ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Μοτίβο έξαρσης και νέου κύματος - Βγάζουν 'σκάρτο' το Safepass και βλέπουν νέα μέτρα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Μοτίβο έξαρσης και νέου κύματος - Βγάζουν 'σκάρτο' το Safepass και βλέπουν νέα μέτρα

Η επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας συνεχίζει να γίνεται εμφανής καθημερινά με τα νέα δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει, αλλά και που δύναται να υπάρξει στην κοινότητα. 

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε διόγκωση του προβλήματος, αφού το μοτίβο μοιάζει πλέον γνωστό. Παρά την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη συνεχίζουν να παρουσιάζονται εστίες, διάσπαρτα κρούσματα και σε κάποιες περιπτώσεις αλυσίδες (που είναι και αυτές που ανησυχούν περισσότερο τόσο τη μονάδα ιχνηλάτησης, όσο και την συμβουλευτική επιστημονική ομάδα). 

Παρατηρείται λοιπόν πως αυτό συμβαίνει κυρίως σε σχολικές μονάδες, με τους επιστήμονες να το θεωρούν εν μέρει φυσιολογικό αφού σε αυτές τις ηλικίες ο ιός βρίσκει πολύ περισσότερο πρόσφορο έδαφος για εξάπλωση, με την πλειοψηφία των παιδιών να είναι ανεμβολίαστοι.

Παρά το γεγονός ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν καταδείξει πως τα παιδιά νοσούν πολύ πιο ήπια από τους ενήλικες, οι μεταλλάξεις, η εποχική γρίπη αλλά και η συγκέντρωση τους σε κλειστούς χώρους -ιδιαίτερα με τα καιρικά φαινόμενα να μοιάζουν όλο και πιο χειμωνιάτικα- έχουν σπρώξει Υπουργείο Υγείας και ΟΚυΠΥ σε προληπτικές δράσεις. 

Πιο συγκεκριμένα έχουν αναπτυχθεί διπλάσιες κλίνες εντατικής θεραπείας νεογνών (στο Μακάρειο Νοσοκομείο) με αποτέλεσμα από 20 να καταρτίζεται πλάνο για 40. Αυτό όμως δεν είναι η μοναδική δράση που αναμένεται να λάβουν οι εμπλεκόμενοι για να αποκρουστεί το -ενδεχόμενο- νέο κύμα. Το Safepass αλλά και η συνολική του χρήση και λειτουργία φέρεται να το έχουν θέσει στο 'στόχαστρο' όχι μόνο των πολιτών αλλά ακόμη και μελών της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής. 

Εκεί που θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα όπλα για την καταπολέμηση της διασποράς, πλέον έχει 'μπει στο μάτι του κυκλώνα' αφού πολλοί είναι οι πολίτες (αλλά και καταστηματάρχες) που διαμαρτύρονται τόσο για τη χρήση του αλλά ιδιαίτερα για τις πρόνοιες πρακτικής εφαρμογής του (να θυμίσουμε πως η ευθύνη των ελέγχων έχει μετακυλιστεί αποκλειστικά σε ιδιοκτήτες και υπεύθυνους, και όχι στην Αστυνομία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες). 

Η χρήση του μάλιστα χωρίς την απαραίτητη προσκόμιση ταυτότητας ή άλλου πιστοποιητικού που να ταυτοποιεί ότι το πρόσωπο που τη φέρει είναι πράγματι ο κάτοχος έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό ασφαλείας την ίδια ώρα που σε σωρεία χώρων ο έλεγχος είναι πλέον από εικονικός μέχρι... ανύπαρκτος. Με γνώμονα την πρόληψη και την όσο δυνατόν πιο συγκεκριμένη επιβολή περιορισμών η συμβουλευτική επιστημονική ομάδα ήδη εξετάζει νέες αυστηροποιήσεις ενόψει του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου την ίδια ώρα που παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top