Κάποιοι προτίμησαν την χρήση ποδήλατου την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ άλλοι πήγαν περπατώντας. Ορισμένοι μοιράστηκαν το αυτοκίνητό τους με συνάδελφους-συμφοιτητές ή ακόμα μετακινήθηκαν με οικολογικό «πράσινο» αυτοκίνητο. Άλλοι αξιοποίησαν κατά κύριο λόγο τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αφορμή της θετικής αυτής αλλαγής ήταν η δράση «Εβδομάδα Πράσινης Διακίνησης στην Εργασία» (Green Mobility Week at Work), το όποιο υλοποιήθηκε από μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στόχος αυτής της δράσης ήταν να ενθαρρύνει το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, να αξιοποιήσουν πιο «πράσινες» μεθόδους μετακίνησης κατά την διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να περιορίζονται οι ρύποι της ατμόσφαιρας και να μειώνεται το ατομικό ανθρακικό τους αποτύπωμα.
Η πιο πάνω δράση υλοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, και αποτελεί μέρος ευρύτερης περιβαλλοντικής εκστρατείας, με θέμα: «Ανακύκλωση – Υποχρέωση Όλων». Η εκστρατεία, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υποστήριξης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της νικήτριας ιδέας διαγωνισμού δεξαμενής σκέψης, η οποία αφορούσε στην υποχρεωτική ανακύκλωση.
Ο σεβασμός και η μέριμνα για το περιβάλλον είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο ξεκίνησε την πρώτη του δράση για ανακύκλωση (τότε ως Intercollege) το 1990, με την πρώτη εκστρατεία συλλογής κουτιών για ανακύκλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στην Λευκωσία. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο είναι πρωτοπόρο σε θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων.
Η εκστρατεία «Ανακύκλωση – Υποχρέωση Όλων» θα αποτελείται από συγκεκριμένες δράσεις, που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Οι δράσεις αυτές στηρίζονται από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, η οποία ενθαρρύνει όλα τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, να συμμετάσχουν ενεργά στις προσπάθειες που καταβάλλονται.
Η εκστρατεία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με άλλες δράσεις, όπως η εκπαίδευση φοιτητών και ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού σε θέματα ανακύκλωσης, η εκπαίδευση δημοτών για την σωστή χρήση κάδων ανακύκλωσης, ο διαγωνισμός «Διακόσμησης Κάδων Ανακύκλωσης», και ο διαγωνισμός «Μηδενικών Αποβλήτων» στις φοιτητικές εστίες.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος βραβεύθηκαν επίσης τα μέλη της ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που πρώτευσε στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΑΦΗΣ Κύπρου (οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), με στόχο τη δημιουργία Επικοινωνιακής Στρατηγικής, καθώς και άλλων παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της συμμετοχής του κοινού στην ανακύκλωση των μπαταριών οικιακού τύπου. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών από διάφορα πανεπιστήμια της Κύπρου.
«Το ερώτημα στο οποίο κληθήκαμε να απαντήσουμε ήταν πως θα μπορέσει η ΑΦΗΣ να ευαισθητοποιήσει το κοινό, ώστε να συμμετάσχει πιο ενεργά στην ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων οικιακών μπαταριών», δήλωσε ο δρ. Μάριος Βαλιαντής, δ/ντής του Κέντρου Πράσινης Ανάπτυξης και Ενεργειακής Πολιτικής και Επικεφαλής των Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων Διαχείρισης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να καταθέσουν προτάσεις για επικοινωνιακές δράσεις, ενέργειες, ή οποιεσδήποτε άλλες δράσεις που θα πραγματοποιούνταν σε ορίζοντα τριετίας. Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πεισθεί ο πολίτης να φυλάει τις παλιές του μπαταρίες και να τις ρίχνει στους κάδους της ΑΦΗΣ για ανακύκλωση, σε όλη την Κύπρο», εξήγησε. Γι αυτές τις δράσεις υπάρχει τριετής προϋπολογισμός της τάξης των 525.000 ευρώ.
Την νικήτρια ομάδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτέλεσαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές: Κωνσταντίνα Χριστοφόρου, Κίττος Μελής, Νικόλας Κούτσακος, Σοφία Μιχαηλίδου και Κυριάκος Ονησιφόρου. Μαζί τους συνεργάστηκε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου, δρ. Γιούλα Μελανθίου. «Δουλέψαμε σκληρά 3 βδομάδες», τόνισε η Κωνσταντίνα Χριστοφόρου, εκ μέρους της νικήτριας ομάδας. «Ήλθαμε σε επικοινωνία με την ΑΦΗΣ, ώστε να αποκτήσουμε γνώση για ορισμένα δεδομένα. Η Green Dot από την μεριά της μας παρείχε στατιστικές για την ανακύκλωση στη Κύπρο. Στη μελέτη μας αναφέρουμε τι γίνεται τώρα στον τόπο και ποιός είναι ο στόχος. Τελικά, δώσαμε τη δική μας οπτική υπό μορφή συμβουλής – όπως το απαιτούσε ο διαγωνισμός – και κερδίσαμε», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις