ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Προεδρίας: Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το θέμα των αγνοουμένων

Επ. Προεδρίας: Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το θέμα των αγνοουμένων

Τη θέση ότι το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέδειξε ο Επίτροπος Προεδρίας, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο με θέμα «Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, καθώς και από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις παθογένειες που εντοπίζονται στο διεθνές πλαίσιο αναφορικά «με την αναποτελεσματικότητα του συστήματος ως προς την επίλυση μείζονων ανθρωπιστικών προβλημάτων όπως οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας».

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα και διαδικασίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των αγνοουμένων με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι επί 47 χρόνια οι οικογένειες των αγνοουμένων δεν παίρνουν τις απαντήσεις που ζητούν και ζουν μια συνεχιζόμενη τραγωδία.

«Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για τη μεγάλη εκκρεμότητα στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος της Κύπρου. Αν ανατρέξει κανείς στο ιστορικό του ζητήματος, όπως εκτέθηκε επανειλημμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γενική Συνέλευση και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα εντοπίσει πάρα πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν με καθαρότητα το μέγεθος των ευθυνών της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Όπως είπε, «η έλλειψη κάθε συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας υπογραμμίστηκε και σε αποφάσεις ευρωπαϊκών νομικών οργάνων που αποφάνθηκαν ότι για οποιαδήποτε παραβίαση που αφορά τα δικαιώματα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους υπεύθυνη είναι η Τουρκία εξαιτίας του αποτελεσματικού της ελέγχου επί του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου».

Χαιρετίζοντας το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη διερεύνηση της κάθε περίπτωσης αγνοούμενου προσώπου, περιλαμβανομένου και του αριθμού των Τουρκοκυπρίων, τα ονόματα των οποίων έχουν περιληφθεί στο σχετικό κατάλογο.

Καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντατικοποιήσουν και να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για το ζήτημα, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι είναι αδικαιολόγητο το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων να παραμένει επί 47 χρόνια ανεπίλυτο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top