ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Έπραξαν τα δέοντα» λένε οι αστυφύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τους μετανάστες στην Πάφο

«Έπραξαν τα δέοντα» λένε οι αστυφύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τους μετανάστες στην Πάφο

Ανακοίνωση εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί 9 από τους αστυφύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τον απόπλου του σκάφους με τους άτυπους μετανάστες από το Λιμανάκι της Πάφου «παραθέτοντας τα γεγονότα στην ορθή τους σειρά».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση

Οι πελάτες μας σε ένδειξη σεβασμού προς τις διαδικασίες δεν προέβηκαν σε οποιαδήποτε ανακοίνωση μέσω του Δικηγορικού μας γραφείου κατά την διάρκεια των 10 ημερών που ήταν σε διαθεσιμότητα. Μετά την ανάκληση της διαθεσιμότητας τους αλλά και λόγω της παραπληροφόρησης που διέρρευσε στα ΜΜΕ, θεωρούμε πλέον καθήκον μας να ξεκαθαρίσουμε την θέση των πελατών μας. Ο λόγος είναι η θυματοποίηση τους την δεδομένη στιγμή και ενώ οι ίδιοι έπραξαν το καθήκον τους υπό τις περιστάσεις.

Είναι η θέση των πελατών μας ότι υπό τις περιστάσεις έπραξαν τα δέοντα ως οι οδηγίες τους κατά την δεδομένη στιγμή και πάραυτα βρέθηκαν να είναι σε διαθεσιμότητα για υπό διερεύνηση πειθαρχικά αδικήματα. Λόγω του ότι η πειθαρχική έρευνα ακόμη συνεχίζεται δεν σκοπεύουμε να τοποθετηθούμε επί τούτου σεβόμενοι τις διαδικασίες. Επιφυλασσόμαστε όμως να τοποθετηθούμε στο κατάλληλο στάδιο και μετά την αποπεράτωση των ερευνών. Να σημειώσουμε απλά ότι οι πελάτες μας προέβησαν άμεσα με το που κλήθηκαν από τον διερευνών αξιωματικό σε κατάθεση με την οποία επεξηγούσαν πλήρως τα όσα έπραξαν αλλά και τις θέσεις τους για το επίδικο συμβάν.

Κατ’ αρχήν αφέθηκε να νοηθεί ότι ενόψει του γεγονότος ότι το σκάφος αναχώρησε ενώ αυτό βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Λιμανάκι τη Πάφου είναι κάτι για το οποίο ευθύνονται οι πελάτες μας. Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί εφόσον οι πελάτες μας ήταν εντεταλμένοι να βρίσκονται στην αποβάθρα και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους μετανάστες εάν και εφόσον χρειαζόταν.

Τα καθήκοντα τους περιορίζοντο στο να βοηθήσουν άλλα τμήματα της Δημοκρατίας όπως τη Πολιτική Άμυνα. Το εν λόγω σκάφος σε καμία περίπτωση δεν βρισκόταν υπό τη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας αφού δεν συνελήφθηκε αλλά ούτε και εκδόθηκε οποιοδήποτε Δικαστικό Διάταγμα κράτησης του ως προνοείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Περαιτέρω αφέθηκε να νοηθεί, ότι λόγω αμέλειας των πελατών μας η Κύπρος ως κράτος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπή με κυρώσεις, από τη στιγμή που το σκάφος με τους άτυπους μετανάστες να αναχώρησε. Με κάθε σεβασμό ούτε αυτό είναι κάτι που ευσταθεί ένεκα του ότι οι άτυποι μετανάστες ουδέποτε αιτήθηκαν προστασία από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατέληξαν στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας στη προσπάθεια τους να μεταβούν στην Ιταλία μετά από θαλασσοταραχή. Οι ίδιοι οι μετανάστες όχι μόνο δεν αιτήθηκαν προστασίας, αλλά αρνήθηκαν την αποβίβαση τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ Hirsi Jamaa and others vs Italy (2012) η οποία θεωρήθηκε απόφαση ορόσημο για τα δικαιώματα των μεταναστών υποχρέωση μεταφέρεται στο κράτος μέλος όταν ζητηθεί προστασία από τα άτομα και δεν τους προσφερθεί από το κράτος μέλος ή όταν αυτά τα άτομα αντί να τους δοθεί προστασία αποστέλλονται πίσω σε χώρα στην οποία μπορεί να υποστούν απάνθρωπη μεταχείριση κατά παράβαση του Άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.

Αντίθετα και σύμφωνα με την πιο πάνω απόφαση, η Κύπρος θα καλείτο να δώσει εξηγήσεις εάν προχωρούσε στην μονομερή επιστροφή των μεταναστών στη χώρα από την οποία αναχώρησαν. Γεγονός το οποίο τόσο η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και η εν λόγω απόφαση καταδικάζει. Περαιτέρω κυρώσεις πιθανό να αντιμετώπιζέ η Κυπριακή Δημοκρατία εάν το έπραττε αφού τα πιο πάνω υιοθετούνται ρητά και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Σύμβαση την οποία η Κύπρος υπέγραψε και υιοθέτησε.

Τέλος, οι πελάτες μας απορρίπτουν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε παραπληροφόρηση η οποία αφήνει σκιές είτε προς τον καθένα τους προσωπικά είτε ως σύνολο αναφορικά με το πως έπραξαν το καθήκον τους κατά τη δεδομένη στιγμή και υπό τις περιστάσεις.

Είναι η θέση μας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν προβαίνουμε σε δηλώσεις ή όταν αφήνουμε αιχμές εναντίον προσώπων τα οποία εκτελούν τα καθήκοντα τους σε οποιοδήποτε πόστο και αν υπηρετούν. Η παρούσα περίπτωση είναι η ταπεινή μας θέση ότι είναι ακόμη μία από τις περιπτώσεις που οι πελάτες μας έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης με αποτέλεσμα να καταδικαστούν τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από την ίδια την κοινή γνώμη πριν ακόμη οι ίδιοι ακουστούν ή κληθούν να εκθέσουν τις θέσεις τους.

Εφαρμογής τυγχάνει το αρχαίο ρητό στη παρούσα, «Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης» σε ελεύθερη μετάφραση «Μην καταδικάσεις κανέναν πριν ακούσεις την ιστορία και από τους δύο.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top