ΔΙΕΘΝΗ

Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την έφεση της Google για πρόστιμο δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν

Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την έφεση της Google για πρόστιμο δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν

Την απόρριψη, στο μεγαλύτερο μέρος της, της προσφυγής της Google και της μητρικής της εταιρίας Alphabet κατά της Κομισιόν, αποφάσισε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ).

Με την απόρριψη της προσφυγής, επιβεβαιώνεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2017) να επιβάλει πρόστιμο ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google για «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της δια της ευνοϊκής μεταχείρισης της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την απόφασή του, το ΓΔΕΕ αναγνωρίζει πως οι πρακτικές της Google παραβίασαν τις αρχές του δίκαιου ανταγωνισμού καθώς η εταιρία προωθούσε την δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της εις βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο αλγόριθμο για αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πρακτική αυτή οδηγούσε σε πλήγμα κατά του ανταγωνισμού για τρεις συγκεκριμένους λόγους: λόγω της σημασίας που έχουν τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google στην ανακατεύθυνση χρηστών σε υπηρεσίες σύγκρισης τιμών, την συμπεριφορά των χρηστών που συνήθως επικεντρώνεται στα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης και το μεγάλο ποσοστό «κίνησης» που ανακατευθύνθηκε λόγω αυτών των πρακτικών.

Συνοπτικά, το ΓΔΕΕ έκρινε πως «η Google ευνοεί τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών εις βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών, παρά το καλύτερο αποτέλεσμα (σ.σ. της αναζήτησης) σε σχέση με άλλα αποτελέσματα”.

Επίσης το Δικαστήριο έκρινε πως ορθά η Κομισιόν θεώρησε τις πρακτικές αυτές βλαβερές ως προς την αρχή του ανταγωνισμού, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της Google που υποβάθμιζαν τις επιπτώσεις των πρακτικών της στις επιλογές των χρηστών.

Επίσης το ΓΔΕΕ υπογραμμίζει πως η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από μια εταιρία, μέσω μεθόδων διαφορετικών από αυτές που διέπουν τον φυσιολογικό ανταγωνισμό, περιορίζει τον βαθμό του ανταγωνισμού στην αγορά ή την ανάπτυξη ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης το επιχείρημα της Google πως η αγορά για υπηρεσίες σύγκρισης τιμών παραμένει υγιής λόγω της συνεχιζόμενης εμπορικών πλατφορμών στο διαδίκτυο. Όπως σημειώνει στην απόφαση το ΓΔΕΕ, η Κομισιόν έκρινε ορθά πως αυτές οι πλατφόρμες δεν βρίσκονται στην ίδια αγορά με τις υπηρεσίες σύγκρισης τιμών.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top