Μέτρα για την πρόληψη και περιορισμό των εταιρειών μεταφορών που εμπλέκονται ή διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λευκορωσία προτείνει η Κομισιόν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης από την ΕΕ της εκστρατείας εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς του Μινσκ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόκειται για ένα νέο εργαλείο της ΕΕ για στήριξη των κρατών μελών που πλήττονται από ανάλογες υβριδικές επιθέσεις. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως παράλληλα με τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προωθούνται άλλες μορφές στήριξης όπως η ανθρωπιστική βοήθεια.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία δεν θα συνέβαιναν χωρίς τη συνεισφορά, εις γνώση τους ή εν αγνοία τους, των εταιρειών αερομεταφορών.
Το νέο νομικό πλαίσιο που προτείνει η Κομισιόν θα επιτρέπει στην ΕΕ να εγκρίνει στοχευμένα μέτρα κατά των διαχειριστών μεταφορών, χερσαία, από αέρος και μέσω πλωτών και θαλάσσιων οδών) που εμπλέκονται ή διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων προς την ΕΕ.
Τα μέτρα θα είναι αναλογικά και θα αποφασίζονται ανά περίπτωση, και θα μπορούν να περιλαμβάνουν περιορισμούς των δραστηριοτήτων στην ενιαία αγορά της ΕΕ, την αναστολή αδειών, την αναστολή δικαιωμάτων ανεφοδιασμού καυσίμων, απαγόρευση διελεύσεων ή υπερπτήσεων πάνω από την ΕΕ και την πραγματοποίηση τεχνικών στάσεων ή ελλιμενισμού σε λιμάνια της ΕΕ.
Επιπλέον, η Επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση για προσωρινά μέτρα στον τομέα του ασύλου και ων επιστροφών, στη βάση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, ως απάντηση στο αίτημα των επηρεαζομένων κρατών μελών για προσωρινά μέτρα που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Η πρόταση ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ (σε απευθείας σύνδεση από το Τατζικιστάν όπου βρίσκεται), τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο με αφορμή την παρουσία των Επιτρόπων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως «το καθεστώς της Λευκορωσίας που συνεργάζεται με τα διεθνή δίκτυα διακίνησης πουλά ψέματα στους απλούς ανθρώπους» και πως αυτό που συμβαίνει δεν αφορά τη μετανάστευση αλλά ζητήματα ασφάλειας.
«Χάρη στην αποφασιστική και ολοκληρωμένη δράση της ΕΕ μαζί με τους εταίρους μας, αρχίζουμε να βλέπουμε βελτιώσεις. Και ο μηχανισμός της μαύρης λίστας που προτείνουμε σήμερα είναι μια περαιτέρω απτή έκφραση της προθυμίας μας να ενεργήσουμε αποφασιστικά» υπογράμμισε.
Σε δήλωσή του ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως οι ενέργειες του Λευκορωσικού καθεστώτος έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.
«Ως απάντηση, επεκτείναμε το καθεστώς κυρώσεων και υιοθετούμε ένα άλλο πακέτο μέτρων κατά αυτών που βρίσκονται πίσω από αυτή την υβριδική επίθεση από το καθεστώς Λουκασένκο», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπορέλ αναφερόταν στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Νοεμβρίου όπως συμπεριληφθούν στο καθεστώς κυρώσεων για τη Λευκορωσία και όσοι οργανώνουν ή συμμετέχουν στην εργαλειοποίηση μεταναστών, καθώς και στην πολιτική συμφωνία για πέμπτο πακέτο καταχωρήσεων μεταξύ άλλων και για την καταστολή της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις επαφές Μπορέλ και Σχοινά σε μια σειρά από χώρες για αποτροπή έλευσης περισσότερων ανθρώπων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, αλλά και στις τεχνικές συνομιλίες με υπηρεσίες του ΟΗΕ και Λευκορώσους αξιωματούχους για διευκόλυνση του επαναπατρισμού μεταναστών.
Η Κομισιόν υπενθυμίζει ακόμα πως έχει διαθέσει 700 χιλιάδες σε ανθρωπιστική βοήθεια για ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Λευκορωσία, μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και οργανισμούς - εταίρους της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ακόμα πως παραχωρήθηκε έκτακτη στήριξη σε Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία για τη διαχείριση των συνόρων τους, ενώ απεστάλησαν και εμπειρογνώμονες και βοήθεια σε είδος από κράτη μέλη στο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις