ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δεσμευτική περίοδο ισχύος εννέα μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αποφάσισε η Κομισιόν

Δεσμευτική περίοδο ισχύος εννέα μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αποφάσισε η Κομισιόν

Στους εννέα μήνες (270 ημέρες) έθεσε η Κομισιόν ως την περίοδο κατά την οποία τα κράτη μέλη δεσμεύονται να αποδέχονται το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 για σκοπούς ταξιδιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι, όπως αναφέρεται, η ύπαρξη μιας ομοιόμορφης περιόδου ισχύς των πιστοποιητικών για σκοπούς ταξιδιών μεταξύ κρατών μελών, ούτως ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 16ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι περιορισμοί θα βασίζονται στα βέλτιστα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαν ζητήσει οι ηγέτες στα τελευταία συμπεράσματα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ο συνεχής συντονισμός στα μέτρα είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περίοδος ισχύος που έχει αποφασιστεί λαμβάνει υπόψη της κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για ενισχυτικές δόσεις το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος, με την προσθήκη ακόμα τριών μηνών ώστε να διασφαλιστεί η προσαρμογή των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού και η διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών σε ενισχυτικές δόσεις.

Αν και οι κανόνες αφορούν τα ταξίδια μεταξύ των κρατών μελών, η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ευθυγραμμιστούν με την περίοδο αυτή και σε σχέση με τη χρήση του πιστοποιητικού σε εθνικό επίπεδο.

Η Κομισιόν επίσης αποφάσισε πώς θα καταγράφεται η ενισχυτική δόση κατά ομοιόμορφο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του προτύπου για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ που ήδη ισχύει.

Συγκεκριμένα, η αναμνηστική δόση μετά από την ολοκλήρωση εμβολιαστικού σχήματος με δύο δόσεις θα εμφανίζεται στο πιστοποιητικό με την ένδειξη 3/3. Η αναμνηστική δόση μετά από μονοδοσικό εμβολιασμό (ή μια δόση από εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων που χορηγείται σε νοσήσαντα) θα εμφανίζεται με την ένδειξη 2/1.

Σε σχετική δήλωση, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η εναρμόνιση της περιόδου ισχύος του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 είναι αναγκαία για την ελεύθερη κυκλοφορία και τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η ισχύς και η επιτυχία αυτού του ανεκτίμητου εργαλείου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έγκεινται στη συνεκτική χρήση του σε ολόκληρη την ΕΕ» σημείωσε η Επίτροπος.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι εκστρατείες για τον αναμνηστικό εμβολιασμό θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα προστατευθούν από συμπληρωματική δόση και ότι τα πιστοποιητικά μας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικό εργαλείο για τα ταξίδια και την προστασία της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top