ΔΙΕΘΝΗ

Ην. Βασίλειο: Στα 246 τα κρούσματα Όμικρον - 18/12 επιβολή περαιτέρω μέτρων

Ην. Βασίλειο:  Στα 246 τα κρούσματα Όμικρον - 18/12 επιβολή περαιτέρω μέτρων

Η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Ην. Βασιλείου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί σε 246 στη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε μέσα στο Σαββατοκύριακο να επαναφέρει από την Τρίτη την υποχρέωση όλων των εισερχομένων ταξιδιωτών να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ πριν από την πτήση τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο (πλην Ουαλίας για την ώρα), επιπροσθέτως της υποχρέωσης για μοριακό τεστ έως και τη δεύτερη ημέρα από την άφιξη.

Η απόφαση αυτή αποδίδεται σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη διαπίστωση ότι ο χρόνος εκκόλαψης της παραλλαγής Όμικρον δείχνει να είναι μικρότερος από ό,τι για τις υπόλοιπες παραλλαγές.

«Νέα ανάλυση υποδεικνύει από την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ υποδεικνύει ότι το παράθυρο μεταξύ μόλυνσης και μεταδοτικότητας ίσως είναι μικρότερο για την παραλλαγή Όμικρον, κάτι που αυξάνει την αποτελεσματικότητα των τεστ πριν την αναχώρηση, καθώς είναι πιο πιθανό να εντοπίζουν θετικά κρούσματα πριν από το ταξίδι», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο.

Το τεστ πριν από την αναχώρηση, είτε μοριακό είτε rapid τεστ, θα πρέπει να γίνεται όσο πιο κοντά στο ταξίδι είναι δυνατό και όχι νωρίτερα από 48 ώρες πριν από το ταξίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, οι αποφάσεις για το κατά πόσο τα μέτρα αυτά, όπως και η χρήση μάσκας σε μέσα συγκοινωνίας και καταστήματα λιανικής, θα διατηρηθούν και πέραν των τριών εβδομάδων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα ληφθούν στις 18 Δεκεμβρίου. Πιθανότατα οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών είναι ότι τα ισχύοντα μέτρα θα παραταθούν και για μετά τα Χριστούγεννα, αν και ο Πρωθυπουργός φέρεται να ανθίσταται στις παροτρύνσεις επιστημόνων να προχωρήσει πριν από τις γιορτές στο σχέδιο Β της κυβέρνησης. Ένα τέτοιο σχέδιο προβλέπει εκ νέου εντολή για τηλεργασία και υιοθέτηση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πιστεύεται ότι τέτοιου είδους μέτρα ο κ. Τζόνσον θέλει να τα αποφύγει έως τουλάχιστον το νέο έτος.

Ο ντε φάκτο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε τους πολίτες την Κυριακή να μην αλλάξουν τα χριστουγεννιάτικα σχέδιά τους, λέγοντας ότι τα φετινά θα είναι «υπέροχα Χριστούγεννα». Πρόσθεσε πάντως ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουν να κάνουν είναι να προσέλθουν για την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19.

Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος καθηγητής Μαρκ Γούλχαουζ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εκτίμησε ότι τα μέτρα για τις αφίξεις από το εξωτερικό πιθανότατα δε θα κάνουν σημαντική διαφορά, καθώς όπως είπε η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται στη Βρετανία και εξαπλώνεται ήδη. «Αν υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σίγουρα φαίνεται πως έτσι είναι, τότε είναι αυτή η μετάδοση στην κοινότητα που θα προκαλέσει ένα νέο κύμα», εξήγησε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου East Anglia Πολ Χάντερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Όμικρον θα εξαπλωθεί στην κοινότητα «μάλλον πιο γρήγορα από τη Δέλτα», καθώς και ότι «πιθανότατα θα καταστεί η κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες εβδομάδες ή σε περίπου έναν μήνα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top