ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γίνεται κάποιος να έχει νοσήσει πριν ένα μήνα με την δέλτα και να ξανανοσήσει τώρα με την όμικρον; - Τι απαντά η Δρ Κολιού

Γίνεται κάποιος να έχει νοσήσει πριν ένα μήνα με την δέλτα  και να ξανανοσήσει τώρα με την όμικρον; - Τι απαντά η Δρ Κολιού

Για το πρόβλημα συμφόρησης στα εμβολιαστικά κέντρα και στα φαρμακεία, όπως και για την 3η δόση αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας, μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού στην ενημερωτική εκπομπή «ALPHA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ».

Η κ. Κολιού αναγνώρισε το τεράστιο πρόβλημα συμφόρησης  που υπάρχει στα κέντρα εμβολιασμού και στα φαρμακεία όπου οι  πολίτες περιμένουν να  κάνουν rapid test και επισημαίνει ότι θα το μεταφέρει το απόγευμα στην σημερινή  συνάντηση,  στον Υπουργό Υγείας και στην Γενική Διευθύντρια.

Διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την κατάσταση με την όμικρον αυτή την εβδομάδα στα νοσηλευτήρια.  Υπάρχουν οι ενδείξεις από την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνει αλλα «ξέρουμε ότι η αύξηση έγινε αυτές τις τελαυταίες 6-7 μέρες και ξέρουμε ότι πάντα χρειάζεται ένας λανθάνων χρόνος μέχρι να μπουν άνθρωποι που νόσησαν στο νοσοκομείο. Επομένως, θα ξέρουμε αυτή την εβδομάδα για την όμικρον, μάλλον προς το τέλος της».

Τίθεται στην κ. Κολιού το ερώτημα αν είναι δυνατόν κάποιος να έχει νοσήσει πριν 1 μήνα με δέλτα  και να ξανανοσήσει τώρα με όμικρον και απαντά «ναι, αφού η όμικρον έχει ιδιαίτερες ικανότητες στο να κάνει breakthrough infections, να έχεις νοσήσει και να σε ξαναπροσβάλει. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα, εφόσον υπάρχει η 3η δόση.  Είναι εξαιρετικά απίθανο με την 3η δόση να πας νοσοκομείο ή εντατική. Αυτό το λένε μεγάλα κέντρα τα οποία έχουν μελετήσει την ενισχυτική δόση».

Σχετικά με την ανοσία της 3ης δόσης, η κ. Κολιού δήλωσε πως μετα τους 3 μήνες αρχίζει να εκπίπτει η προστασία της, ειδικά για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού και είναι γι αυτό που στο Ισραήλ έχουν βάλει την 4η δόση σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (που χάνουν γρήγορα την ανοσία τους).

«Το επείγον που πρέπει να λυθεί τώρα είναι η ταχύτητα μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό. Αν μπορούμε να την ανακόψουμε θα έχουμε και λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας», τόνισε.

Επισήμανε επίσης, «πως τα μέτρα σε ισχύ έχουν κάποιες αδυναμίες αλλά επειδή ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων  είναι εμβολιασμένοι και με την 3η δόση,  πιστεύουμε ότι δεν θα έχει τόση μεγάλη επιρροή  η όμικρον πάνω στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, γι αυτό το λόγο δεν έχουμε πιο αυστηρά μέτρα».

Τόνισε,  πως στόχος είναι να πετύχουμε υψηλά  ποσοστά εμβολιαστική κάλυψης για να μας βοηθήσουν τουλάχιστον να μην επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας, ούτως ώστε όταν αρρωστήσει κάποιος και είναι σοβαρά να έχει μιαν αξιοπρεπή φροντίδα.

Έκλεισε λέγοντας πως,  το αν θα κορυφωθεί η κατάσταση κρουσμάτων περισσότερο, εξαρτάται από την πορεία τη πανδημίας τις επόμενες μέρες.

Δείτε το βίντεο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top