ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: «Η Τουρκία να καταλάβει πως δεν μπορεί να εκφοβίζει Ελλάδα και Κύπρο»

Κ. Μητσοτάκης: «Η Τουρκία να καταλάβει πως δεν μπορεί να εκφοβίζει Ελλάδα και Κύπρο»

Είμαι πάντοτε διατεθειμένος να συνεργαστώ με την Τουρκία, όμως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εκφοβίζει την Ελλάδα και την Κύπρο δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Στο ερώτημα σε τι προσβλέπει από τον νέο Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είπε οτί γνωρίζει «και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα δημιουργήσουμε έναν καλό, ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας. Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, για παράδειγμα ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ψηφιοποίηση και το κλίμα. Και γνωρίζω ότι ως Υπουργός Οικονομικών τότε ήταν πολύ υποστηρικτικός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε».

Για τον ρόλο του νέου Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Λίντνερ ανέφερε ότι επλάγηκε «ευχάριστα με αυτά που είπε τις προηγούμενες μέρες για την ελληνική οικονομία. Είναι καλό το ότι στη Γερμανία γίνεται αντιληπτό ότι στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει πολλά (..) Με χαροποίησε το ότι ο κ. Lindner το αναγνωρίζει αυτό. Είναι σημαντικό για τη συζήτηση γύρω από τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε».

Στην παρατήρηση πως στη Γερμανία υπάρχει η καχυποψία ότι στη συζήτηση σχηματίζεται μια νότια συμμαχία από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία, που εξαιτίας του υψηλότερου χρέους έχουν κοινά συμφέροντα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως «μια συμμαχία για την προστασία εδραιωμένων ιδίων συμφερόντων ή ξεπερασμένων κακών πρακτικών, θα ήταν μια κακή συμμαχία».

«Αλλά», συνέχισε, «αν πρόκειται για μια συμμαχία μεταρρυθμίσεων, που θα παρακινήσει την Ευρώπη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του μέλλοντος, τότε αυτή θα ήταν μια καλή συμμαχία. Μιλώ συχνά με τον Πρόεδρο Mακρόν και τον Πρωθυπουργό Ντράγκι. Μας θεωρώ μια ομάδα κρατών με τις ίδιες αντιλήψεις: χώρες -αυτό τουλάχιστον μπορώ να το πω για την Ελλάδα- που θεωρείτο ότι δεν μπορούν να μεταρρυθμιστούν, αλλά τώρα είναι στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων».

Δήλωσε πως γνωρίζει ότι η Ελλάδα ακόμα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, καθώς «το είδαμε και στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό», προσθέτοντας όμως ότι «αν αξιοποιήσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για έναν καλό σκοπό, τότε είμαι σίγουρος ότι από αυτό θα προκύψει ένα μόνιμο εργαλείο».

Σχετικά με τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στο Σότσι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως «εντύπωσή μου είναι ότι όλες οι πλευρές επιδιώκουν στα σοβαρά την αποκλιμάκωση. Αυτό είναι και το μήνυμα που μετέφερα στον Πρόεδρο Πούτιν. Όλοι θα βγαίναμε χαμένοι, αν γινόταν εισβολή. Το αποτέλεσμα θα ήταν νέες, σκληρές κυρώσεις. Αυτό θα έκανε μια λογική λύση ακόμη πιο δύσκολη. Ελπίζω, και το ένστικτό μου μού το λέει αυτό, ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν τους μεγάλους κινδύνους μιας κλιμάκωσης και αναζητούν την αποκλιμάκωση».

Για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία, η Κίνα ή η Σαουδική Αραβία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «η δύναμή μας βρίσκεται στις αξίες και τις αρχές μας, οι οποίες αποτελούν το πλαίσιο για τις σχέσεις μας με άλλες χώρες. Μιλάμε με άλλες χώρες, διατηρούμε εμπορικές σχέσεις μαζί τους και μερικές είναι και στρατηγικοί εταίροι. Αλλά δεν κάνουμε συμβιβασμούς στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου. Αυτό είναι που ξεχωρίζει την ΕΕ».

Αναφορικά με τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι «αισιόδοξος και πάντοτε διατεθειμένος να συνεργαστώ με την Τουρκία. Όμως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εκφοβίζει την Ελλάδα και την Κύπρο. Από το 1995 η Τουρκία μας απειλεί με «casus belli», δηλαδή στρατιωτική επίθεση, εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα δώδεκα μίλια, κάτι που μας επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτή η απειλή πολέμου είναι απαράδεκτη. Έχω στο θέμα αυτό την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει την Ευρώπη συνολικά. Σκεφτείτε την παράτυπη Μετανάστευση. Ή ότι η Τουρκία εμποδίζει τα σχέδιά μας για έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Αίγυπτο προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό άπτεται της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», τόνισε.

Για το εάν θα επιθυμούσε περισσότερη υποστήριξη από τη Γερμανία σε αυτά τα ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Νομίζω ότι η Καγκελάριος Merkel κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες να μεσολαβήσει. Θέλουμε όμως τη στήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι ένας μη εμπλεκόμενος, ουδέτερος τρίτος. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τέλος για το μήνυμα του προς τον Τούρκο Πρόεδρο, σημείωσε πως «στηριζόμαστε στις σχέσεις μας στη σύνεση. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που φαντάζονται τη δόξα αυτοκρατοριών του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε προς το μέλλον αντί προς το παρελθόν».

Πηγή: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top