Την επιτακτική ανάγκη προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Λεμεσού με συγκεκριμένα σχέδια δράσης, καταδεικνύουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης μελέτης, που εκπονήθηκε από τον Δήμο Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν το περασμένο Σάββατο, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε πως «το ευρύτερο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να καταστεί βασικό τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική ατζέντα».
Αναφέρθηκε δε στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη της πόλης της Λεμεσού και εξήγησε ότι αυτή επέφερε θετικά αποτελέσματα τόσο για την τοπική όσο και για την κρατική οικονομία, ενώ επισήμανε ότι, χωρίς τα σωστά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτή η ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει και αρνητικά αποτελέσματα.
Η πρωτοβουλία για την εκπόνηση της μελέτης ανήκει στο Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του εξήρε τη σημασία της μελέτης ως μία τεκμηριωμένη επιστημονική βάση στην προσπάθεια για διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης της πόλης.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Frederick για τη διαχρονική συνεργασία, η οποία ξεκίνησε με την από κοινού διοργάνωση του «Blue Limassol Forum το 2020», και εξήγησε ότι «με το Πανεπιστήμιο προχωρήσαμε, τότε, σε μια έρευνα κοινής γνώμης, η οποία κατέγραψε τις ανησυχίες περισσότερων από 500 πολιτών της Λεμεσού σχετικά με τα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα της πόλης».
Η μελέτη «Γαλάζια Λεμεσός: Αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων», συνέχισε, δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, προβληματισμούς και ανησυχίες των πολιτών, όπως προέκυψαν από την έρευνα.
Ο Διευθυντής του έργου «Γαλάζια Λεμεσός» και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Άγγελος Μενελάου, ανέφερε ότι η μελέτη αντανακλά τους παγκόσμιους προβληματισμούς που συνδέονται άμεσα με τους στρατηγικούς στόχους αειφόρου ανάπτυξης της ΕΕ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Για την εκπόνηση αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση της μελέτης εργάστηκαν πέραν των 25 επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης μελέτης είναι η ολιστική προσέγγισή της.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, η έρευνα εξετάζει για πρώτη φορά το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε κύριους τομείς της οικονομίας που ενδεχομένως δημιουργούν κινδύνους για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της Λεμεσού, ενώ έχουν εντοπιστεί και αξιολογηθεί παράλληλα και συνολικά οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη λειτουργία των λιμανιών και των πλοίων, τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων, τις μαρίνες και τα σκάφη αναψυχής, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αλιεία, τις κατασκευές και τα ξενοδοχεία, το αποχετευτικό σύστημα και τα θαλάσσια αθλήματα.
Η μελέτη παραθέτει, επίσης, εισηγήσεις για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για τον περιορισμό των κινδύνων που απειλούν το περιβάλλον της πόλης, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του μείζονος παραλιακού μετώπου της Λεμεσού και της αειφόρου ανάπτυξής της.
Όπως είπε ο Δρ. Μενελάου: «Η προθυμία περισσότερων από 100 αρμοδίων φορέων και σχετικών οργανισμών να συνεργαστούν μαζί μας κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης μας, η ειλικρινής ανησυχία για τους κινδύνους αλλά και η πρόθεσή τους να αναλάβουν δράση, δεν μπορεί παρά να αφήνουν ξεκάθαρη αίσθηση αισιοδοξίας για ένα αειφόρο μέλλον για τη Λεμεσό».
Ευχαρίστησε, επίσης, την Ερευνητική Ομάδα που εργάστηκε για την εκπόνηση της μελέτης και όλους τους ακαδημαϊκούς και ερευνητές/τριες του Πανεπιστημίου Frederick. Ευχαρίστησε επίσης τους υποστηρικτές της μελέτης και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Ernst & Young και την Total Energies.
Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση συμμετείχαν ο επικεφαλής επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Έρευνα και την Καινοτομία, Πρόεδρος του ΙΔΕΚ Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, η προϊστάμενη του κλάδου Περιβαλλοντικών Μελετών, Ειρήνη Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Δρ. Αντώνης Στυλιανού, ο Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Ιωάννης Ευστρατίου, ο Γενικός Διευθυντής του Σ.Α.Λ.Α. Γιάννης Τσουλόφτας και η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Μαρίνα Αργυρού.
Τα αποτελέσματα της μελέτης στο σύνολό τους θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο 2ο Blue Limassol Forum που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις