ΚΟΣΜΟΣ

Mετάλλαξη «Όμικρον»: Σε ποιές χώρες εισέβαλε ήδη και πως εξαπλώνεται

Mετάλλαξη «Όμικρον»: Σε ποιές χώρες εισέβαλε ήδη και πως εξαπλώνεται

Οι επιστήμονες από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν πως η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά μεταδοτική και πως εάν δεν ληφθούν μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κυριαρχήσει έναντι των άλλων μεταλλάξεων.

Και στην Ελλάδα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα την Πέμπτη το πρωί και οι αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για ενδεχόμενα νέα κρούσματα.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες, τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά πόσο τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτήν την μετάλλαξη.

Ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί σε τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Πάντως με μια πρώτη ανάγνωση και από τα όσα αφήνεται να εννοηθούν, φαίνεται πως τα εμβόλια με την τεχνολογία mRNA να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στην παραγωγή αντισωμάτων για τη «μάχη» με τον ιό.

Οι επαναμολύνσεις

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους ειδικούς είναι οι επαναμολύνσεις. Μέχρι σήμερα το να μολυνθεί κάποιος μετά τη νόσηση του ήταν κάτι σπάνιο αφού ο οργανισμός έχει τα αντισώματα.

Με τη παραλλαγή Όμικρον αυτό φαίνεται να μην ισχύει αφού με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι επιστήμονες (σύμφωνα με την πρώτη μελέτη για το μεταλλαγμένο στέλεχος, από το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Μεταδιδόμενες Νόσους το NICD) λένε πως η Όμικρον μπορεί να επαναμολύνει και νοσήσαντες.

Μάλιστα ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα παραλλαγή είναι 2,4 φορές υψηλότερος.

Οι επιστήμονες λόγω της μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον εικάζουν πως μπορεί να έχουμε και άλλες μολύνσεις που δεν έχουν εντοπιστεί σε χώρες που μέχρι τώρα δείχνουν ότι δεν υπάρχει εκεί κρούσμα Όμικρον.

Κρούσματα και σε άλλες χώρες που δεν έχουν εντοπιστεί

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό, Δρ Takeshi Kasai, που λέει πως, η γεωγραφική κατανομή της παραλλαγής Όμικρον είναι «πιθανότατα ήδη ευρύτερη από αυτή που αναφέρεται επί του παρόντος».

Μάλιστα και το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη «τους προσεχείς μήνες», προκαλώντας περισσότερο από το ήμισυ των κρουσμάτων του Covid-19.

Για την εξάπλωση της Όμικρον μίλησε στο CNBC ο καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick, Lawrence Young που είπε πως μόλις εντοπιστεί μια παραλλαγή, ιδιαίτερα αυτή που είναι πιθανό να είναι πιο μολυσματική, θα έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα λίγα αρχικά κρούσματα και τις χώρες όπου εντοπίσθηκαν.

«Αυτή είναι η φύση της μολυσματικής νόσου σε έναν κόσμο όπου τα διεθνή ταξίδια είναι τόσο συνηθισμένα» τόνισε και συνέχισε: «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Όμικρον κυκλοφορεί ευρύτερα και για περισσότερο από ό,τι έχει αναφερθεί προηγουμένως».

Πηγή: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top