Μάχη με το χρόνο δίνει πλέον η κυβέρνηση για να επιτύχει την πολυπόθητη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και να πείσει όσο περισσότερους γίνεται να προσέλθουν σε εμβολιαστικό κέντρο για την πρώτη ή την τρίτη (ενισχυτική) δόση. Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστημα των δύο περίπου εβδομάδων που απαιτείται για να αναπτύξει ο ανθρώπινος οργανισμός την απαραίτητη ανοσία, γίνεται αντιληπτό ότι ο ένας μήνας μέχρι τα Χριστούγεννα είναι σχεδόν οριακός για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στα επιθυμητά επίπεδα και την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας.
Η κούρσα με τον χρόνο βάζει ιδιαίτερη πίεση στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες, που βλέπουν τους επιδημιολογικούς δείκτες να ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς και το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται όλο και περισσότερο.
Οι πληροφορίες που καταφθάνουν σε επιστημονικό επίπεδο από την υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικότερα από την κοντινή μας Ελλάδα, ήχησαν συναγερμό στο Προεδρικό, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πολύ δύσκολες μέρες που προμηνύονται τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα μέτρα που τελικά αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ήταν αυστηρότερα από τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Για παράδειγμα, το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της προσκόμισης safepass για παιδιά από 6 μέχρι 11 ετών, είναι ένα αυστηρό μέτρο που λήφθηκε με την προσδοκία ότι θα αποδειχθεί και αποτελεσματικό στην προσπάθεια για περιορισμό της έξαρσης της πανδημίας. Επιπλέον, άλλο ένα μέτρο που είναι αυστηρότερο από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, είναι η απόφαση για κατάργηση του safepass από τα μέσα Δεκεμβρίου (και όχι από το τέλος Ιανουαρίου) για όσους δεν κάνουν την ενισχυτική δόση με την παρέλευση επτά μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.
Πίεση στους ανεμβολίαστους
Σε αυστηρό πλαίσιο κινήθηκαν επίσης τα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα τον αποκλεισμό τους από χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό. Ωστόσο, το μέτρο αυτό παρουσιάζει αρκετά κενά από τη στιγμή που επιτρέπει σε επαγγελματίες που υπηρετούν σε ευαίσθητους χώρους υψηλού κινδύνου, να εργάζονται παρότι ανεμβολίαστοι. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να εργάζεται σε ένα νοσοκομείο και να βρίσκεται σε επαφή με ασθενείς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά δεν θα επιτρέπεται να μπαίνει σε γήπεδο ή σε ένα θέατρο. Επίσης, ένας ανεμβολίαστος που εργάζεται σε εστιατόριο μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους πελάτες στο χώρο της δουλειάς του αλλά δεν θα μπορεί να πάει σε εστιατόριο σαν πελάτης. Επιπλέον από την 1η Δεκεμβρίου όλα τα ενήλικα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή Rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς SafePass.
«Θα δούμε στην πορεία»
«Όλα είναι ανοιχτά, μακάρι τα μέτρα να αποδειχθούν αποτελεσματικά και εδώ θα είμαστε για να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις» ήταν η απάντηση αρμόδιας πηγής που ρωτήθηκε από το Τhemaonline για την πολύ δύσκολη συνέχεια και κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη για συμπληρωματικά μέτρα, με περαιτέρω αυστηροποίηση. Σ᾽αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού. Είπε συγκεκριμένα ότι ζητούμενο είναι να σωθούν τα Χριστούγεννα και άφησε να νοηθεί ότι τα πράγματα θα παρακολουθούνται συνεχώς ώστε εάν χρειαστεί να υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις.
Ο Υπουργός Υγείας θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και εάν υπάρξει κάποια σημαντική διαφοροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών, προς το χειρότερο, δεν πρέπει να αποκλείεται οποιαδήποτε επικαιροποίηση των μέτρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις