Δεν συμμετέχουμε σε κανένα κομματικό παίγνιο, για εμάς κόμμα μας είναι οι πολίτες, και από την ώρα που θέλουμε μόνο την ευημερία των πολιτών αυτό το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε είναι ένα αυτοδιοικητικό μοντέλο που να είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εάν ανησυχεί από την καθυστέρηση στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, ο κ. Νουρής ανέφερε πως «ύστερα από 10 χρόνια συζητήσεων δεν με ανησυχεί η καθυστέρηση κάποιων βδομάδων στη λήψη απόφασης εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η Κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι «έγινε προσπάθεια να αλλοιωθεί το σενάριο που μαζί όλοι είχαμε διαμορφώσει μέσα από διαβούλευση για τις 17 καινούργιες οντότητες και να προστεθούν τρεις τουλάχιστον νέες οντότητες ανεβάζοντας τον αριθμό σε 20, με προοπτική μάλιστα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, με όσα ακούμε τουλάχιστον εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων».
Ο κ. Νουρής επεσήμανε πως τόσο όσο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, δήλωσαν απερίφραστα ότι «περαιτέρω αύξηση του αριθμού των οντοτήτων - παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε δογματικοί στους αριθμούς - εγκυμονεί τεράστια προβλήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση αφού θέτει θέματα πλέον βιωσιμότητας».
«Άρα η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε λιγότερο από 17 νέες οντότητες. Δεν συμφωνούμε όμως με την αύξηση των οντοτήτων πέραν των 17 γιατί στο τέλος εάν δημιουργηθεί, που θα δημιουργηθεί με μαθηματική ακρίβεια γιατί το λεν οι τεχνοκράτες, πρόβλημα οικονομικής κυρίως βιωσιμότητας, το μάρμαρο θα κληθεί να το πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης, αφού πλέον ξεκάθαρα μετά την οικονομική αυτοδυναμία την οποία η Κυβέρνηση φρόντισε να δώσει στους δήμους, με τα εγγυημένα 117 εκατομμύρια τον χρόνο, θα πρέπει μόνες τους οι τοπικές αρχές να κληθούν να απορροφήσουν αυτά τα ελλείμματα και αυτούς τους κραδασμούς εις βάρος προφανώς των υπηρεσιών που θα έδιναν προς τους πολίτες», σημείωσε.
Ο κ. Νουρής είπε, ακόμη, πως «έχουμε μια συμβατική υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ που πηγάζει και από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο γενναιόδωρα προτίθεται να δώσει μια παροχή της τάξης των 240 εκατομμυρίων τα οποία προορίζονται για δαπάνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Πρόσθεσε πως «ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως διευκρίνισε και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) θα πρέπει με την ολοκλήρωση και ψήφιση της μεταρρύθμισης να τεκμηριώσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί φθάσαμε σε αυτό το μοντέλο και να αιτιολογήσει εάν αυτό το μοντέλο είναι βιώσιμο».
«Επομένως κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου, έχω στείλει πάμπολλες επιστολές και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι όπως συναινετικά φθάσαμε μέχρι αυτή τη στιγμή στο τέλος της διαδρομής να την ολοκληρώσουμε με το σωστό τρόπο για να μπορέσουμε να καρπωθούμε και τα οφέλη της Ευρώπης», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρχει ψήφιση της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση εντός Ιανουαρίου, ο κ. Νουρής είπε πως «έχουμε αναλάβει Κυβέρνηση και κόμματα μια δέσμευση απέναντι στους πολίτες τον περασμένο Σεπτέμβρη και η δέσμευση απέναντι στους πολίτες ήταν ότι σας ζητούμε την κατανόηση για την αναβολή των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν ήταν εύκολη απόφαση γιατί είναι θεσμικό το θέμα, και η υποχρέωσή μας ήταν ότι θα το πράξουμε γιατί πολύ απλά θέλουμε να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση».
