ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ - ΕΡΕΥΝΑ: Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ μεταδίδεται εύκολα από εμβολιασμένους - Έξαρση ανησυχίας

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ - ΕΡΕΥΝΑ: Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ μεταδίδεται εύκολα από εμβολιασμένους - Έξαρση ανησυχίας

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους ανθρώπους στα άτομα με τα οποία έχουν επαφή στο νοικοκυριό τους, σύμφωνα με μια μελέτη, αν και οι επαφές αυτές είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν εάν έχουν εμβολιαστεί.

Η μελέτη του Imperial College του Λονδίνου δείχνει πώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδυναμώνουν το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η βαριά νόσηση και τόνισαν ότι είναι απαραίτητες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων.

Όπως διαπίστωσαν, η λοίμωξη στους εμβολιασμένους περνά γρηγορότερα αλλά το μέγιστο ιικό φορτίο παραμένει παρόμοιο με εκείνο των ανεμβολίαστων.

«Με επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες στις επαφές των κρουσμάτων της Covid-19 βρήκαμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη μόλυνση στα μέλη του νοικοκυριού τους, ακόμη και στα εμβολιασμένα» εξήγησε η Δρ Ανίκα Σινγκαναγιάγκαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το γιατί η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», πρόσθεσε. Στη μελέτη συμμετείχαν 621 εθελοντές.

Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα, το 38%, που ήταν ανεμβολίαστοι, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί βρέθηκαν το 25%. Οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κατά μέσο όρο είχαν κάνει το εμβόλιο πολύ πριν από εκείνους που βγήκαν αρνητικοί στο τεστ.

Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ένδειξη ότι η ανοσία φθίνει με τον καιρό και ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις. Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον σχολίασε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της Δέλτα σημαίνει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» για μεγάλο διάστημα.

«Αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: αν η σημερινή μεταδοτικότητα της επιδημίας κορυφωθεί και μετά αρχίσει να υποχωρεί, έχουμε εξ ορισμού, κατά κάποια έννοια, φτάσει την ανοσία της αγέλης αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι το μόνιμο», είπε στους δημοσιογράφους. «Η ανοσία φθίνει με τον καιρό, είναι ατελής, έτσι θα έχουμε ακόμη μεταδοτικότητα και για αυτό το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων είναι τόσο σημαντικό», τόνισε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα ενώ έκαναν ορειβασία στο Παλαιχώρι - Δείτε φωτογραφίες από τη διάσωση
Τροχαίο στη Λάρνακα: Όχημα παρέκκλινε της πορείας του και ακινητοποιήθηκε σε χωράφι - Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός και παιδί 2 ετών  
Έκρυβαν την «πραμάτεια» τους σε πακέτα εταιρείας μεταφορών - Κατασχέθηκε κάνναβη πέραν των 100 κιλών - Σύλληψη 31χρονου - Φωτογραφίες
VIDEO: Αεροπειρατεία σε πτήση στο Μπελίζ – Επιβάτης πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη
Συμπλοκή στη Λευκωσία: Πιάστηκαν στα χέρια και τον μαχαίρωσε - Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Πάσχα στο… mall: Ποιες μέρες θα είναι όλα κλειστά – Πότε θα είναι ανοιχτά εστιατόρια και χώροι διασκέδασης
Πασχαλινές Εκδηλώσεις: Αυτά τα χωριά ετοιμάζονται να μας υποδεχθούν παραδοσιακά - Δείτε αναλυτικά όλα όσα προγραμματίζουν
Πώς να απολαύσετε τα Πασχαλινά εδέσματα χωρίς να χάσετε τον έλεγχο σας - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

 

 

 

Διμερείς συνεργασίες στο επίκεντρο συναντήσεων ΠτΔ στο Ισραήλ

Διμερείς συνεργασίες στο επίκεντρο συναντήσεων ΠτΔ στο Ισραήλ

Θέματα διμερών συνεργασιών και διαπεριφερειακές εξελίξεις, θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ, στις 4 Μαΐου. Αυτό ανέφεραν τη Μεγάλη Παρασκευή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας, επίσης, πως κατά την επίσκεψη του ΠτΔ θα συζητηθεί και η επικείμενη Τριμερής Σύνοδος των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.