ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται νέο «Κυπριακό Μουσείο» - Στα τέλη του 2022 η υπογραφή της προσφοράς για τα έργα - ΒΙΝΤΕΟ

Έρχεται νέο «Κυπριακό Μουσείο» - Στα τέλη του 2022 η υπογραφή της προσφοράς για τα έργα - ΒΙΝΤΕΟ

Το νέο Κυπριακό Μουσείο παρουσίασε σήμερα Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Η περίοδος υποβολής των προσφορών για τα έργα θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2022. Οι κατασκευαστικές εργασίες του Έργου θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προνοείται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων. Η συνολική διάρκεια για την παράδοση του Έργου είναι 60 μήνες.

Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 121 εκατομμύρια 380 χιλιάδες ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το 2022 και επιβεβαιώνει τη βούληση της Κυβέρνησης να επενδύσει στον τομέα του Πολιτισμού.

Το Μουσείο θα ανεγερθεί σε μια σημαντική περιοχή της Λευκωσίας, στον χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου, σχεδόν απέναντι από το υφιστάμενο Κυπριακό Μουσείο. Θα περιλαμβάνει, πέραν από τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία και εκτενή τοπιοτέχνιση. Επιπλέον, το έργο του νέου Κυπριακού Μουσείου περιλαμβάνει δημιουργία δημόσιας πλατείας, η οποία θα σηματοδοτήσει και θα υπογραμμίσει τη νέα, βελτιωμένη εικόνα του αστικού κέντρου.

Στην ολοκλήρωση της μελέτης για την προκήρυξη του διαγωνισμού της Σύμβασης για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείο αντανακλάται η συλλογική προσπάθεια αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, μουσειολόγων, συντηρητών και άλλων ειδικών. Μέχρι το νέο Κυπριακό Μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του στους πρώτους επισκέπτες, η πιο πάνω ομάδα ειδικών θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την ολοκλήρωση του έργου με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Με το νέο Κυπριακό Μουσείο επιδιώκεται να δημιουργηθούν όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο σημερινός επισκέπτης να δει τον αρχαίο κόσμο του νησιού με φρέσκια ματιά και να κτίσει τη δική του άμεση σχέση με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το μεγαλύτερο έργο που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του κράτους σήμερα είναι ένα έργο πολιτισμού, είναι το νέο Κυπριακό Μουσείο, και αυτό λέει πολλά για τη στήριξη μας προς τον πολιτισμό μας και την κοινωνία μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top