ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ. Πάνος: «Η ανοσία της αγέλης δεν θα υπάρξει ποτέ» - Πλήρης επικράτηση της Όμικρον στην Κύπρο  

Δρ. Πάνος: «Η ανοσία της αγέλης δεν θα υπάρξει ποτέ» - Πλήρης επικράτηση της Όμικρον στην Κύπρο   

Ο Λοιμωξιολόγος Καθηγητής Παθολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Νοσοκομειακής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας. Δρ Γεώργιος Πάνος, μίλησε στο SIGMA, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» σχολιάζοντας τόσο την εγκυρότητα των τεστ για τον κορωνοιό όσο και την ανοσία της αγέλης.

«Είχαμε τη μετάλλαξη Δέλτα, ξεκίνησε μια αύξηση των κρουσμάτων με τη μείωση της θερμοκρασίας, και εμφανίστηκε η τελευταία μετάλλαξη η Όμικρον. Είναι πέντε φορές πιο μεταδιδόμενη από την Δέλτα. Κάποιοι το βάζουνε να φτάσει και 40 φορές περισσότερη μετάδοση», ανέφερε ο κύριος Πάνος.

«Η διασπορά αυτού του ιού μπορεί να οδηγήσει στην ανοσία της αγέλης, όπως την εννοούμε με άλλα ιογενή νοσήματα, όπως την ιλαρά και τη γρίπη. Πολλοί ασθενείς που νόσησαν το καλοκαίρι, νοσούν και τώρα και αυτό σημαίνει δεν μπορούμε να περιμένουμε ανοσία της αγέλης», είπε συγκεκριμένα.

«Ανοσία της αγέλης θα μπορούσαμε να έχουμε εάν κάποιος αρρωσταίνει ή εμβολιάζεται και δεν κολλάει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι μια ιογενής νόσος που ενδεχομένως θα υπάρχει συνέχεια και οι άνθρωποι, ανάλογα με το στέλεχος, θα αρρωσταίνουν κατά σύντομα χρονικά διαστήματα. Η πραγματική έννοια της ανοσίας της αγέλης δεν θα υπάρξει ποτέ», πρόσθεσε.

Όσο αφορά το θέμα της εγκυρότητας των τεστ ο Λοιμωξιολόγος Καθηγητής Παθολογίας επισήμανε ότι τα PCR είναι τα πιο έγκυρα αλλά τα rapid test και τα self test είναι πολύ κοντά στα αποτελέσματα που περιμένει κανείς να βλέπει.

«Υπάρχουν κι άλλες καταστάσεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Το rapid test και το self test μετράνε την αντιγοναιμία που σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί το ιικό φορτίο σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα τεστ αυτά να μας δώσουν αποτέλεσμα. Το αντιγόνο για να παραχθεί χρειάζεται λίγο χρόνο», εξήγησε ο κύριος Πάνος.

«Εάν το φορτίο είναι χαμηλό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και γι’ αυτό υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο να δούμε κάποια θετικά rapid test και self test σε σχέση με τα PCR», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top