ΜΟΕ και επανέναρξη συνομιλιών στην ατζέντα.
Αυτή ήταν η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την επανέναρξη των συνομιλιών στις 15 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση, ενώ η συζήτηση αναβλήθηκε για μια άλλη συνάντηση.
Δεν πλήττεται η ΚΔ από τα ΜΟΕ δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη συνεδρία «έγινε ενημέρωση, απαντήθηκαν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις και θα συνεχίσει η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου μετά την πρώτη συνάντηση που θα έχουμε με τον κ. Ακκιντζί, δηλαδή μετά τις 17 Ιουνίου».
Κληθείς να σχολιάσει παράπονα από κάποια πολιτικά κόμματα σε σχέση με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορεί να πλήττουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ουδέν μέτρο πλήττει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, επαναλαμβάνουμε (ότι) για μια εξελικτική διαδικασία όσον αφορά τα μέτρα, έχω επιδώσει τον κατάλογο των μέτρων στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, το τι ακριβώς έχουμε εισηγηθεί. Και αυτό, το οποίο επιδιώκουμε είναι να διατηρήσουμε το καλό κλίμα και να μην επικεντρωθούμε στα μέτρα οικοδόμησης, αλλά στην ουσία που θα λύσει πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα οικοδόμησης».
Ερωτηθείς αν στον κατάλογο των μέτρων περιλαμβάνεται και η Αμμόχωστος, ο Πρόεδρος είπε «βεβαιότατα. Δεν ήταν δυνατόν να μη είναι. Απλώς δεν συζητήθηκε».
Σε ερώτηση αν οι εκλογές στην Τουρκία μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτές είναι οι εκτιμήσεις στην περίπτωση που ο κ. Ερντογάν δεν θα έχει την αυτοδυναμία που χρειάζεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα μπορούμε να πούμε τη Δευτέρα πολύ περισσότερα για αυτό.
Αντρός Κυπριανού: Aνάλογα με τη στάση του ΠτΔ θα διαδραματίσει θετικό ρόλο το ΑΚΕΛ
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξερχόμενος του Προεδρικού μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και πριν ολοκληρωθεί η συνεδρία, λόγω του 22ου Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος, αναφέρθηκε πως «εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας επιτρέψει με την όλη στάση και συμπεριφορά του στις διαπραγματεύσεις, τότε το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει σε όλη αυτή τη διαδικασία να διαδραματίσει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο, συμβάλλοντας με ιδέες, απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα»
Ξεκαθάρισε δε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και δήλωσε ότι θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια όλοι μας αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο
Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θεωρεί ότι έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα που επιτρέπει την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με κάποια σχετική αισιοδοξία αλλά το κατά πόσο θα πάμε σε θετικό αποτέλεσμα ή όχι θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Τότε θα διαφανεί προς τα πού κινείται το Κυπριακό και τότε θα μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα ως πολιτικά κόμματα για την συνέχεια”.
Η συνεδρία του Εθνικού, είπε, θα συνεχισθεί μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών και άλλες εξελίξεις και θα συζητήσει τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και το πώς θα προχωρήσουμε, όπως ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση του Τ/κ ηγέτη, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι είναι προφανές πως ο κ. Ακιντζί έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Ερογλου σε πάρα πολλά ζητήματα που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία, σημειώνοντας ότι τα πάντα θα πρέπει να κρίνονται με βάση τις θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Για την Τουρκία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εκτίμησε ότι στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχει πολλά περιθώρια να ελιχθεί, στα ζητήματα όμως που αφορούν την Τουρκία “δεν έχω αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει να έχει τον πρώτο λόγο, όπως τα ζητήματα των εγγυήσεων, της αποστρατικοποίησης, της ασφάλειας, τα ζητήματα των εποίκων”. Υπάρχει θετικό κλίμα, αλλά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε στο παρά πέντε της λύσης, ανέφερε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι “έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε και θα χρειαστεί πάρα πολύ προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία”. Για τις εκλογές στην Τουρκία, είπε ότι έγινε κάποια αναφορά.
Ερωτηθείς εάν υπήρξε ενημέρωση σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε αρνητικά, διατύπωσε όμως τη θέση του κόμματός του ότι θεωρεί απαράδεκτη τη στάση των Ευρωπαίων και πως είναι προφανές ότι τα κίνητρά τους είναι καθαρά πολιτικά. “Επιχειρούν να υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση να γονατίσει στις δικές τους πολιτικές παραγνωρίζοντας ποια κατάσταση έχει δημιουργηθεί σε βάρος του ελληνικού λαού με τις αποφάσεις που έχουν εκείνοι πάρει”.
Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο, κατέληξε λέγοντας ότι το έκαναν στην Κύπρο το 2012 και αυτή η προσέγγιση από τους Ευρωπαίους είναι αδιέξοδη κι αν δεν το καταλάβουν θα προκληθούν πολλά προβλήματα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το πέρας της συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου, αποχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να προβεί σε οιανδήποτε δήλωση. Ωστόσο, ο κ. Νεοφύτου εξέδωσε γραπτή δήλωση η οποία αναφέρει τα εξής:
«Παρακάθισα σήμερα στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας ενημέρωσε εκτενώς για το εθνικό θέμα. Αδιαμφισβήτητα, είμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας πιο ελπιδοφόρας, με χαρακτηριστικά αισθητά καλύτερα από τις προηγούμενες.
Το καλό κλίμα που παρατηρείται μετά την ανάδειξη του κ. Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, δείχνει μέχρι σήμερα να αντικατοπτρίζεται και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ειδικά σε ότι αφορά την πρόοδο στην εξαγγελία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Την ώρα που όλοι θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είμαστε στα πρώτα στάδια μιας πολύ επίπονης και δύσκολης διαδικασίας, εφόσον δεν έχουμε μπει ακόμη στον πυρήνα των σκληρών ζητημάτων, δεν μπορεί κανείς μας να παραγνωρίσει αυτό το παράθυρο ελπίδας που έχει ανοίξει.
Γιʼ αυτό και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, στεκόμαστε δίπλα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην έντονη προσπάθεια που καταβάλλει για να καρποφορήσει με θετικό τρόπο ο νέος γύρος του διαλόγου. Θεωρώ σωστό όλοι από κοινού και με θετικό πνεύμα να εργαστούμε, έχοντας κατά νου τόσο τις δύσκολες προκλήσεις μιας λύσης όσο και τις προοπτικές που ένας σωστός συμβιβασμός θα διανοίξει για τη χώρα μας».
Δύο βασικά στοιχεία στην εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό “βλέπει” ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
Θα αναμένει να μπει η συζήτηση στα ουσιαστικά ζητήματα για να εκφράσει άποψη, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος λέγοντας ότι εκεί θα διαπιστωθούν οι καλές προθέσεις και των δύο πλευρών.
Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν στο Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ενημέρωση αφορούσε τις καταρχήν προθέσεις των δύο πλευρών για την επανέναρξη των συνομιλιών και εκ μέρους της ΕΔΕΚ τόνισε ότι δεδομένου πως η Τουρκία είναι ο καθοριστικός παράγοντας, “θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν υπάρχει λόγος να καλλιεργούμε υπεραισιοδοξία, δεδομένου ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει”.
Διαφωνεί με ΜΟΕ που υποβαθμίζουν την ΚΔ, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
Διαφωνεί κάθετα με μέτρα που έχουν στόχο την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ευχόμενος να του δοθεί σύντομα η ευκαιρία να εξηγήσει με λεπτομέρεια τις ενστάσεις που έχει το κόμμα του “για πράξεις και ενέργειες που έχουμε δυστυχώς διαπιστώσει ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση”.
Μιλώντας μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για το ποια μέτρα εννοεί και είπε πως θα ήθελε να αναφερθεί σε αυτά πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο, παρατηρώντας ότι περιλαμβάνονται μέσα στις εισηγήσεις που έχουν γίνει.
Ο ΠτΔ, ανέφερε, τους ενημέρωσε σήμερα για τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών και τα ΜΟΕ σε μια ενημέρωση που είχε τον βαθμό και την έκταση που ο Πρόεδρος έκρινε ότι έπρεπε να είχε, όπως είπε, για να απαντήσει σε ερώτηση εάν αυτό είναι αιχμή, ότι θα ήθελαν ενημέρωση εκ των προτέρων, “πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά εισηγήσεις που κατατίθενται και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία”.
Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι εύχεται και ελπίζει οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν στον πολυπόθητο στόχο μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι ο στόχος αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια λύση που θα απελευθερώνει τον τόπο μας και θα μας απαλλάσσει από τα επεμβατικά δικαιώματα και την παρουσία της Τουρκίας. Μια λύση, συνέχισε, που θα διαφυλάττει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, που θα διασφαλίζει την συνέχιση και την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Να σημειώσουμε ότι στη συνεδρία ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Λ. Ομήρου.
Νωρίτερα:
Συνέρχεται σήμερα στις 11 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει το σώμα για την επανέναρξη των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεων με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και για τα υπό συζήτηση Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις