ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Βουλής: Προσβλέπουμε στην απρόσκοπτη συνέχιση της στήριξης της Ουγγαρίας στο Κυπριακό

Πρόεδρος της Βουλής: Προσβλέπουμε στην απρόσκοπτη συνέχιση της στήριξης της Ουγγαρίας στο Κυπριακό

Προσβλέπουμε στην απρόσκοπτη συνέχιση της στήριξης της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα φίλων χωρών, όπως η Ουγγαρία, μέσω της άσκησης ουσιαστικότερων πιέσεων προς την Τουρκία, για τερματισμό της κατοχής, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είπε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Σε πρόποση στο επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας Laszlo Kover, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, η κ. Δημητρίου είπε πως η η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένου διαπραγματευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Σημείωσε πως η επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα, ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο και βιώσιμο μέλλον προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενιών.

Αναφέρθηκε στην κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ουγγαρίας, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η ανάληψη από την Ουγγαρία της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά το τρέχον εξάμηνο, παρέχει τη δυνατότητα τακτικότερης διαβούλευσης και συνεργασίας και στο επίπεδο των Κοινοβουλίων.

Εξάλλου σημείωσε πως το φετινό ορόσημο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ανασκόπηση και εμβάθυνση της αγαστής διμερούς συνεργασίας, στη βάση κοινών αρχών, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

Είπε επίσης πως η πανδημική κρίση κατέδειξε τη ζωτική σημασία της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της πολυμέρειας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις που πλήττουν δυσανάλογα τις χώρες πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος, ο μετριασμός των ακραίων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ριζική αναθεώρηση του αναπτυξιακού μας μοντέλου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι επίσης, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, η αποκατάσταση των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός και εκτός των συνόρων της και της εμπιστοσύνης των πολιτών στους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top