ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για νέα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα - Πόσα είναι μέχρι τώρα

Συναγερμός για νέα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα - Πόσα είναι μέχρι τώρα

Συναγερμός για νέα κρούσματα της Όμικρον σε δύο περιοχές της Ελλάδας. Πόσα είναι έως τώρα τα κρούσματα της παραλλαγής στη χώρα.

Υπό τον φόβο πως η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, αυξάνει και η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων της στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστέι πέντε νέα κρούσματα της Όμικρον και συγκεκριμένα σε Αθήνα και Κρήτη.

Ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις και τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Έτσι, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 10 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, με το πρώτο να εντοπίζεται στις 29 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στα πέντε που ήτα ήδη γνωστά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25 έως 41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις Π.Ε. του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου.

Οι τέσσερις εκ των πέντε επιβεβαιωμένων μολύνσεων είναι εισαγόμενες και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από τη Νότια Αφρική και δύο από τη Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Επίσης, όπως επισημάνθηκε, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι ήπια και οι ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση ακολουθώντας το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Προσφάτως, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι «είναι σχεδόν σίγουρο ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επεκταθεί και στην Ελλάδα».

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο ειδικός ανέφερε:
«Στις αναλύσεις των λυμάτων φαίνεται ύφεση, όπως αυτή που φαίνεται στα κρούσματα αυτή την εβδομάδα, θα δούμε πώς θα κλείσει αυτή η εβδομάδα. Ωστόσο, στην Αττική, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό αντανακλά περίπου στο 30% των κρουσμάτων πανελληνίως, αυτή τη στιγμή».

Ο Νίκος Θωμαΐδης, επίσης πρόσθεσε: «Στην αρχή του τέταρτου κύματος είχαμε ξεκινήσει από το 18%. Το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρχουν έστω αργές τάσεις μείωσης, αλλά θα δούμε αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική, μεταξύ 900 και 1.200 ανάλογα με τα τεστ που γίνονται. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει κόσμος στο νοσοκομείο και θα υπάρχει σχετική πίεση στην Αττική».

Τέλος, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι το επόμενο κύμα της πανδημίας θα έρθει τον Φεβρουάριο - Μάρτιο, αλλά θα είναι ηπιότερο.
«Η μετάλλαξη Όμικρον θα σαρώσει την Ευρώπη»

Την πιθανότητα πλήρους επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού έως τα μέσα Ιανουαρίου, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η παραλλαγή Όμικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου» υπογράμμισε.

Προσπαθώντας, όμως, να καθησυχάσει τους ακροατές της στο Στρασβούργο, την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια για την κάλυψη όλων των Ευρωπαίων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: sputniknews.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top