ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κρίσιμο διήμερο για την πανδημία, «χτύπησε κόκκινο» η ανησυχία- Δεν αποκλείονται πρόσθετα στοχευμένα μέτρα

Κρίσιμο διήμερο για την πανδημία, «χτύπησε κόκκινο» η ανησυχία- Δεν αποκλείονται πρόσθετα στοχευμένα μέτρα

Kαθοριστικό προβλέπεται το επόμενο διήμερο στο μέτωπο της πανδημίας καθώς η εμφάνιση των πρώτων περιστατικών με το στέλεχος Όμικρον στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την ανιούσα των επιδημιολογικών δεικτών, αυξάνουν τον προβληματισμό σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. Όπως πληροφορείται το Τhemaonline, η κατάσταση που επικρατεί αποτελεί αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων πέραν του πλάνου που έχει αποφασιστεί, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εντονη ανησυχία επικρατεί για τις συστάδες μολύνσεων που εντοπίζονται σε σχολικές μονάδες, με τους αρμόδιους να τρέχουν να απομονώσουν τις επαφές των κρουσμάτων για να σπάσουν τις αλυσίδες, προτού ο ιός εξαπλωθεί περαιτέρω. Μέρα με τη μέρα εντοπίζονται νέα μαζικά περιστατικά, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, αποδίδονται στην μη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των περιστατικών οι ιχνηλάτες αδυνατούν να εντοπίσουν τις στενές επαφές των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Σοβαρό πρόβλημα παραμένει επίσης η απόκρυψη επαφών από μολυσμένα άτομα, τα οποία δεν αποφεύγουν να δώσουν το πλήρες ιστορικό των κινήσεών τους και των επαφών τους, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. «Δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτε» ήταν λακωνική απάντηση αρμόδιας πηγής όταν ρωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης ορισμένων μέτρων τις επόμενες μέρες. Από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω μέτρα από εκείνα που ανακοινώθηκαν, ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με ζητούμενο να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Το πρόωρο κλείσιμο σχολείων για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τέθηκε για προβληματισμό αλλά επί του παρόντος είναι εξέλιξη που δεν προκρίνεται, γιατί προκύπτουν άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως η επιτήρηση των παιδιών από τουλάχιστον τον ένα γονέα, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα πρέπει να απουσιάσει από την εργασία του.

Ανεβαίνουν οι δείκτες

Τα αριθμητικά δεδομένα του υπουργείου Υγείας κάθε άλλο παρά προκαλούν εφησυχασμό, αφού η αυξημένη δραστηριότητα της μόλυνσης καταγράφεται σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στιγμιαίος ενεργός αριθμός αναπαραγωγής R(t) την 6η Δεκεμβρίου ήταν 1.05, δηλαδή πάνω από το 1 που θεωρείται ο δείκτης ασφαλείας. Τις τελευταίες 14 ημέρες (23 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2021) καταγράφηκαν 6.685 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, αριθμός ιδιαίτερα μεγἀλος. Το πρόβλημα της διασποράς αποτυπώνεται από το γεγονός ότι με βάση το επιδημιολογικό ιστορικό, το 96,5% των 6.352 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 14ήμερο, αφορά σε περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης.

Εμβολιασμοί παιδιών από 5-11 χρόνων

Οι εμβολιασμοί ανηλίκων είναι μια παράμετρος στην οποία οι αρμόδιοι εναποθέτουν ελπίδες στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφού τα στοιχεία στην Κύπρο αλλά και διεθνώς δείχνουν ότι παιδιά αυτών των μικρών ηλικιών λειτουργούν ως μεταδότες του ιού στο οικογενειακό περιβάλλον και από εκεί στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου 2021, καταγράφηκαν 29.530 κρούσματα σε ανήλικους έως 18 ετών, ενώ ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν κατά εννιά φορές. Ακολουθώντας τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη των εμβολιασμών σε παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας τις επόμενες μέρες, αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων. Σύμφωνα με την κυρία Γιαννάκη, οι εμβολιασμοί θα γίνονται στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού σε όλες τις επαρχίες, μετά από ραντεβού, ως εξής:

-Λευκωσία: Κέντρο Λατσιών, Δευτέρα και Τρίτη από τις 8:00 έως τις 14:00.

-Λεμεσός: Κέντρο Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού, Δευτέρα και Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 14:00 και στο Κέντρο Νοσοκομείου Κυπερούντας, Δευτέρα απόγευμα από τις 13:00 έως τις 17:00.

-Λάρνακα: Κέντρο Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 14:00.

-Πάφος: Κέντρο Νοσοκομείου Πάφου, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 14:00 καθώς και στο Κέντρο Πόλεως Χρυσοχούς, Τρίτη και Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 14:00.

-Αμμόχωστος: Κέντρο Νοσοκομείου Αμμοχώστου, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 14:00.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top