Πολύ αυξημένη είναι η προσέλευση στις εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ με 116.000 πολίτες να έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, ίσως η διαδικασία πάρει παράταση το κλείσιμο της κάλπης (κανονικά κλείνει στις 7 το απόγευμα). Από τις 11 και μετά ο ρυθμός είναι 500 ψηφοφόροι το λεπτό!
Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα. Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.
Η ροή στις κάλπες υπολογίζεται ότι είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2017.
Στα μόνα τμήματα που προέκυψαν νωρίτερα προβλήματα ήταν αυτά του Ψυχικού και του Ζωγράφου γιατί είχε πέσει για λίγο το σύστημα. Πλέον το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.
Από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, ένα πράγμα μετρούν όλοι, ως το πρώτο στοίχημα για τη δημιουργία ξανά μίας μεγάλης παράταξης: την προσέλευση στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή αποτελεί και την κοινή αγωνία όλων των υποψηφίων προέδρων.
Οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, κοιτάζουν δύο πράγματα. Ένα, που εξαρτάται πρωτίστως από αυτούς και έχει να κάνει με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ώστε η προστασία που θα νιώσουν οι ενδιαφερόμενοι από την απειλή της πανδημίας να ενισχύσει τη συμμετοχή. Και ένα, που αφορά τον αντικειμενικό παράγοντα των καιρικών συνθηκών, που ίσως σε κάποιες περιοχές αποτελέσει ένα μικρό ή μεγάλο εμπόδιο, αν και οι προβλέψεις είναι σχετικά καλές.
Γι’ αυτό και έχουν δοθεί οδηγίες στον οργανωτικό βραχίονα του κόμματος και των μηχανισμών των έξι υποψηφίων, ώστε οι ψηφοφόροι που δεν είναι μέλη του κόμματος να προσέρχονται στις κάλπες έχοντας για παράδειγμα έτοιμη, εκτυπωμένη από πριν την σχετική αίτηση που οφείλουν να καταθέσουν, προκειμένου να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Σημειωτέον ότι για να ψηφίσει κάποιος δεν χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό, ούτε καν ράπιντ – η προϋπόθεση αυτή ισχύει μόνο για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στις 840 εκλογικά τμήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα, που θα δώσουν μία αξιόπιστη εικόνα για την έκβαση της μάχης, υπολογίζεται ότι θα δοθούν λίγο μετά τις 9 το βράδυ.
Η μεγάλη καμπή
Η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης και μάλλον αυτό συνέβη ως ένα βαθμό απροσδόκητα, σε συνδυασμό και με τη δραματική πτυχή που έδωσε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Το συγκινησιακό φορτίο από τη μεγάλη απώλεια έκανε τους ανθρώπους της παράταξης να κινητοποιηθούν και να εκφράσουν αγωνίες και ελπίδες ξανά για το μέλλον του χώρου. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μπει στην κούρσα της αρχηγίας, επιχειρώντας μία μεγάλη, ίσως και παράτολμη, επιστροφή ήταν ένα ισχυρό στοιχείο που έδωσε χρώμα στην όλη διαδικασία, είτε επειδή έβαλε σε κίνηση τους φανατικούς οπαδούς του, είτε γιατί προκάλεσε τα αρνητικά αντανακλαστικά στους φανατικούς εχθρούς του. Η διαδικασία απέκτησε ενδιαφέρον κι από το γεγονός ότι μπήκαν άλλα δύο νέα πρόσωπα στην τελική φάση της κούρσας, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης. Τελικά η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε έξι δεν οδήγησε σε ευτελισμό της διαδικασίας όπως φοβήθηκαν ή εκτίμησαν κάποιοι στην αρχή, αλλά λειτούργησε θετικά για την παράταξη.
Όλα αυτά ίσως δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία εάν στο μεταξύ δεν υπήρχε μία πολύ ευνοϊκή συνθήκη: οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα δείχνουν ένα ΚΙΝΑΛ που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην περιοχή του 10%, με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να αδυνατεί την ίδια ώρα να κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και να υποχωρεί. Όπερ σημαίνει ότι η νέα ηγεσία που θα προκύψει είτε σήμερα το βράδυ (μάλλον απίθανο), είτε στο β’ γύρο της επόμενης Κυριακής (το πιθανότερο), θα έχει την ευκαιρία να ξαναβάλει την κεντροαριστερά στον πολιτικό χάρτη σε ρόλο πρωταγωνιστή ή έστω ρυθμιστή των εξελίξεων. Εάν δεν λειτουργήσει αυτή τη διαδικασία ως αναγεννητική για τον χώρο, τότε, όπως εκτιμούν οι πλέον ψύχραιμοι, η στασιμότητα θα είναι μόνιμη με κίνδυνο να πάει ακόμα και την απειλή για την επιβίωση του ΚΙΝΑΛ.
Όσο για τις προβλέψεις για τη μάχη της αρχηγίας, οι πιο εχέφρονες αποφεύγουν τα πολλά πολλά, όπως έπραξαν άλλωστε και οι κατ’ εξοχήν «καταγραφείς» των τάσεων και των διαθέσεων της κοινής γνώμης, δηλαδή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, που έχουν επιλέξει εδώ και περίπου δέκα μέρες να μην δημοσιεύουν γκάλοπ.
Πού ψήφισαν οι υποψήφιοι αρχηγοί
Οι έξι ανταγωνιστές για την αρχηγία ξεκίνησαν να ψηφίζουν.
Λίγο πριν τις 08:30 το πρωί ο Ανδέας Λοβέρδος μετέβη στο εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο της Μεταμόρφωσης και ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.
Στις 09:00 το πρωί ο Παύλος Χρηστίδης μετέβη με τη σύζυγό του και την κόρη του στο εκλογικό κέντρο στην οδό Λιοσίων 22.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Δημοτικό Αθλητικό & Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο πρώην δημαρχείο Ταύρου, Επταλόφου και Πειραιώς.
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας, ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.
Ο κ. Γερουλάνος αφού πέταξε τον φάκελο στην κάλπη δήλωσε τα εξής:
«Καλή μέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και γι’ αυτό η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και γι΄αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό τον καιρό. Θέλω να πω στους πολίτες που μας ακούν σήμερα, να πάνε να ψηφίσουν. Η αλλαγή είσαι εσύ».
"Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου", δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει.
"Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία σμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ' όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατιή παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα", δήλωσε ο κ. Καστανίδης.
Οδηγός για την ψηφοφορία
Πολίτες που ζουν στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε μια από τις 840 κάλπες που έχουν στηθεί συολικά.. 813 στην Ελλάδα, οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
Οι ψηφοφόροι, θα πρέπει να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο τους. Παράλληλα, όσοι δεν είναι φίλοι ή μέλη του κόμματος -αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορούν να ψηφίσουν - καλούνται για να αποφευχθεί ο συνωστισμός να έχουν εκτυπώσει το σχετικό έγγραφο και να έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους. Επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (σήμερα μόνο) το οποίο εισπράττεται από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.
Στο τέλος της διαδικασίας παραλαμβάνεται το συνολικό ποσό από τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος, υπογράφουν το σχετικό έντυπο παράδοσης-παραλαβής και το ποσό αυτό ο πρόεδρος το καταθέτει την Δευτέρα, 6/12, σε τραπεζικό λογαριασμό που θα του γνωστοποιηθεί από τον γενικό διευθυντή του Κινήματος Αλλαγής.
Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα, οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο και ένας ένας θα εισέρχονται στα τμήματα για να ψηφίσουν.
Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν
Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.
Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.
Και οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε ΗΠΑ, Ε.Ε, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία. Επισημαίνεται ότι στα εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.
Τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν με τον εξής τρόπο:
Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00
Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις