Tο Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μία παναμερικανικής εμβέλειας ομογενειακή οργάνωση με έδρα το Σικάγο, ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κάτω από κείμενο επιστολής προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρι.
Με την επιστολή ζητείται από τον κ. Κέρι «να παροτρύνει την Τουρκία να παραδώσει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να έχει για τους εναπομείναντες αγνοούμενους και να επιτραπεί στην Επιτροπή Αγνοουμένων να έχει πρόσβαση στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της», ξεκίνησε
Η εκστρατεία έρχεται ως συνέχεια των επαφών που έγιναν από τους ομογενειακούς οργανισμούς με μέλη του Κογκρέσου και της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του 31ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, αλλά και των επαφών στην Ουάσιγκτον του προεδρικού Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτη Φωτίου, με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την υψηλή προτεραιότητα που θέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κυπριακό πρόβλημα. Χαιρετίζουμε την ώθηση από μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία μπορεί να προωθηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα θέσουν τέρμα στην 41 ετών τουρκική κατοχή της Κύπρου», γράφει η επιστολή.
Επισημαίνεται ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέτρο το οποίο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο - μια ανανεωμένη προσπάθεια για την επίλυση της τύχης των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια από την Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής έχουν εμποδίσει την περαιτέρω πρόοδο».
Αφού τον καλεί να παροτρύνει την Τουρκία να παραδώσει όλες τις πληροφορίες και να επιτρέψει την πρόσβαση στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, ξεκαθαρίζει ότι η πρόοδος σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κληρονομιάς της σύγκρουσης και της κατοχής και θα δημιουργηθεί μια πιο θετική ατμόσφαιρα, εντός της οποίας οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν.
«Εντολή για τέτοια πρόοδο δίνει επίσης από το Νόμο για τους Αγνοουμένους του 1994 (PL 103-372), ένα νόμο που κατευθύνει τον Πρόεδρο να διερευνήσει την τύχη των πέντε Αμερικανών αγνοουμένων στην Κύπρο, να δώσει αναφορά στις οικογένειές τους και στο Κογκρέσο για τα πορίσματα της έρευνας και να επιστρέψει στις οικογένειες τα λείψανα των αγνοουμένων που δεν είναι πλέον στη ζωή. Είκοσι ένα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, τα λείψανα μόνο ενός από τους πέντε Αμερικανούς αγνοούμενους βρέθηκαν και επιστράφηκαν».
Καταλήγοντας, η επιστολή αναφέρει ότι για να επανενωθεί η Κύπρος κατά τρόπο δίκαιο και διαρκή, είναι ζωτικής σημασίας η συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
«Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, μια για πάντα είναι ένα απαραίτητο βήμα στη διαδικασία αυτή. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να σημειωθεί πρόοδος σ’ αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα και να κλείσει για τις οικογένειες που περιμένουν για πάρα πολύ καιρό».
Την επιστολή συνοδεύουν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των αγνοουμένων των οποίων η τύχη έχει διακριβωθεί και για όσους η τύχη δεν έχει ακόμα διακριβωθεί και καταδεικνύουν την βραδεία πρόοδο.
Σε χωριστή επιστολή-έκκληση προς τους ομογενείς, να συνυπογράψουν την επιστολή προς τον Τζον Κέρι, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρει ότι πριν 21 χρόνια η Ομογένεια συνεργάστηκε στενά με τον βουλευτή Έλιοτ Ένγκελ για τη θέσπιση του νόμο 103-372, με το οποίο ορίζονται αμερικανικοί πόροι για την ανεύρεση των λειψάνων των πέντε Ελληνοαμερικανών αγνοουμένων της εισβολή του 1974 στην Κύπρο.
«Το νομοσχέδιο βοήθησε στο να αποδοθεί ένα μικρό μέρος δικαιοσύνης στην οικογένεια του Ανδρέα Κασάπη. Ο Ανδρέας ήταν ένας από τους Ελληνοαμερικανούς αγνοούμενους. Δυστυχώς, 17 χρόνια μετά την επιστροφή των λειψάνων του Ανδρέα, οι υπόλοιποι τέσσερις Ελληνοαμερικανοί, μαζί με σχεδόν 1.500 Κύπριους, εξακολουθούν να αγνοούνται».
Πληροφορίες για τους αγνοουμένους και για το πώς κανείς μπορεί να συνυπογράψει την επιστολή υπάρχουν στον σύνδεσμο http://hellenicleaders.com/FindTheMissing
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις