ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέα έρευνα για Όμικρον - Η αναμνηστική δόση προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσηση

Νέα έρευνα για Όμικρον - Η αναμνηστική δόση προστατεύει κατά 85% από σοβαρή νόσηση

Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον και λένε ότι θα μπορούσε να παρέχει περίπου 85% προστασία από σοβαρή νόσηση.

Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια για την Όμικρον είναι λίγο μικρότερη από ότι σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το σημαντικό είναι ότι η αναμνηστική δόση θα κρατήσει πολλούς ανθρώπους μακριά από το νοσοκομείο.

Η μοντελοποίηση, από την ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, βασίζεται σε περιορισμένες πληροφορίες για την Όμικρον, όπως αναφέρει το BBC.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με αυτή τη νέα παραλλαγή που εξαπλώνεται γρήγορα.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πόσο ήπια ή σοβαρή είναι η μετάλλαξη αυτή.

Τα εμβόλια βοηθούν στο να "διδάξουν" το σώμα πώς να καταπολεμά τον Covid. Όμως τα υπάρχοντα εμβόλια δε σχεδιάστηκαν για να καταπολεμήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, κι έτσι δεν "ταιριάζουν" απόλυτα.

Η αναμνηστική δόση συμβάλλει στη δημιουργία υψηλότερων επιπέδων αντισωμάτων για την καταπολέμηση του ιού. Τα αντισώματα μπορούν να κολλήσουν πάνω στον ιό για να σταματήσουν την είσοδο στα κύτταρα και την αναπαραγωγή του.

Η μελέτη έδειξε 20 έως 40 φορές μείωση της ικανότητας αυτών των αντισωμάτων να απομακρύνουν τον ιό σε άτομα που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Παράλληλα, η έρευνα υποθέτει ότι θα υπάρξει μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Ακόμη και με αναμνηστική δόση, η προστασία έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον μπορεί να είναι περίπου 80 έως 85,9%, σε σύγκριση με περίπου 97% που ισχύει για τη Δέλτα - την άλλη παραλλαγή που κυριαρχεί επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ κύτταρα, που μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό. Η μοντελοποίηση δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Azra Ghani, είπε στο BBC: «Μια αβεβαιότητα που παραμένει είναι το πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με την ασθένεια που προκαλείται από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού. Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει πλήρως κατανοητό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια τώρα για να μετριάσουν τυχόν πιθανές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων ως μέρος της ευρύτερης ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία».

Ο Δρ Κλάιβ Ντιξ, πρώην πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σχετικά στο BBC: «Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σε αυτές τις μοντελοποιημένες εκτιμήσεις και μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αντίκτυπο της αναμνηστικής δόσης έναντι της Όμικρον όταν έχουμε άλλον έναν μήνα πραγματικών δεδομένων για νοσηλεία, νοσηλεία σε ΜΕΘ και θανάτους. Συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη να λαμβάνουμε εμβόλια, είτε τα υπάρχοντα ή μελλοντικά σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε.

Πηγή: news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top