«Άρα είμαστε όλοι δεσμευμένοι ότι θα ψηφιστεί αυτή η μεταρρύθμιση», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «δεν χάθηκε ο κόσμος να ψηφιστεί τον Γενάρη, φθάνει να έχουμε σωστή μεταρρύθμιση».
«Θεωρώ ότι υπάρχει πολλή υπευθυνότητα στα κοινοβουλευτικά κόμματα και αναγνωρίζουν επίσης την ευθύνη που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες και δηλώνω ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα καταλήξουμε στο τέλος όσες διαβουλεύσεις και εάν χρειαστεί να γίνουν μέσα στο επιθυμητό χρονικό διάστημα στη μεταρρύθμιση», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Προσφυγική πολιτική
Ερωτηθείς για τα θέματα προσφυγικής πολιτικής και την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε προσφυγικές κατοικίες, ο κ. Νουρής είπε πως το 2019 η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια δραστικότατη αναβάθμιση των σχεδίων στέγασης για τους πρόσφυγες και πως αυξήθηκαν δραματικά οι αιτήσεις στην Υπηρεσία Μέριμνας με τις δαπάνες να εκτοξεύονται από τα 22 εκ. το 2019 στα 44 εκ. για τη χρονιά που πέρασε. Και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα για την επόμενη χρονιά, ανέφερε.
Είπε πως οι αριθμοί ομολογούν πως το σχέδιο που αφορά την προσφυγική στεγαστική πολιτική είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο και αγκαλιάστηκε από τον προσφυγικό κόσμο.
Πρόσθεσε πως τρέχουν επίσης ακόμη τρία κυβερνητικά προγράμματα βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών. «Είναι γεγονός ότι οι κυβερνητικοί οικισμοί που έχουμε αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα», είπε, σημειώνοντας πως εφαρμόζεται πρόγραμμα ανοικοδόμησης και επιδιόρθωσης των κυβερνητικών οικισμών. Ανέφερε ακόμη πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη στατική επάρκεια των οικισμών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ένα πρόγραμμα για την προσθήκη ανελκυστήρων σε πολλούς από αυτούς τους οικισμούς.
Εξήγησε πως με βάση τη νομοθεσία για να τοποθετηθεί ένας ανελκυστήρας σε ένα κοινόχρηστο κτίριο χρειάζεται η συγκατάθεση όλων των διαμενόντων και υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή δεν εξασφαλίζεται. Ακόμη ανέφερε ότι έχουν γίνει παρανομίες σε αρκετά από αυτά τα κτίσματα που απαγορεύουν την τοποθέτηση αυτών των ανελκυστήρων και πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις.
Στεγαστική πολιτική
Σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική και την αναζωογόνηση των ακριτικών και ορεινών περιοχών, είπε πως «έχουμε εστιάσει την προσοχή μας όσον αφορά τη στεγαστική μας πολιτική σε αυτές που ονομάζουμε ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ακόμα και εξόχως μειονεκτικές περιοχές της χώρας».
Όπως σημείωσε «έχουμε εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή από την 1η του Μάρτη και έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι στο τέλος της χρονιάς, δηλαδή τώρα, θα αξιολογήσουμε αυτά τα σχέδια για να τα επαναπροκηρύξουμε αμέσως με τις πρώτες ημέρες του Γενάρη του 2022, ώστε να αφουγκραστούμε και να ακούσουμε όλα τα σχόλια που προέρχονται από τις διάφορες κοινότητες και από όσους θα ήθελαν να καταθέσουν τις απόψεις, είτε οργανωμένους πολίτες, είτε φορείς».
Ανέφερε πως «αυτό το πράττουμε τις τελευταίες ημέρες για να είμαστε έτοιμοι να τα επαναπροκηρύξουμε στις αρχές του Γενάρη», προσθέτοντας πως θα είναι πιο ενισχυμένα τα σχέδια αυτά.
Όσον αφορά τις ακριτικές περιοχές, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το σχέδιο για αυτές αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελές και η ανταπόκριση είναι τεράστια, ενώ εκείνο που φαίνεται ότι χρήζει βελτίωσης είναι τα σχέδια για τις ορεινές και τις εξόχως ορεινές περιοχές.
Εξήγησε πως «παρά το γεγονός ότι όλοι ομολογούν ότι η παραχώρηση 60, 70 ακόμα και 85 χιλιάδων ευρώ σε δικαιούχους που είναι σε ορεινές περιοχές είναι πολύ επωφελής, εντούτοις δεν υπάρχει η ανταπόκριση που αναμέναμε γιατί πάρα πολύ απλά στις ορεινές περιοχές λείπουν οι υποδομές».
«Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση πέραν από το στεγαστικό τρέχει και ένα πολύ μεγάλο αριθμό έργων υποδομής που συμποσούνται σε 696 εκατομμύρια για την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από φέτος, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές στα ορεινά κυρίως ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν περισσότερη σημασία τα στεγαστικά μας σχέδια και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αστυφιλίας», είπε.
Τουρκοκυπριακές περιουσίες
Ερωτηθείς για το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών και του σχεδιασμού για καλύτερη διαχείρισή τους ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα στρεβλώσεων, παραλείψεων ή και παρατυπιών, ο κ. Νουρής αφού είπε πως η αξία των περιουσιών αυτών είναι πέραν των 8 δις ευρώ, σημείωσε πως «ως Υπουργείο έχουμε διαπιστώσει ότι ο τρόπος διαχείρισης μέχρι σήμερα των τουρκοκυπριακών περιουσιών δεν είναι αυτός που εμείς θα θέλαμε".
"Έχουμε εντοπίσει προβλήματα αδιαφάνειας, διαβλητότητας των κριτηρίων παραχώρησης, μη αποτελεσματικής διαχείρισης αυτής της περιουσίας κάτι που έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στους εθνικούς προϋπολογισμούς και στην επιβάρυνση του φορολογουμένου», ανέφερε.
Τόνισε πως «για τον Υπουργό Εσωτερικών δεν νοείται να είμαστε διαχειριστές μιας περιουσίας αυτού του μεγέθους και να χρειάζεται κατ’ έτος για πολλά χρόνια, πέραν των δέκα, να καταβάλλονται από τα λεφτά των φορολογουμένων σταθερά 7-8 εκατομμύρια ευρώ ως έλλειμμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών».
«Για εμένα αυτό είναι απαράδεκτο. Και είναι για αυτό τον λόγο που έχω δηλώσει και στη Βουλή εδώ και κάποιους μήνες την πρόθεση να ετοιμαστούν νέα κριτήρια για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα παραγωγικό, αποδοτικό, αποτελεσματικό, σωστό τρόπο διαχείρισης αυτής της περιουσίας ώστε η διαχείριση να είναι είτε ισοσκελισμένη είτε ακόμα και πλεονασματική», ανέφερε.
Είπε πως «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης αυτών των κριτηρίων» και με την αρχή της νέας χρονιάς θα κληθεί και η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, να ενημερωθεί από τον ίδιο για τις νέες σκέψεις όσον αφορά τη διαχείριση. «Όμως πρέπει να κατανοήσουν και τα κοινοβουλευτικά κόμματα ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια νομοθεσία που να είναι τόσο χαριστική, δηλαδή για παράδειγμα να δίνεις μια έκταση διαχείρισης αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ και να την παραχωρείς με ένα ενοίκιο της τάξης των 50 ευρώ τον χρόνο και την ίδια ώρα να καλείται ο φορολογούμενος πολίτης να καταβάλλει τα 7-8 εκατομμύρια ευρώ ως ελλείμματα», ανέφερε.
Άρα, πρόσθεσε, αυτό που θα παρουσιάσουμε θα είναι κριτήρια τα οποία θα καταστήσουν βιώσιμη και αποτελεσματική σε βάθος χρόνων τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, πάντοτε υπέρ των προσφύγων μας.
Πολεοδομική ανάπτυξη – Αδειοδοτήσεις
Ερωτηθείς σε σχέση με τη διαδικασία αδειοδοτήσεων στο πλαίσιο της πολεοδομικής ανάπτυξης, την πολιτική για τις μεγάλες αναπτύξεις και τις προσπάθειες για προσέλκυση επενδυτών μετά τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο κ. Νουρής είπε πως ήδη τρέχει το θέμα της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.
«Από την 1η του Οκτώβρη του 2020 έχουμε εισαγάγει μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση με τη συνεργασία των ιδιωτών μελετητών και του ΕΤΕΚ και η έκδοση άδειας για ανέγερση μέχρι διπλοκατοικίας σε εγκεκριμένο οικόπεδο εκδίδεται κατά μέγιστο σε 20 ημέρες με τις πλείστες από αυτές να έχουν εκδοθεί σε 10 ημέρες όταν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, γιατί πάρα πολύ απλά πετύχαμε να αλλάξουμε τη μεθοδολογία», ανέφερε.
Όπως είπε «δυόμιση χιλιάδες περίπου αιτήσεις έχουν εκδοθεί με αυτή τη μεθοδολογία μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Άρα ο θεσμός ήδη αποδίδει και το επόμενο βήμα στη μεταρρύθμιση αυτή θα είναι ότι την 1η Ιουνίου του 2022 θα επεκτείνουμε αυτόν τον θεσμό της έκδοσης άδειας μέσα σε δέκα ημέρες στις ακόμη μεγαλύτερες αναπτύξεις μέχρι και 20 μονάδες, άρα δηλαδή στις πολυκατοικίες, ούτως ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και σε επιχειρηματίες αλλά και σε κάποιους που ενδεχόμενα έχουν πρόθεση να ανεγείρουν μεγαλύτερες από μια κατοικία μονάδες να εκδώσουν τις άδειες τους μέσα σε δέκα ημέρες», σημείωσε ο κ. Νουρής.
Επεσήμανε πως «με αυτό τον τρόπο πέραν από την εξυπηρέτηση που δίνουμε στους πολίτες καταπολεμούμε και τη διαφθορά και βεβαίως προάγουμε τη διαφάνεια, γιατί υπήρχε πάντοτε και αιωρείτο πάνω από τη δημόσια υπηρεσία και τους δήμους ότι τους καθυστερούν στην έκδοση της άδειας γιατί κάποιοι χρηματίζονται, γιατί κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά».
Άρα επιλύουμε με αυτή την εξαιρετικά σημαντική μεταρρυθμιστική τομή αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, ανέφερε.
Για τις μεγάλες στρατηγικές αναπτύξεις πάνω από 25 εκατομμύρια, είπε πως «επειδή είναι πολύ πιο σύνθετες έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2020».
Εξήγησε πως δεν έχει προωθηθεί ακόμα η ολοκλήρωση της συζήτησης και της υλοποίησής του και είπε πως θέλει να ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί συζήτηση «γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ολοκληρώνει την πολεοδομική μεταρρύθμιση αφορά την έκδοση άδειας για αυτές τις μεγάλες αναπτύξεις κατά μέγιστο σε 12 μήνες, που είναι ένα πολύ λογικό χρονικό διάστημα».
Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Σχέδιο χορηγιών για φοιτητικές εστίες στην εντός των τειχών Λευκωσία - Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Πολιτικής Άμυνας
Ερωτηθείς για μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πιο συγκεκριμένα για το σχέδιο χορηγιών για φοιτητικές εστίες στην εντός των τειχών Λευκωσία και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Πολιτικής Άμυνας, ο κ. Νουρής είπε πως πρόκειται για δυο εξαιρετικά σημαντικές παρεμβάσεις της κυπριακής πολιτείας.
Επεσήμανε πως αντλώντας 15 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, στοχεύουν στην αναζωογόνηση της περιτειχισμένης Λευκωσίας.
«Κρίναμε ότι η μεταφορά ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στην παλιά πόλη, με όλες τις συναφείς χρήσεις που ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να πλαισιωθεί θα ήταν ότι καλύτερο, να φέρουμε νέους ανθρώπους που και να δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και να διαμένουν στην παλιά πόλη», είπε.
