ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υφ. Ναυτιλίας: Προσβλέπουν στο ενδιαφέρον μεταφορέων για θαλάσσια σύνδεση με Ελλάδα

Υφ. Ναυτιλίας: Προσβλέπουν στο ενδιαφέρον μεταφορέων για θαλάσσια σύνδεση με Ελλάδα

Η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχουν κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των μεταφορέων, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στο νέο εγχείρημα της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, με αφορμή τη σημερινή δημοσίευση ενός προσχεδίου διαβούλευσης.

 
Όπως είπε ο κ.Δημητριάδης, «αφού ακούσαμε τους μεταφορείς εδώ και αρκετό καιρό, πήγαμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βελτιώσαμε τους όρους, παρουσιάζουμε τώρα ένα προσχέδιο των βασικότερων όρων του διαγωνισμού».
 
Στο έγγραφο, υπέδειξε, αναγράφονται με μπλε χρώμα οι όροι που δεν αλλάζουν, «γιατί είναι αυτά που μας επιβάλλει η Ευρώπη, και καλούμε τους μεταφορείς, εντός δυο εβδομάδων (12 Νοεμβρίου), να μας πουν για τα υπόλοιπα, πώς μπορούμε να τα βελτιώσουμε».
 
Δηλαδή, συνέχισε, «θα τους δώσουμε μια ευκαιρία, μέσα από αυτή τη διαφανή διαδικασία της διαβούλευσης, να μας πουν τα σχόλια τους, ούτως ώστε να τα εντάξουμε, στον βαθμό που μπορούμε, στο τελικό διαγωνιστικό έγγραφο, το οποίο ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο Νοεμβρίου».
 
Ερωτηθείς κατά πόσο εκτιμά πως θα υπάρξει αυτή τη φορά ενδιαφέρον από τους μεταφορείς, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η νέα προσπάθεια θα έχει ανταπόκριση, αλλά δεν μπορεί, όπως είπε, να γνωρίζει την έκβαση, «με βάση τις δυσκολίες του εγχειρήματος, για μια γραμμή που ήταν ανενεργή για πολλά χρόνια».
 
Ωστόσο, σημείωσε πως,  «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από την πλευρά της Κυβέρνηση και του Υφυπουργείου το κάνουμε και αυτό είναι μια ένδειξη ότι θέλουμε να αφουγκραστούμε για ακόμα μια φορά τους μεταφορείς και πιστεύω θα τους παρουσιάσουμε ένα έγγραφο που θα έχει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, σύμφωνα πάντα με τους Ενωσιακούς κανόνες».
 
Αν κάποιος μελετήσει το νέο έγγραφο και τους όρους, υπέδειξε ο Υφυπουργός, θα διαπιστώσει αυτήν την ευελιξία, «το γεγονός ότι τώρα καλύπτουμε πλήρως τα έξοδα, ότι η γραμμή είναι εποχιακή  (Απρίλιο ή Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και δεν δεσμεύει το πλοίο τους υπόλοιπους μήνες, ενώ δώσαμε την επιλογή να είναι το βασικό επιβατικό λιμάνι ο Πειραιάς και έχουμε προβλέψει αποζημιώσεις για αύξηση των καυσίμων».
 
Οι όροι για το νέο διαγωνιστικό έγγραφο ετοιμάζονται και αναμένεται να προσαρμοστούν και άλλο, όπου είναι εφικτό, στη βάση των απόψεων των μεταφορέων, ανέφερε ο Βασίλης Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία του διαγωνισμού θα τρέξει μεταξύ τέλος Νοεμβρίου 2020, με τέλος Ιανουαρίου 2021.
 
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Ελλάδα για μια ανοικτή παρουσίαση, στους μεταφορείς, των όρων του διαγωνιστικού εγγράφου που θα ετοιμαστεί, ενώ σχετική ενημέρωση θα γίνει και στην Κύπρο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δημητριάδης δεν απέκλεισε η θαλάσσια σύνδεση να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως ήταν και στο πρώτο διαγωνιστικό έγγραφο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επαφές με τρίτες χώρες «αφού υπάρχει το ενδεχόμενο επέκτασης της γραμμής σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος ή η Ιταλία».
 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top