ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Προειδοποεί ιερείς που δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις της Εκκλησίας για τα εμβόλια

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Προειδοποεί ιερείς που δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις της Εκκλησίας για τα εμβόλια

Αυτός που δεν υπακούει, θέτει από μόνος του τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, αναφερόμενος στους κληρικούς που δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις της Εκκλησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μιλούσε κατά την τελετή κοπής της βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπής μετά από τον αρχιερατικό εσπερινό, ανέφερε ότι «είπα και το πρωί, ότι ορισμένοι κληρικοί προξένησαν σκάνδαλα».

Η Εκκλησία, σημείωσε, «ήταν πάντοτε αυστηρή και όλοι οι κληρικοί οφείλουν σεβασμό στις αποφάσεις τής Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν αποφασίζει εγωιστικά, αλλά μελετά σφαιρικά κάθε θέμα και είναι υποχρεωμένοι όλοι οι κληρικοί να εργάζονται σύμφωνα με τις εντολές τής Εκκλησίας».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «έχουμε κληρικούς που δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις αυτές, παρόλο που έχουμε πολλά παραδείγματα μέσα στην Εκκλησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο, λέγοντας ότι «ανέβηκε μέχρι τρίτου ουρανού, κι όμως θεωρούσε τιμή του να έχει μαζί του τον ιατρό του, τον Λουκά. Ο Παύλος, παραδεχόταν ότι είχε ασθένειες και τον ήθελε σύμβουλό το. Δεν έχουμε καλύτερο παράδειγμα».

«Κι έπρεπε όλοι οι κληρικοί να το σεβαστούν και να μη συμβουλεύουν τον κόσμο ότι δήθεν είναι αμαρτία αν εμβολιαστούν. Σήμερα έχουμε μία νεαρή γυναίκα, που μόλις γέννησε το παιδί της, να χαροπαλεύει εξαιτίας αυτής τής ασθένειας. Δεν έπρεπε να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο η Εκκλησία», τόνισε.

«Αυτός που δεν υπακούει, θέτει από μόνος του τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας. Γιατί εξεβλήθη τού Παραδείσου ο άνθρωπος; Λόγω του εγωισμού του. Στην ευσπλαχνία Του, όμως ο Θεός, έγινε άνθρωπος, για να επαναφέρει τον άνθρωπο στον Παράδεισο. Ο Θεός έκανε τα πάντα για να μας αξιώσει να γίνουμε πολίτες τής ουράνιας Βασιλείας Του, να γίνουμε κατά Χάριν θεοί», ανέφερε.

Αναφορικά με το 2021 ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «παρόλες τις δυσκολίες, που μας προξένησε η πανδημία, διήλθαμε και το παρόν έτος με επιτυχία. Είμαι ευχαριστημένος με όλους σας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Εργαστήκαμε ευσυνείδητα και υπερπηδήσαμε όλες τις δυσκολίες».

«Ακόμη και αυτοί που είχαν τον μεγάλο φόρτο των έργων που είχαμε, τού Καθεδρικού Ναού και των εστιών στη Λεμεσό, των οποίων η Χάρις τού Θεού μάς βοήθησε να τελέσουμε τα εγκαίνια. Τους ευχαριστώ δημόσια, διότι έτρεξαν και μετέβησαν μέχρι το εξωτερικό», πρόσθεσε.

Για τον Καθεδρικό Ναό, ανέφερε ότι «δεν φεισθήκαμε εξόδων στον Καθεδρικό Ναό, διότι επιθυμούσαμε να κάνουμε ένα καλό Καθεδρικό. Μας συμπαραστάθηκε κι ο λαός. Αυτό που κατάλαβα, είναι ότι όσο πιο κοντά είμαστε στους χριστιανούς μας, τόσο κοντύτερα είναι κι αυτοί σε μας, και δίδουν τον καλύτερο εαυτό τους για την Εκκλησία».

Πολλοί, είπε, «φοβόντουσαν ότι δεν θα καταφέρναμε να ολοκληρώσουμε τα έργα, που ξεκινήσαμε», προσθέτοντας ότι «φέτος, ξεκινήσαμε να συντηρούμε και το αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Θα το ολοκληρώσουμε στο ερχόμενο έτος».

«Με τη σωστή εργασία μας και την προθυμία μας θα πάμε μπροστά. Πάντοτε, τα ασκανδάλιστα ήταν στον ουρανό. Στη γη υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σκάνδαλα. Ουδείς τέλειος. Αρκεί να μη μας συνεπαίρνει ο εγωισμός, που είναι το χειρότερο πάθος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, να αφήσουμε κατά μέρος τις μικρότητες και τους εγωισμούς και να αφιερωθούμε στην υπηρεσία τού λαού μας. Καταταχθήκαμε να υπηρετούμε αυτόν τον λαό, και πρέπει να το κάνουμε με το καλύτερο τρόπο, διότι αυτό είναι το θέλημα τού Θεού».

Εκ μέρους των κληρικών και υπαλλήλων τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αντιφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «αυτό που είμαστε, το μεταφέρουμε και στην επόμενη χρονιά. Διότι η αλλαγή τής χρονιάς, είναι απλώς μία στιγμή και αν σκεφτεί κανείς, θα δει ότι το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουμε είναι προέκταση τού εαυτού μας, αυτού που έχουμε μέσα στην καρδιά μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top