ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί ΥΠΠΑΝ να υλοποιήσει εισηγήσεις της για θέματα βίας, ασφάλειας και υγείας στα σχολεία

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί ΥΠΠΑΝ να υλοποιήσει εισηγήσεις της για θέματα βίας, ασφάλειας και υγείας στα σχολεία

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), θεωρεί τα θέματα «Παραβατικών Συμπεριφορών» και «Ασφάλειας και Υγείας» εντός των σχολικών χώρων ως πολύ σοβαρά και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην υλοποίηση των εισηγήσεων της Οργάνωσης για ένα ασφαλές και υγιές σχολικό περιβάλλον που θα προβάλλει το αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.


Σε ανακοίνωση της η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει, για πολλοστή φορά, την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας στους σχολικούς χώρους.
 
Η λήψη μέτρων, σημειώνεται, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, αφού οι ειδικοί τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό επισημαίνουν την πιθανότητα αύξησης των φαινομένων βίας και παραβατικότητας στα σχολεία ως αποτέλεσμα και των συνεπειών της πανδημίας στην εκπαίδευση, δεδομένου ότι η ψυχολογική πίεση και το άγχος που επέφερε η πανδημία αφήνουν ισχυρό μορφωτικό, ψυχολογικό, και κοινωνικό αποτύπωμα και έχουν επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών/-ριών.
 
Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση εισηγήσεων/απαιτήσεων της για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας:
 
Όπως σημειώνεται πρέπει να γίνει ενδελεχής αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και των δεδομένων που έχουν διαμορφώσει οι συνθήκες της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ΟΕΛΜΕΚ, επιβάλλεται η αξιοποίηση καλών και αποτελεσματικών πρακτικών που εφαρμόζουν άλλες χώρες σχετικά με το πιο πάνω θέμα. Στόχος όλων των ενεργειών, προστίθεται, θα πρέπει να είναι τόσο η πρόληψη όσο και αντισταθμιστικά μέτρα επίλυσης του προβλήματος με ενίσχυση μαθητών/-ριών, οικογενειών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.
 
Η ΟΕΛΜΕΚ προβάλει την αναγκαιότητα εφαρμογής συστήματος έγκαιρης επισήμανσης κρίσιμων περιπτώσεων παιδιών από τα πρώτα στάδια ένταξής τους στην Εκπαίδευση και εφαρμογή στοχευμένου ατομικού σχεδίου δράσης για κάθε περίπτωση. Τ
 
Αναφέρεται επίσης, η ανάγκη εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας στα καίρια ζητήματα τα οποία θέτουν εμπόδια και ακυρώνουν τις προσπάθειες των αρμόδιων υποστηρικτικών Υπηρεσιών για παρέμβαση και υποστήριξη των παιδιών με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Άλλη εισήγηση της Οργάνωσης, είναι η ουσιαστική και ολοκληρωμένη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2020 από τη Βουλή για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας (185 (Ι) 2020), που έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το ζήτημα της διαχείρισης της σχολικής παραβατικότητας στο προσκήνιο.
 
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η βελτίωση υφιστάμενων Προγραμμάτων, όπως είναι η έγκαιρη οργάνωση και έναρξη όλων των υποστηρικτικών προγραμμάτων, τα οποία δίνουν λύσεις και στηρίζουν παιδιά και σχολικές μονάδες», προστίθεται.
 
Επιπλέον, σημειώνεται, ότι επιτελικές ομάδες, όπως είναι η Ομάδα Ασφαλούς Σχολείου (ΟΑΣ) και το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑΒΙΣ), χρήζουν στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό (Καθηγητές ΣΕΑ και Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους), όπως ακριβώς καθορίζεται στη νέα νομοθεσία.
 
Άλλες εισηγήσεις, είναι η Δημιουργία Δομών Εναλλακτικής Εκπαίδευσης (εντός και εκτός σχολικών μονάδων) για στήριξη μαθητών με ακραία παραβατική συμπεριφορά και με απώτερο στόχο την ομαλή επανένταξη των τελευταίων στις σχολικές μονάδες, και η εισαγωγή προγραμμάτων σε σταθερή βάση που ενισχύουν τις κοινωνικές, συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών/τριών.

Επίσης, αναθεώρηση της πολιτικής για τα αναλφάβητα παιδιά, καθώς και περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής για τα παιδιά με Μεταναστευτική Βιογραφία, υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα μέτρα φύλαξης των σχολικών μονάδων σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, με την τοποθέτηση επιτηρητών ασφαλείας και στα Γυμνάσια από την σχολική χρονιά 2021-2022, για την προστασία των μαθητών/-ριών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων από εξωσχολικούς, που εισέρχονται παράνομα στους σχολικούς χώρους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top