ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Long Covid: Ερευνητές ανακάλυψαν πώς προκαλείται και ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα

Long Covid: Ερευνητές ανακάλυψαν πώς προκαλείται και ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα

Ομάδα ερευνητών από Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής ίσως… έχουν την απάντηση αναφορικά με το τι είναι αυτό που οδηγεί στα συμπτώματα της Long Covid.

Μετά έρευνα του πανεπιστημίου του Stellenbosch, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν αρκετά στοιχεία για να υποστηριχθεί η άποψη ότι οι αξιοσημείωτες και επίμονες μικροθρομβώσεις στο αίμα, που προκαλούνται σε ασθενείς με κορονοϊό, ίσως ευθύνονται για τα συμπτώματα της Long covid, λόγω της υποξίας -δηλαδή της μη επαρκούς οξυγόνωσης- που επιφέρουν στον οργανισμό.

Η ερευνήτρια Resia Pretorius έγραψε σχετικό άρθρο για τις έρευνές της στον Guardian, στο οποίο εξηγεί τα πορίσματά της. «Σύμφωνα με την έρευνά μου, παρατηρήθηκαν μικροθρομβώσεις στο αίμα ασθενών με Covid-19», αναφέρει και συνεχίζει: «Συνήθως ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ξεπεράσει χωρίς συνέπειες αυτές τις μικροθρομβώσεις, φαίνεται όμως ότι αυτοί που υποφέρουν από Long Covid χάνουν αυτή τη δυνατότητα. Η παρουσία αυτών των μικροθρόμβων έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων στους ιστούς, έτσι ώστε να μην επιτελούνται φυσιολογικά οι λειτουργίες του οργανισμού. Έτσι, δημιουργείται υποξία που αυτή προκαλεί και τα συμπτώματα αυτά, τα οποία επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό».

Τα συμπτώματα της Long covid
Τα συμπτώματα αφορούν σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό κι αυτά είναι συνήθως κόπωση, βήχας, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, υπόταση, όπως και διάφορα νευρολογικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Δεν πρέπει να υποτιμούνται οι ψυχολογικές επιπτώσεις που παρατηρούνται, όπως άγχος, κατάθλιψη, ίλιγγος, ημικρανίες και διαταραχή μνήμης. Μάλιστα, η ερευνήτρια από τη Νότια Αφρική καλεί την επιστημονική κοινότητα να πραγματοποιήσει «επείγουσες» έρευνες προκειμένου να ανακαλυφθεί ο τρόπος για την καλύτερη διάγνωση των Long covid ασθενών, ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπειών.

Θυμίζει, δε, ότι η υποξία (δηλαδή η κρίσιμη παθολογική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού, κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα -ή ένα μέρος του- στερείται επαρκούς οξυγόνωσης) μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από Long covid. Στη χώρα μας αυτός ο αριθμός υπολογίζεται στις 100.000…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top