ΕΛΛΑΔΑ

Κατάκοιτη 97χρονη νίκησε την CoViD - Πολύ σπάνια περίπτωση, λένε οι θεράποντες στο "Λαϊκό"

Κατάκοιτη 97χρονη νίκησε την CoViD - Πολύ σπάνια περίπτωση, λένε οι θεράποντες στο "Λαϊκό"

Μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση ασυμπτωματικής CoViD-19 σε 97χρονη γυναίκα, καταγράφηκε στο νοσοκομείο "Λαϊκό".

Η γυναίκα έχει πολλά και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Δεν εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό, αλλά λόγω αλλαγών στο επίπεδο συνείδησης (έχει άνοια), υπότασης και αιματώματος στον θώρακα. Κατά την εισαγωγή της  υποβλήθηκε σε τεστ PCR, το οποίο βγήκε θετικό στον κορωνοϊό, χωρίς να έχουν προηγηθεί συμπτώματα νόσησης.

Η περίπτωση θεωρείται πολύ σπάνια, καθώς οι ηλικιωμένοι που νοσούν από CoViD εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ ασυμπτωματική μόλυνση καταγράφεται κυρίως σε νέα άτομα.

Λόγω της σπανιότητας, οι θεράποντες γιατροί προχώρησαν στη δημοσίευση σχετικής μελέτης (case study) στο επιστημονικό περιοδικό "Biomedical Reports".

Η μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, υπογράφεται από τους επιστήμονες Β. Γεωργακοπούλου, Π. Παπαλέξη, Χ. Σάνο, Αικ. Μπιτσάνη, Άν. Γαρμπή, Χ. Δαμάσκο, Ν. Γαρμπή, Αικ. Γκούφα, Σ. Χλαπουτάκη, Π. Σκλαπάνη, Κ. Μαντζουράνη, Ν. Τράκα και Δ. Σπαντίδο, από το νοσοκομείο "Λαϊκό", το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΕΚΠΑ, το νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", το "Μητέρα", το "Σισμανόγλειο" και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, οι ηλικιωμένοι που εκδηλώνουν CoViD και έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως η συγκεκριμένη γυναίκα, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνητότητας. Η γήρανση σχετίζεται με έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίπτωση είναι μοναδική για εξής τρεις λόγους:

  • Η ασθενής ήταν πολύ ηλικιωμένη, η οποία εμφάνισε ασυμπτωματική λοίμωξη, που εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρά άτομα, με καλό ανοσοποιητικό και χωρίς συννοσηρότητες. Η πανδημία έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους σε ηλικιωμένα άτομα και ειδικά σε όσους νοσηλεύονται.
  • Είχε ευνοϊκή εξέλιξη, παρά το υψηλό ιικό φορτίο που έφερε. Οι μελέτες δείχνουν πως η παρουσία υψηλού ιικού φορτίου σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα και δυσμενή πρόγνωση για τους ηλικιωμένους ασθενείς.
  • Ανέπτυξε αξιοσημείωτη απόκριση αντισωμάτων, παρά την προχωρημένη ηλικία της. Πρόκειται για μία σπάνια αντίδραση, καθώς το ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων ατόμων είναι πιο ευάλωτο.

Η γυναίκα είναι μία ιδιαίτερα βεβαρυμένη περίπτωση: έχει άνοια, ακινησία, υπέρταση, είχε υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ιστορικό γαστροστομίας, αμφοτερόπλευρης αρθροπλαστικής ισχίου και ουροκαθετήρα σε μακροχρόνια βάση, με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Λόγω του ιστορικού της, λαμβάνει μία σειρά από φάρμακα.

Η κλινική αξιολόγηση αποκάλυψε μία εμπύρετο ασθενή, με ωχρότητα και μεγάλο αιμάτωμα στην αριστερή πλευρά της θωρακικής περιοχής, 15 cm στη μεγαλύτερη διάσταση. Από τη φυσική εξέταση στο στήθος δεν προέκυψαν μη φυσιολογικά ευρήματα στην ακρόαση των πνευμόνων, αλλά ένα συστολικό φύσημα εστίας στην αορτική βαλβίδα.

Τέσσερις μέρες μετά την εισαγωγή της, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε τρίμηνη παρακολούθηση και είναι ακόμη εν ζωή και σε μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο βγήκε αρνητικό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top