ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Παγκόσμια πανδημία τρόμου από τη μετάλλαξη Όμικρον- Δεν αποκλείονται νέα μέτρα στην Κύπρο

Παγκόσμια πανδημία τρόμου από τη μετάλλαξη Όμικρον- Δεν αποκλείονται νέα μέτρα στην Κύπρο

Σφραγίζουν τα σύνορά τους η μια χώρα μετά την άλλη ώστε να θωρακιστούν έναντι της αφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία προκαλεί φόβο στους επιστήμονες αλλά και στις κυβερνήσεις, αφού θεωρείται ως το πλέον μεταδοτικό στέλεχος. Ο εντοπισμός της μετάλλαξης Μποτσουάνα (στην οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε την ελληνική ονομασία «Όμικρον») στο Βέλγιο, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμανε συναγερμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έκλεισαν τις πύλες εισόδου για όσους προέρχονται από την Αφρική όπου πρωτοεντοπίστηκε το εν λόγω στέλεχος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε αμέσως σε αναστολή των πτήσεων από και προς περιοχές όπου έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνας και τόνισε ότι οι κατασκευαστές των εμβολίων είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόσουν τα σκευάσματά τους το συντομότερο δυνατό, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας. Τόνισε μάλιστα ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνονται να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της νότιας Αφρικής, ενώ επισήμανε ότι η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.

SOS στην Κύπρο

Αμεση υπήρξε η κινητοποίηση και στην Κύπρο, όπου μετά από ενημέρωση από την επιστημονική επιτροπή που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις και βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς αρμόδιες υπηρεσίες, ο υπουργός Υγείας, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Μεταφορών και την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε την επιβολή απαγορευτικού και άλλων περιορισμών καθώς και αυστηροποίηση των ελέγχων, για όσους έρχονται από τη Νότιο Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι και Μποτσουάνα.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αρνητική εξέλιξη της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης και ζήτησε από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου και τους τεχνοκράτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε εάν προκύψει ανάγκη να επανεξεταστούν τα ισχύοντα μέτρα και εάν χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση με στόχο τη θωράκιση του πληθυσμού.

Η προσοχή στρέφεται στο σύστημα υγείας το οποίο δέχεται πίεση, αφού πέραν των 116 ασθενών με νόσο covid που νοσηλεύονται, στα δημόσια νοσηλευτήρια υπάρχουν εκατοντάδες άλλα περιστατικά με άλλες ασθένειες.

Σενάριο τρόμου

Η νέα μετάλλαξη προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Όλοι απεύχονται το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά στο χειρότερο σενάριο, που θέλει τη νέα μετάλλαξη να είναι πιο ισχυρή από τα εμβόλια. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι κατασκευαστές των εμβολίων είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόσουν τα σκευάσματά τους το συντομότερο δυνατό, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού. Oπως είπε, μίλησε με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι όπως είπε υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της νέας παραλλαγής. Η φον ντερ Λάιεν κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. «Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα και να ακολουθήσετε τους κανόνες για να προστατευθείτε. Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία, γι' αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αρχίζει έρευνες η Pfizer

«Η μετάλλαξη της Μποτσουάνας διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, που συνεργάζεται με την Pfizer για το εμβόλιο κατά της Covid Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει το αργότερο σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

«Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα

• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο

• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή

• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών

• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία

• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα



ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

Στον Λίβανο μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top