ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έκτακτο Υπουργικό σήμερα - Με νέα μέτρα η φετινή πρωτοχρονιά

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ:  Έκτακτο Υπουργικό σήμερα  - Με νέα μέτρα η φετινή πρωτοχρονιά

Ανατροπή σχεδιασμών προκαλεί στο υπουργείο Υγείας η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου και η εκτόξευση των λοιμώξεων σε πρωτόγνωρα επίπεδα οδηγεί σε στοχευμένα μέτρα τα οποία (τουλάχιστον προς το παρόν) δεν θα αναστέλλουν την κοινωνική, εμπορική και ευρύτερα την οικονομική δραστηριότητα.

Παρόλον ότι στην Κυβέρνηση δεν υπήρχε σκέψη για λήψη μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά, η εκτόξευση των κρουσμάτων το τελευταίο διήμερο σήμανε συναγερμό.

Στις 18:00 η ώρα θα συνεδριάσει έκτακτα το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Αννίτα Δημητρίου να προεδρεύει της συνεδρίας, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός Υγείας δεν θα παραχωρήσει δηλώσεις όπως ήταν προγραμματισμένο στις 17:30.

«Διαβατήριο» το τεστ

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το δραστικό μέτρο της αναστολής λειτουργίας των νυκτερινών κέντρων, και άλλων χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπου καταγράφεται αυξημένη μετάδοση του ιού, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου με rapid test ακόμη και για άτομα που έχουν πλήρες εμβολιαστικό σχήμα και έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Η προϋπόθεση αυτή αναμένεται να ισχύει για την είσοδο σε χώρους ψυχαγωγίας και κοινωνικών εκδηλώσεων, αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα απαιτείται και για τους χώρους εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ThemaOnline, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης υπάρχει σκέψη όπως το rapid test που θα απαιτείται ως «διαβατήριο» εισόδου στους εν λόγω χώρους, είναι πολύ πρόσφατο και όχι πέραν των 24 ωρών, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς.

Οικογενειακό τραπέζι

Υπό συζήτηση βρίσκεται το μέτρο της μείωσης του αριθμού των ατόμων σε οικογενειακές συνάξεις από είκοσι πρόσωπα στα δέκα. Παρόλον ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει αυτό το θέμα, ιδιαίτερα ενόψει των οικογενειακών τραπεζιών της πρωτοχρονιάς, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται εάν συνεχιστεί η δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, μετά τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των 2241 που καταγράφηκαν την Τρίτη, από σύνολο 98,047 τεστ, ανεβάζοντας το ποσοστό θετικότητας στο ανησυχητικό 2,29%.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης εισήγηση για αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 50%. Προς το παρόν δεν φαίνεται να τίθεται θέμα παράτασης των χριστουγεννιάτικων διακοπών των μαθητών για μετά την 10η Ιανουαρίου, κάτι ωστόσο το οποίο αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι για προβληματισμό.

«Σε αυτό το σημείο η προσοχή στρέφεται στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων και το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης» ανέφερε στο ThemaOnline πηγή του υπουργείου Υγείας.

Κλάταρε το σύστημα ιχνηλάτησης

Οι πρωτοφανείς αριθμοί των λοιμώξεων προκάλεσαν κατάρρευση του συστήματος της ιχνηλάτησης, με την αρμόδια ομάδα του υπουργείου Υγείας να αδυνατεί να εντοπίσει τις στενές επαφές των θετικών περιστατικών. Με σχεδόν 4 χιλιάδες κρούσματα τις τελευταίες 48 ώρες γίνεται αντιληπτό ότι το όπλο της ιχνηλάτησης, εξουδετερώνεται σχεδόν εν τη γενέσει του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Υγείας υπενθύμισε τους πολίτες ότι όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα για καλύτερη εξυπηρέτηση τους και διευκόλυνση της διαδικασίας ιχνηλάτησης. Οι οδηγίες έχουν ως εξής:

Η προσωπική ηλεκτρονική φόρμα μπορεί να συμπληρωθεί από τον πολίτη, ή σε περιπτώσεις ανηλίκων από τον γονέα/κηδεμόνα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://phase.ucy.ac.cy/, λαμβάνοντας κωδικούς πρόσβασης οι οποίοι ισχύουν για 48 ώρες από την ώρα παραλαβής του sms. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες ο πολίτης μπορεί να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει την ηλεκτρονική του φόρμα, και ακολούθως να την υποβάλει στο Υπουργείο Υγείας πατώντας το κουμπί της καταχώρησης.

Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας θεωρείται απαραίτητη για να εξασφαλιστούν η αποδέσμευση, η δήλωση των στενών επαφών και η ενημέρωση του προσωπικού ιατρού έγκαιρα, ούτως ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και των τηλεφωνικών συνεντεύξεων λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας. Για οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας, οι πολίτες μπορούν αφού λάβουν τον σύνδεσμο και τους κωδικούς πρόσβασης να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 22514241, 22514242, 22514243, 22514244 και 22514248 (Δευτέρα με Κυριακή 08:00-00:00).

Σε περίπτωση που ένα άτομο δεν λάβει γραπτό μήνυμα με τους κωδικούς πρόσβασης και τον σύνδεσμο εντός 24 ωρών από το τεστ του, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ομάδα Ιχνηλάτησης στα τηλέφωνα 22514264, 22514258, 22514259, 22771923 (Δευτέρα-Κυριακή 08:00-00:00) ή στο email [email protected] ή με το εργαστήριο στο οποίο διενεργήθηκε η εξέταση, για να ελέγξει ότι τα στοιχεία του στάλθηκαν ορθά στο Υπουργείο Υγείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top