ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: «Κίτρινη» κάρτα στους επιδημιολόγους- Αλλαγές ενόψει Χριστουγέννων- Θα ξαναδούν τα μέτρα για την Πρωτοχρονιά

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: «Κίτρινη» κάρτα στους επιδημιολόγους- Αλλαγές ενόψει Χριστουγέννων- Θα ξαναδούν τα μέτρα για την Πρωτοχρονιά

Ανεπαίσθητες αλλαγές, που δεν θα διαφοροποιήσουν δραστικά το υφιστάμενο καθεστώς που ισχύει στο χώρο της εστίασης και τις οικογενειακές συνάξεις, αναμένεται να υιοθετήσει το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2022 για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Εάν δεν υπάρξει ανατροπή σκηνικού τότε το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει το πρωί υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πρόκειται να υιοθετήσει τις προτάσεις του Υπουργού Υγείας, οι οποίες θα κυμανθούν στο πλαίσιο των εισηγήσεων που του υπέβαλε η πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

20 άτομα στο οικογενειακό τραπέζι

Ουσιαστικά οι οικογενειακές συνάξεις στο σπίτι θα παραμείνουν στα 20 άτομα όπως ισχύει και τώρα. Εγινε συζήτηση για μείωση του αριθμού των ατόμων, μετά από εισήγηση μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αλλά επικράτησε η άποψη της πλειοψηφίας όπως μην υπάρξει καμιά αλλαγή. Αναμένεται επίσης ότι θα γίνει σύσταση (όχι υποχρέωση) για διενέργεια τεστ πριν την οικογενειακή σύναξη. Γενικά αποφεύχθηκε οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα των συναθροίσεων για την τρέχουσα εβδομάδα των Χριστουγέννων και το θέμα θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας.

Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η μείωση στους τρεις μήνες (από έξι που είναι τώρα) περιόδου ισχύος του safepass για όσους νόσησαν με covid. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά τη διαπίστωση ότι με την παρέλευση του χρόνου μειώνεται η ανοσία.

Παράθυρο για ανεμβολίαστα παιδιά

Επίσης, φαίνεται να κλειδώνει η πρόταση για επαναφορά του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου τεστ για όλους τους εργαζόμενους που έχουν ιστορικό εμβολιασμού με μία ή με δύο δόσεις. Εισήγηση για χαλαρώσεις στους ανεμβολίαστους ώστε να μπορούν να εισέρχονται σε χώρους εστίασης και αλλού, δεν εγκρίθηκε. Φαίνεται όμως να προκρίνεται το σενάριο να επιτρέπεται σε ανεμβολίαστα παιδιά να εισέρχονται σε συγκεκριμένους χώρους με αρνητικό τεστ, όταν συνοδεύονται από τους εμβολιασμένους γονείς τους.

Στο τραπέζι έπεσε και η εισήγηση για αύξηση του ποσοστού της εξ αποστάσεως εργασίας από το 20% που είναι σήμερα στο 50%, όμως το μέτρο αυτό προσκρούει σε έντονες αντιδράσεις επαγγελματικών συνδέσμων καθώς και εργοδοτών. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η επιστροφή στο σχολείο να γίνει τρεις ημέρες αργότερα, ουσιαστικά αντί την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, που είναι η επομένη των Φώτων, τα παιδιά να επιστρέψουν την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Να αξιοποιηθεί δηλαδή και το τριήμερο που μεσολαβεί.

Παραινέσεις υπουργού

Το κλίμα μεταξύ των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας δεν είναι και το καλύτερο, λόγω διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των μελών της Επιτροπής, του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται ορισμένες αποφάσεις και της έλλειψης επαρκούς επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η δημοσιοποίηση απόψεων προτού ληφθούν αποφάσεις ή η εκ των υστέρων διαφωνία με ορισμένες αποφάσεις, από πλευράς επιστημόνων, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και πολλές φορές επιτείνει τη δυσπιστία της κοινής γνώμης έναντι των αποφάσεων, που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Γι᾽αυτό κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής όπως αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις, που δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τα μέτρα, από τους ανθρώπους που τα αποφασίζουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top