ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Έπαυσαν εννέα επίτιμους προξένους γιατί άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν

Τουρκία: Έπαυσαν εννέα επίτιμους προξένους γιατί άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως παύει από τα καθήκοντά τους τους επίτιμους προξένους εννέα κρατών, σε ένα ακόμα διπλωματικό επεισόδιο της τουρκικής κυβέρνησης με όσους επιχειρούν να ασκήσουν κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ahval, οι πρόξενοι που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε τις διπλωματικές τους ταυτότητες είναι ο επίτιμος πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, της Βρετανίας στη Μούγλα, του Βελγίου και της Αυστρίας στη Σμύρνη, της Ρουμανίας στην Αλεξανδρέττα, της Αιθιοπίας στο Ικόνιο, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Μπελίζ στην Κωνσταντινούπολη και της Λιθουανίας στο Νεβσεχίρ.

Οι επίτιμοι πρόξενοι είναι άμισθοι συνήθως και πέραν της σύσφιξης των εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών ασκούν και ορισμένα βασικά προξενικά καθήκοντα. Δεν απολαμβάνουν την πλήρη «διπλωματική ασυλία», αλλά μόνο μια μερική ασυλία στενά για τα καθήκοντά τους.

Στη σύγχρονη Τουρκία υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 120 επίτιμοι πρόξενοι, μερικοί από τους οποίους είναι πολύ πετυχημένοι Τούρκοι επιχειρηματίες.

Όπως μετέδωσε η τουρκική υπηρεσία της DW οι εν λόγω πρόξενοι παύθηκαν των καθηκόντων τους μετά από σειρά αναρτήσεων που είχαν κάνει και στις οποίες ασκούσαν κριτικη στην κυβερνητική πολιτική της Άγκυρας. Οι ισχυρισμοί ότι οι αναρτήσεις στα social media έπαιξαν ρόλο στην απόφαση αυτή έρχονται σε μια περίοδο που οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τακτικά παρενοχλήσεις, λογοκρισία και συλλήψεις για επικριτικά σχόλια κατά του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του.

Η ακύρωση των διπλωματικών τους ταυτοτήτων, οι οποίες είχαν εκδοθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανακοινώθηκε μέσω επιστολής που εστάλη στα γραφεία των υπηρεσιών του υπουργείου στις 12 Οκτωβρίου. Το θέμα έφτασε στη δημοσιότητα όταν το σουηδικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έβγαλε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του την περασμένη Τετάρτη.

«Η επί τιμή πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια, προς το παρόν δεν θα είναι σε θέση να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, λόγω του αιτήματος των τουρκικών αρχών να τερματίσουμε τη θητεία της σημερινής επίτιμου προξένου Nil Sağır, η οποία εκπροσώπησε τη Σουηδία για σειρά ετών και της οποίας τη θητεία είχαμε πρόσφατα επεκτείνει ως το 2025», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σε δική της δήλωση η Sağır ανέφερε ότι η διπλωματική της ταυτότητα είχε ισχύ έως το 2023 και μάλιστα είχε εκδοθεί πρόσφατα Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την Sağır έκανε προσπάθεια να ανατρέψει την απόφαση της Τουρκίας. «Δυστυχώς, με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί και όλοι το γνωρίζουν, δεν ήταν εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε η πρώην επίτιμη πρόξενος.

Τσαβούσογλου κατά Δύσης: Μάθαμε στους ασεβείς πρέσβεις τα όριά τους

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στην 800η επέτειο από την άλωση της Αλάνια από τον σουλτάνο Alaaddin Keykubat και δήλωσε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κάνοντας αναφορά στην υπόθεση με τους δέκα ξένους πρέσβεις που λίγο έλειψε να χαρακτηριστούν personae non gratae.

«Έγινε προσπάθεια να δώσουν τελεσίγραφο 10 ασεβείς πρεσβευτές στη χώρα μας τελευταία, αλλά τους μάθαμε τα όριά τους και τους κάναμε να κάνουν πίσω», σημείωσε αναφερόμενος στο ζήτημα των δέκα πρεσβευτών.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top