Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες για το Υπουργείο Άμυνας και τις ειδικές υπηρεσίες, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο κ. Χρίστου είπε ότι η καταψήφιση από το ΕΛΑΜ δεν γίνεται επειδή δεν αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμος είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για να λειτουργήσει η κρατική μηχανή «πάνω στην οποία στηρίζονται οι συμπατριώτες μας για να ζήσουν» ούτε επειδή δεν επιθυμούν η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τη χρηματοδότηση που δικαιούται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Μέσα από αυτή την πολιτική πράξη θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την εκτελεστική εξουσία. Να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όσα το ΕΛΑΜ έχει ως προτεραιότητά του», είπε.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτησε τη λήψη αυστηρών και αποτελεσματικών μέτρων. Σε σχέση με θέματα που αφορούν την υγειονομική κρίση είπε ότι ο διαχωρισμός του λαού είναι λάθος επιλογή και ότι τα παιδιά έχουν γονείς οι οποίοι μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν για το καλό τους χωρίς εξαναγκασμούς.
Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, ανέφερε ότι εξακολουθούν οι τράπεζες με «πολιτικές πλάτες» να λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει» αφήνοντας επί ξύλου κρεμάμενους χιλιάδες δανειολήπτες, απειλώντας τους καθημερινά ακόμα και με εκποιήσεις των περιουσιών τους. Ζήτησε από το κράτος να δώσει διέξοδο και να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Στο Κυπριακό ανέφερε ότι επιβάλλεται «να σηκώσουμε ανάστημα στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης», αναφέροντας ότι «δεν είμαστε η αδύναμη πλευρά, είμαστε το νόμιμο αναγνωρισμένο κράτος». Αγωνιζόμαστε, ανέφερε, για την ύπαρξη, την επιβίωση και τη συνέχεια τη παρουσίας του ελληνισμού στη γη των προγόνων του.
Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε επίσης σε τροπολογία που κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ για αποκοπή χορηγίας προς το ίδρυμα μνημείου Στρατηγού Διγενή και για την αγορά της οικίας Αζίνα στην Πάφο και την μετατροπή της σε μουσείο του Διγενή και της ΕΟΚΑ. Ο κ. Χρίστου εξέφρασε την άποψη ότι η τροπολογία αυτή προσβάλει τον ιερό αγώνα της ΕΟΚΑ. Είπε ότι όσοι ψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι κήρυκες του διαχωρισμού.
«Για το ΕΛΑΜ η εθνική μνήμη δεν διαγράφεται, η ιστορία δεν παραχαράσσεται και η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι ελληνική», ανέφερε.
Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Χρίστου στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, αναφέροντας ότι έφτασε η ώρα η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι σε μια κοινωνία η οποία διχάζεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Εξέφρασε διαφωνία με την πρακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση και είπε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια και επίσημα για το ζήτημα αυτό, κι ενώ όπως είπε ενέγραψαν θέμα προς συζήτηση στο κεφάλαιο Δ’ αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμα. Πρόσθεσε ότι η «καταχρηστική συμπεριφορά» της πολιτείας φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις να σταματήσουν αυτά τα καταχρηστικά μέτρα. Τάχθηκε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε κάθε είδους υποχρεωτικότητα.
Στα κοινωνικά θέματα, έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής πολιτική με έμφαση στην προστασία των πολύτεκνων, των μονογονιών, των συνταξιούχων, των ατόμων με αναπηρίες και των παθόντων πολέμου. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός και οι ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτοή που επιδιώκει το ΕΛΑΜ. Ανέφερε ακόμα ότι καθυστέρηση του κράτους να εξασφαλίσει ζωοτροφές για την κτηνοτροφία έφερε ως συνέπεια ελλείψεις και πολλαπλασιασμό της τιμής τους. Σήμερα, είπε, πολλές κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν και οδηγούμαστε σε ένα μεγάλο πλήγμα στο πρωτογενή τομέα της παραγωγής.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό είπε ότι η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο. Ενδεικτικό, είπε, είναι ότι το ΕΛΑΜ σήμερα αποκάλυψε βίντεο και φωτογραφίες από βίαια επεισόδια και βανδαλισμούς που σημειώθηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες σε διαφορετικά σημεία της Κύπρου. Υπενθύμισε επίσης επίσημες δηλώσεις δύο Υπουργών Εσωτερικών ότι αποτελεί οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για μεταβολή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.
Αναφορικά με την άμυνα κατέγραψε για δεύτερη χρονιά το αυξημένο κονδύλι που αφορά την αμυντική θωράκιση και είπε ότι «και οι δικές μας παρεμβάσεις οδήγησαν προς αυτή την κατεύθυνση». Είναι αναγκαίο, ανέφερε, για κάθε σοβαρό κράτος να στηρίζει και να ενισχύει τις Ένοπλες του Δυνάμεις.
Για το Κυπριακό είπε ότι για να ξεφύγουμε από τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, πρέπει να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση χάραξης νέας στρατηγική και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι διαθέσιμες επιλογές που έχουμε. Έκανε επίσης λόγο για μέτρα που θα στοιχίσουν στους κατακτητές, όπως κλείσιμο των οδοφραγμάτων, μονομερή κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, αφαίρεση των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όσους κατέχουν θέσεις στο ψευδοκράτος και επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις