ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Η γιατρός που εντόπισε την Όμικρον - «Ήξερα ότι δεν θα κάναμε καλά Χριστούγεννα»

Η γιατρός που εντόπισε την Όμικρον - «Ήξερα ότι δεν θα κάναμε καλά Χριστούγεννα»

Ήταν η γιατρός που μαζί με συναδέλφους της στη Νότια Αφρική πρώτη εντόπισε και υποψιάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες ότι τα συμπτώματα με τα οποία εισήχθη στο ιατρείο της ένας θετικός στον κορωνοϊό ασθενής δεν ταίριαζαν με την μετάλλαξη Δέλτα.

Η Δρ. Αντζελίκ Κόατζι ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές και ο κόσμος έμαθε για τη νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει θέσει σε συναγερμό τον πλανήτη, με τις κυβερνήσεις να αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους ενόψει και των Χριστουγέννων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του εμβολιασμού αλλά παράλληλα εκτιμά ότι θα χρειαστούν λίγες μέρες ακόμα προτού διαπιστωθεί τί επίδραση θα έχει η παραλλαγή σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, δεδομένου ότι αρχικά ο ιός παρατηρήθηκε σε νεαρότερα άτομα.

«Περιμένουμε ακόμα να δούμε τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους ασθενείς. Αυτό θα μας δείξει πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η Όμικρον, από όλους τους ασθενείς με συννοσηρότητες, σε σχέση με τους νεότερους. Και είναι αυτοί που νοσούν πιο αργά στην καμπύλη και κινούμαστε προς τα εκεί, για αυτό εξακολουθούμε και λέμε μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες, ελπίζουμε ότι θα έχουμε αυτή την απάντηση», τόνισε.

Ταυτόχρονα, κρίσιμο ζήτημα είναι για την γιατρό το πόσοι άνθρωποι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της Νοτίου Αφρικής, ενώ τόνισε με έμφαση πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι.

Αναφορικά με τα συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον, επισήμανε ότι αυτά σχετίζονται με κούραση, μυαλγία και πονοκέφαλο και πως οι περισσότεροι ασθενείς τα αναφέρουν και τα τρία μαζί. Σε ποσοστό που αγγίζει το 99%, πάντως, η συμπτωματολογία είναι ήπια.

«Έπαθα σοκ όταν είδα το πρώτο θετικό τεστ»
Η Δρ. Αντζελίκ Κόατζι αναφέρθηκε εκτενώς στο ξεκίνημα αυτής της νέας παραλλαγής και στο σοκ που ένιωσε -όπως είπε- όταν συνειδητοποίησε ότι είχε μπροστά της έναν θετικό στον κορωνοϊό ασθενή ο οποίος έφερε συμπτώματα διαφορετικά από αυτά της μετάλλαξης Δέλτα.

«Βγήκε θετικός και νομίζω ότι είδε το σοκ στο πρόσωπό μου. Τη στιγμή που είδα ότι ήταν θετικός, ήξερα ότι έχουμε πρόβλημα, θυμάμαι ότι κρατούσα το κεφάλι μου και κοιτούσα (το αποτέλεσμα) και δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είχα δει», επισήμανε η γιατρός προσθέτοντας ότι άμεσα συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για κάτι «που θα μας αποτρέψει από το να έχουμε καλά Χριστούγεννα».

Πηγή: cnn.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top