ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς να προστατευτείτε από τη σφοδρή κακοκαιρία - Χρήσιμες συμβουλές και προληπτικά μέτρα

Πώς να προστατευτείτε από τη σφοδρή κακοκαιρία - Χρήσιμες συμβουλές και προληπτικά μέτρα

Με αφορμή την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όπου αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν.

Από την πλευρά του το κοινό καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να αποφύγει τυχόν άσκοπες διακινήσεις όταν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό.

Ως εκ τούτου παρατίθενται γενικές συμβουλές και προληπτικά μέτρα, που πρέπει να ακολουθήσει το κοινό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης:

Επειδή συνήθως το πρώτο που συμβαίνει σε περίπτωση καταιγίδας είναι η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, φροντίστε να έχετε στο σπίτι κάποιο είδος έκτακτου φωτισμού όπως φανάρια, φανούς πετρελαίου ή μόνιμο σύστημα έκτακτου φωτισμού.

Προβαίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα σε καθαρισμό των σχαρών και των αυλακιών των όμβριων υδάτων, καθώς και των υδρορροών των σπιτιών σας.

Σε χώρους όπου πλημμυρίζουν τακτικά όπως τα υπόγεια, φροντίστε να εγκαταστήσετε μια μικρή ηλεκτροτουρπίνα για άντληση των όμβριων υδάτων.
Στερέωση όλων των μεταλλικών αντικειμένων που εύκολα μπορεί να μετακινηθούν όπως κενά ντεπόζιτα, διαφημιστικές πινακίδες, αντένες τηλεοράσεων κλπ.

Αν διαμένετε σε υπόγειο ή ημιυπόγειο χώρο, όπου λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει με κίνδυνο να πλημμυρίσει και μόνον εφόσον έχετε τη δυνατότητα να εμποδίσετε το νερό να μπει στο σπίτι σας, τότε μπορείτε να παραμείνετε εκεί αντιδρώντας άμεσα. Πρέπει να ζητηθεί έγκαιρα η βοήθεια των γειτόνων και να δημιουργηθούν αναχώματα με σακιά από χώμα ή άμμο και όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα αποστράγγισης νερού. Να σφραγιστούν τα παράθυρα και οποιοδήποτε άλλο άνοιγμα του σπιτιού με πλαστικές ταινίες ή σακούλες για να εμποδιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εισροή του νερού στο σπίτι.

Αν λόγω πλημμύρας εγκλωβιστείτε στο σπίτι θα πρέπει να ανεβείτε γρήγορα στο ψηλότερο σημείο (π.χ ταράτσα) παίρνοντας μαζί σας για λόγους ασφαλείας ρούχα και αδιάβροχα με έντονο χρώμα, καθώς και το σακίδιο με τον εξοπλισμό ανάγκης. Να κάνετε σήματα, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό ανάγκης (φακούς, καθρέφτες, φωτοβολίδες, κλπ) για να γίνετε αντιληπτοί από τα συνεργεία διάσωσης.

Να αποφεύγετε να είστε κοντά σε μεγάλα τζάμια, τα οποία μπορεί με τη δύναμη του ανέμου ή την πτώση κάποιου αντικειμένου εύκολα να σπάσουν και να σας τραυματίσουν.

Αν έχουν δοθεί οδηγίες για εκκένωση της περιοχής, να εγκαταλείψετε έγκαιρα το σπίτι, αφού προηγουμένως πάρετε μαζί σας το σακίδιο με τον εξοπλισμό ανάγκης και με τις προμήθειες. Να τοποθετήσετε σε ψηλά σημεία του σπιτιού όσα αντικείμενα μπορείτε (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές), να κλείσετε τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού γκαζιού και να σφραγίσετε όλα τα σημεία από τα οποία μπορεί να περάσει το νερό (πόρτες, παράθυρα) χωρίς να απομακρυνθείτε από κατοικημένες περιοχές.

Αν βρεθείτε σε ορμητικά νερά μην προσπαθήσετε να προχωρήσετε. Υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθείτε από τα νερά και να κινδυνεύσετε σοβαρά. Πιαστείτε από δέντρα ή άλλα στερεά σώματα (κολόνες, κάγκελα) μέχρις ότου σας παρασχεθεί βοήθεια.

Αν διαπιστώσετε ότι κινδυνεύουν συνάνθρωποι σας προσπαθήστε να τους βοηθήσετε με κάθε τρόπο και ειδοποιήστε παράλληλα τα συνεργεία διάσωσης. Μην εγκαταλείπετε αβοήθητους τους συνανθρώπους σας. Βοηθήστε τα συνεργεία διάσωσης. Η ψυχραιμία και η ετοιμότητα σώζει ζωές.
Αν είστε μέσα σε αυτοκίνητο ή πεζοί:

Περιορίστε γενικά τις κινήσεις σας, είτε με οχήματα είτε πεζοί και ιδιαίτερα όταν φυσούν σφοδροί άνεμοι και υπάρχουν πλημμυρισμένοι δρόμοι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αποκοπής και πτώσης δέντρων και διαφόρων άλλων αντικειμένων.

Σταματήστε έγκαιρα το όχημά σας εκτός δρόμου και σε ασφαλές σημείο για να μην παρασυρθείτε από τα νερά. Μη συνεχίσετε να κινείστε με το αυτοκίνητο γιατί ενδέχεται να εγκλωβιστείτε και να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Μην επιχειρήσετε να περάσετε πάνω από γέφυρα γιατί μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από την πίεση του νερού.

Αποφεύγετε να κινείστε σε περιοχές που είναι καλυμμένες από το νερό και δεν διακρίνονται τα όρια του δρόμου γιατί κινδυνεύετε άμεσα να βρεθείτε εκτός δρόμου, ή το όχημα σας να παρασυρθεί από τα νερά ή να καταπέσετε σε χαντάκια, αφού η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη με αποτέλεσμα να κινδυνέψετε ακόμα και να πνιγείτε.
Να μην σταθμεύετε τα οχήματά σας κάτω από δέντρα, ηλεκτρικά καλώδια, ετοιμόρροπους τοίχους και πρόχειρα υποστατικά.

Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκονται πάντοτε σε ετοιμότητα, ούτως ώστε οποτεδήποτε και αν παραστεί ανάγκη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια προς το κοινό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top