ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός - Αγγλία: Οι ειδικοί ζητούν lockdown 2 εβδομάδων για να περιοριστεί η μετάλλαξη Ομικρον

Κορωνοϊός - Αγγλία: Οι ειδικοί ζητούν lockdown 2 εβδομάδων για να περιοριστεί η μετάλλαξη Ομικρον

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες στη Βρετανία ζητώντας νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ακόμα και lockdown 2 εβδομάδων.

Κάποιοι από τους ειδικούς μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και την ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων προκειμένου να μην φτάσουν τις 3.000 οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία την ημέρα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα.

Το BBC είδε τα πρακτικά που διέρρευσαν μιας συνεδρίασης της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης (SAGE) και η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Το έγγραφο αναφέρει πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την μελλοντική πορεία των νοσηλειών που συνδέονται με την μετάλλαξη Όμικρον. Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον είπε πως το Λονδίνο έχει ήδη μια αύξηση στις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που διέρρευσαν, οι σύμβουλοι του SAGE λένε ότι χωρίς μέτρα παρέμβασης πέρα από τους ισχύοντες κανόνες του Σχεδίου Β, η μοντελοποίηση δείχνει πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να κορυφωθούν στις τουλάχιστον 3.000 την ημέρα στην Αγγλία. Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγωγές κυμαίνονταν μεταξύ 696 και 815 κάθε μέρα.

Οι ισχύοντες κανόνες του Σχεδίου Β για την Βρετανία περιλαμβάνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για ορισμένες εκδηλώσεις, μάσκες για τα περισσότερα μέρη και όσο το δυνατόν περισσότερη τηλεργασία. Η Σκωτία, από την πλευρά της έχει προχωρήσει παραπέρα, ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές σε τρία νοικοκυριά κάθε φορά ενόψει των Χριστουγέννων. Η Ουαλία διέταξε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων από τις 27 Δεκεμβρίου.

«Κρίσιμος» ο χρόνος λήψης αποφάσεων
Τα πρακτικά του SAGE αναφέρουν: «Εάν ο στόχος είναι να μειωθούν τα επίπεδα μόλυνσης στον πληθυσμό και να αποτραπούν οι νοσηλείες, θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα πολύ σύντομα». Σύμφωνα με τα πρακτικά, η εφαρμογή μέτρων ισοδύναμα με εκείνα που ίσχυαν στην αρχή της πανδημίας στην Αγγλία, εάν θεσπιστούν αρκετά νωρίς «θα μπορούσαν να μειώσουν ουσιαστικά την κορύφωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των λοιμώξεων, σε σχέση με το Σχέδιο Β μόνο του».


Οι Βρετανοί σπεύδουν για την τρίτη, αναμνηστική δόση
Υπενθυμίζεται ότι στα πρώτα στάδια της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία, απαγορεύονταν οι κοινωνικές επαφές και οι επισκέψεις σε εσωτερικούς χώρους.

«Ο χρόνος λήψης τέτοιων μέτρων είναι κρίσιμος» αναφέρουν τα πρακτικά του Sage. «Η καθυστέρηση μέχρι το 2022 θα μείωνε σημαντικά την αποτελεσματικότητα τέτοιων παρεμβάσεων και θα καθιστούσε λιγότερο πιθανό πως αυτές θα αποτρέψουν σημαντικές πιέσεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας».

Λήψη μέτρων πριν τις γιορτές ζητά ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον
Μάλιστα, ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον ζήτησε να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα, πριν από την Πρωτοχρονιά. Όπως δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC 4 είπε πως οι νοσηλείες θα μπορούσαν να εκτοξευτούν μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον αυξάνονται την επόμενη εβδομάδα με μια «πολύ μεγάλη επιδημία σε εξέλιξη». Και πρόσθεσε: «Το επίπεδο προστασίας από σοβαρές ασθένειες δεν είναι τέλειο και οι πολύ μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων μπορεί να μεταφράζονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς νοσηλειών».

Κατά την συνάντηση της Sage την Πέμπτη, οι ειδικοί υποστήριξαν την απαγόρευση των κοινωνικών επαφών και της φιλοξενίας σε εσωτερικούς χώρους. Ζήτησαν μάλιστα, να ληφθούν νέα μέτρα πριν από την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύεται ότι είναι πλέον η κυρίαρχη μετάλλαξη στην Αγγλία και στη Σκωτία, αντικαθιστώντας τη Δέλτα. Χθες, η Βρετανία σημείωσε έναν ακόμη αριθμό ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων κορωνοϊού για τρίτη συνεχόμενη μέρα, με περισσότερα από 93.000 νέα κρούσματα. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε επίσης ένα ρεκόρ 861.306 αναμνηστικών τρίτων δόσεων – το υψηλότερο ημερήσιο ρεκόρ μέχρι στιγμής. Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί από τους ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει αναμνηστική δόση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Twitter, είπε πως το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης Cobra,με εκπροσώπους από τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Times: Lockdown δύο εβδομάδων
Την ίδια ώρα, οι Times του Λονδίνου, κάνουν λόγο για σχέδια για lockdown δύο εβδομάδων μετά τα Χριστούγεννα, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για νέους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τους Times, θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα που ίσχυαν και σε προηγούμενα lockdown όπως την απαγόρευση συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους εκτός για εργασιακούς λόγους και τον περιορισμό των πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους σε παμπ και εστιατόρια.

Τα σχολεία και τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά ο «κανόνας των έξι» θα μπορούσε να επιβληθεί εκ νέου όσον αφορά σε συναντήσεις με φίλους, ενώ σε γάμους και κηδείες ο μέγιστον αριθμός θα περιοριστεί στα 15 με 30 άτομα και οι πιο ευάλωτοι θα συμβουλευτούν να προστατευτούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top