Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ερσίν Τατάρ: «Το άνοιγμα Βαρωσίων έδωσε νέα διάσταση στο Κυπριακό»

15.11.2021
15:17
Πολιτική

Η απόφαση για άνοιγμα του Βαρωσίου έδωσε στο Κυπριακό μια άλλη διάσταση, είπε ο Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτος και μέρος της κυριαρχίας της «τδβκ».

Σε ομιλία του κατά την σημερινή στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία ο κ. Τατάρ είπε ότι το άνοιγμα της κλειστής περιοχής Βαρωσίου το 2020 αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά «σημεία καμπής» στο Κυπριακό.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην τουρκική εισβολή του 1974, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, προέβη στην προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά  όπου η ε/κ πλευρά ζητούσε επίμονα μια λύση χωρίς στρατό και χωρίς εγγυήσεις λέγοντας ότι η «ε/κ πλευρά συνεχίζει την ασυμβίβαστη στάση της και για τον λόγο αυτό οι όποιες προσπάθειες παραμένουν άκαρπες».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για μισό αιώνα πάνω σε μια βάση για ομόσπονδη λύση «ένα  μοντέλο λύσης που έχει εξασθενήσει» είπε ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «δεν θα μπούμε σε ένα κύκλο διαπραγματεύσεων που δεν αποδέχεται την ίση κυριαρχία και την ίση διεθνή αναγνώριση μας».

Επανέλαβε ακόμα ότι δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί μόνο να βρεθεί με την αποδοχή «δύο κρατών με ίση κυριαρχία και ίση διεθνή αναγνώριση».

Είπε στη συνέχεια ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα ΗΕ πρέπει να είναι αμερόληπτα μέρη και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα σταματήσει να επιμένει στην ίση κυριαρχία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία λέγοντας ότι έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα και ελλείψεις στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας λειτούργησε «νοσοκομείο αναφοράς», ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ένα νέο νοσοκομείο 500 κλινών.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενεργειακό ζήτημα είπε ότι οι Τ/κ θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους σε ό,τι αφορά στους υδρογονάνθρακες, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν θα γίνει αποδεκτή οποιανδήποτε προσπάθεια για να αφεθεί η τ/κ πλευρά και η Τουρκία εκτός των ενεργειακών, είπε.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, αναφέρθηκε "στους αγώνες" του Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς ευχαριστώντας την Τουρκία και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για τη στήριξη.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκική κυβέρνηση και τον Τούρκο Πρόεδρο αναφέρθηκε στα «εμπάργκο» κατά του ψευδοκράτους λέγοντας ότι η άρση αυτών θα επηρεάσει θετικά την ευημερία στο νησί και θα θέσει τις βάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ανάφερε ακόμα ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος πάντα μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά με τη στάση της «χαλά το θετικό κλίμα», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η συνεργασία και η σταθερότητα στην περιοχή αλλά και η εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό».

Επανέλαβε ακόμα ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ, η «ίση κυριαρχία και ίση διεθνή αναγνώριση» είναι όρος για την επίτευξη μιας λύση.

Στα πλαίσια των "εορτασμών" πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η ομάδα της τουρκικής αεροπορίας SOLO TURK πραγματοποίησε επίδειξη με F-16.

Μεταφέροντας τα "θερμά συγχαρητήρια" του Τούρκου Προέδρου για την επέτειο του ψευδοκράτους ο κ. Οκτάι είπε ότι η λύση «δύο κρατών» είναι μια πρόταση αδιαπραγμάτευτη.

Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι και σήμερα λέγοντας ότι και η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για αναγνώριση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των φυσικών πόρων λέγοντας ότι η κοινή διαχείριση τους θα είναι μια ευκαιρία για συνεργασία  «αλλά η ε/κ πλευρά επιμένει στις μονόπλευρες κινήσεις».

Ο κ. Οκτάι στην ομιλία του είπε ότι η συνεργασία της Τουρκίας με τα κατεχόμενα στο πλαίσιο και του «οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας» αποδίδει καρπούς σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία, η γεωργία και ο τουρισμός αναφέροντας ότι εφαρμόζονται προγράμματα και υλοποιούνται έργα.

Σχετικά με το θέμα της πανδημίας είπε ότι η Τουρκία απέστειλε στο ψευδοκράτος περίπου 500 χιλιάδες δόσεις εμβολίων και αναφέρθηκε σε διάφορα έργα που υλοποιούνται στα κατεχόμενα με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης και είπε ότι κατά την παράνομη παραμονή του στα κατεχόμενα θα τελέσει τα εγκαίνια της ανέγερσης στρατιωτικού νοσοκομείου στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