Ανέφερε πως η παρέμβαση αυτή γίνεται σε συμφωνία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτίριο της Φανερωμένης, «ούτως ώστε να έχουμε ένα φοιτητικό πυρήνα στη συγκεκριμένη περιοχή», προσθέτοντας πως έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένη πρόταση που θα εξαγγελθεί εντός Ιανουαρίου.
«Θα δώσουμε σημαντικότατα κίνητρα και στον ιδιωτικό τομέα για να αναβιώσει και να εκσυγχρονίσει τα γερασμένα κτίρια στην παλιά πόλη, με ιδιαίτερα υψηλά κίνητρα πολεοδομικά και οικονομικά για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και όχι μόνο, δηλαδή και μιας σειράς άλλων αναπτύξεων, γιατί θέλουμε την πόλη να είναι ζωντανή. Δεν είναι μόνο οι φοιτητικές εστίες αλλά και όλες οι συναφείς αναπτύξεις, τα βιβλιοπωλεία, οι χώροι εστίασης, τα καθαριστήρια, τα κουρεία κ.ο.κ. Επομένως μετά τις 15 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο έχει ετοιμαστεί και ευελπιστούμε ότι θα στοχεύσει στην ολιστική αναζωογόνηση της περιτειχισμένης Λευκωσίας», επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως «το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε ακόμα δυο κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας θέλουμε να συνδέσουμε τόσο ποδηλατικά όσο και με χώρους στους οποίους μπορεί κάποιος να περπατήσει τη δυτική πλευρά της Λευκωσίας με την ανατολική, και ήδη ο Δήμος Λευκωσίας τρέχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και η Πολεοδομία, που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχει κάνει ένα σχεδιασμό για να αγκαλιάσουμε τα τείχη της Λευκωσίας με χώρους πεζοπορίας αλλά και ποδηλασίας ούτως να συνδέσουμε την πόλη από τα δυτικά προς τα ανατολικά», είπε.
Σημείωσε ακόμη πως «έξω από την περιτειχισμένη Λευκωσία, που αυτό θα είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπλασης της Λευκωσίας, προχωρούμε με την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ που θα είναι ένας τεράστιος χώρος πρασίνου αλλά και εμπορικών χρήσεων».
Πρόσθεσε πως "το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδίασε και θα προχωρήσουμε σύντομα μέσα στο πρώτο τρίμηνο ευελπιστώ στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χωροθέτηση τριών Υπουργείων μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών – του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Μεταφορών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης – ώστε να καταστήσουμε τη λεωφόρο Σεβέρη που ξεκινά από το Προεδρικό Μέγαρο και φτάνει μέχρι τα τείχη της Λευκωσίας, ένα χώρο δημόσιων υπηρεσιών αφού εκεί θα έχουμε πλέον περίπου εφτά από τα Υπουργεία της Κυβέρνησης αν συνυπολογιστούν το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Νομική Υπηρεσία, το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, το Γραφείο του Έφορου Φορολογίας.
Για το θέμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης Πολιτικής Άμυνας, ο κ. Νουρής είπε πως στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας θα πρέπει να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται έγκαιρα είτε σε περιπτώσεις πυρκαγιών είτε σε περιπτώσεις σεισμών είτε οποιωνδήποτε άλλων θεομηνιών.
«Ξεκινήσαμε λοιπόν ένα μεγαλεπίβολο σύστημα ειδοποίησης των πολιτών που έχει να κάνει με την κινητή τηλεφωνία, το οποίο θα είναι και κάτω από την ευθύνη του Υπουργείου Καινοτομίας και με το οποίο οι πολίτες θα ενημερώνονται έγκαιρα στο κινητό τους τηλέφωνο για ανάλογα φαινόμενα όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες», είπε.
Ανέφερε πως ο ίδιος εξάλλου έχει εγείρει ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο από τη Γαλλία στον Γάλλο ομόλογό μου την αναγκαιότητα βελτίωσης περαιτέρω της πολιτικής προστασίας με τη δημιουργία στη χώρα μας ενός σταθμού παραμονής αεροσκαφών για πυρόσβεση και ασφάλεια, ούτως ώστε να καταστεί η Κύπρος κέντρο παροχής υπηρεσιών όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τις γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος αλλά ακόμα και η Ελλάδα.
Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για ΜΜΕ – Ρόλος ΚΥΠΕ
Ερωτηθείς για το θέμα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ καθώς και για τον ρόλο του ΚΥΠΕ στο δημοσιογραφικό και μιντιακό τοπίο όπως διαμορφώνεται σήμερα, ο κ. Νουρής είπε πως το Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο για το περί Τύπου νόμο έχει προχωρήσει στην ετοιμασία ενός καινούργιου νομοσχεδίου για το οποίο όμως εκκρεμούν ακόμα κάποιες πρόσθετες απόψεις που πρέπει να ληφθούν από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς. "Θέλω να ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι τις πρώτες ημέρες του 2022", σημείωσε.
Ανέφερε πως η σπουδαιότερη από τις καινοτομίες είναι ότι πλέον συμπεριλαμβάνονται στις πρόνοιες του νόμου τα ηλεκτρονικά μέσα, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν ήταν στον νόμο.
Πρόσθετα, όμως, ανέφερε, «έχουμε διαγνώσει ότι χρειάζεται να επιληφθούμε και του θέματος της δεοντολογίας. Ως εκ τούτου θεσμοθετείται η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας μέσα στον νέο νόμο, κάτι το οποίο θεωρώ ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα στη διαφάνεια και τον πλουραλισμό όσον αφορά τα θέματα των ΜΜΕ, αλλά βεβαίως θα βοηθήσουν και στον αγώνα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης των πολιτών».
Είπε πως «την ίδια ώρα μέσα από το τελευταίο που έγινε για τα ΜΜΕ και το οποίο φιλοξενήσαμε διαδικτυακά από τη χώρα μας είχα την ευκαιρία να ακούσω από δημοσιογράφους από διάφορες χώρες ότι υπάρχει μια έντονη ανησυχία για την αναγκαιότητα να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης».
«Είναι για αυτό τον λόγο που έπειτα από αυτές τις δραματικές εκκλήσεις με φαινόμενα ακόμα και δολοφονιών δημοσιογράφων που είχαμε στο εξωτερικό, κρίναμε ότι πρέπει να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς, και για αυτό λοιπόν συζητούμε και το συγκεκριμένο θέμα δηλαδή της συμπερίληψης μέτρων προστασίας των δημοσιογράφων για να ασκείται καλύτερα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και βεβαίως με ασφάλεια», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΚΥΠΕ, ο κ. Νουρής τον χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό. «Πρώτα και πάνω από όλα είναι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων και από την ώρα που είναι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων οφείλουμε ως κράτος, και ιδιαίτερα ως Υπουργείο Εσωτερικών, να μεριμνήσουμε για την καλύτερη και προστασία αλλά και υποβοήθηση του έργου και του ρόλου που έχει να διαδραματίσει το ΚΥΠΕ», είπε.
Ανέφερε πως είχε την ευκαιρία σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με το νέο ΔΣ του ΚΥΠΕ να συζητήσουν. «Με ικανοποίηση άκουσα τις προσθέσεις του νέου Συμβουλίου για την τεχνολογική αναβάθμιση του ΚΥΠΕ, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και την οποία χαιρετίσαμε και δηλώσαμε έμπρακτα τη στήριξή μας, αλλά βεβαίως και την αναγκαιότητα περαιτέρω εκσυγχρονισμού της ίδιας της νομοθεσίας που διέπει και το ΚΥΠΕ, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους εσάς που υπηρετείτε από αυτό το πόστο να ανταποκριθείτε για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, της δημοσιογραφίας, αλλά βεβαίως και της χώρας μας», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις