στην Κύπρο αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το 2020

Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών στην ΕΕ (24,2%) διέτρεχαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2020, σε σύγκριση με το 21,7% μεταξύ των ενηλίκων (18 με 64 ετών) και το 20,4% των ηλικιωμένων (65 και άνω), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περίπτωση της Κύπρου, τον κίνδυνο της φτώχειας διέτρεχε το 19,0% των παιδιών και των εφήβων και το 22,5% των ηλικιωμένων.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκε το 2020 στη Ρουμανία (41,5%). Ακολουθούσαν η Βουλγαρία (36,2%), η Ισπανία (31,8%) και η Ελλάδα (31,5%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβενία (12,1%), τη Τσεχία (12,9%), τη Δανία (13,5%) και τη Φινλανδία (14,5%).

Η Eurostat εστιάζει σε σχετική ανακοίνωση στους παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού. Όπως σημειώνεται, το 2020 στην ΕΕ, 71,9% του πληθυσμού κάτω των 60 ετών που ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας (όπου οι ενήλικες δεν έχουν επαρκή εργασία) και εξαρτώμενα παιδιά, διέτρεχε τον κίνδυνο της φτώχειας.

Tο 50,5% των παιδιών των οποίων οι γονείς είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο διέτρεχαν τον κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με το 7,7% των παιδιών των οποίων οι γονείς είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Επίσης, το υψηλότερο ρίσκο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκε στα νοικοκυριά με έναν γονέα και εξαρτώμενα παιδιά (42,1%), τα νοικοκυριά με ένα άτομο (33,2%) και τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά (29,6%).

Αναφέρεται τέλος ότι τα παιδιά των οποίων τουλάχιστον ένας γονέας είναι μετανάστης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς έχουν γεννηθεί στη χώρα (32,9% σε σύγκριση με 15,3%) ενώ 14,1% των νοικοκυριών με ένα γονέα και εξαρτώμενα παιδιά είχαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις σε σύγκριση με το 7,5% μεταξύ όλων των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Mερική απασχόληση: Δικαιούται την ίδια ετήσια άδεια με εργοδοτούμενο που εργάζεται με πλήρη ωράριο;

• Οδηγός παρέσυρε μοτοσικλετιστή και τον εγκατέλειψε - H κατάσταση της υγείας του

• Επίθεση από 30 άτομα: Ξυλοκόπησαν οπαδό πριν από τον αγώνα της Ανόρθωσης - Απόλλωνα

• «Θύελλα» στα κατεχόμενα για την μετάδοση της σειράς «Famagusta» από το Netflix

• Οι πρώτες φωτογραφίες από τα «αλλάματα» του Ανδρέα Γεωργίου - Οι φίλοι του τον περίμεναν «μαρσάροντας» τις μηχανές

• Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός



Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ λαμβάνει θετικό πρόσημο από τη Λευκωσία, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της  για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων στο Κυπριακό, κυρίως για τη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ύστερα από το γεύμα εργασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - ο οποίος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσκλήθηκε σε άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ - ότι «εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας, να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top