ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊος: Το κοινό κρυολόγημα δείχνει να προστατεύει από την Covid-19

Κορωνοϊος: Το κοινό κρυολόγημα δείχνει να προστατεύει από την Covid-19

Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούνται από τους κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος προστατεύουν από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, δείχνει μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο. Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίου για την Covid-19 που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications εστιάζει στα T-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μια κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία. Τα Τ-κύτταρα ενεργοποιούνται και από τα εμβόλια Covid-19, είναι όμως πιο δύσκολο να μελετηθούν σε σχέση με τα ευρύτερα γνωστά αντισώματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχετικά μικρό δείγμα 52 εθελοντών, οι οποίοι ζούσαν στο ίδιο σπίτι με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19. Το πείραμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι περισσότεροι Βρετανοί δεν είχαν ακόμα εμβολιαστεί.

Αιματολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα 26 άτομα που δεν προσβλήθηκαν από Covid-19 έφεραν υψηλά επίπεδα Τ-κυττάρων που αναγνωρίζουν τους κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος.

«Διαπιστώσαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τα-κυττάρων, τα οποία δημιουργήθηκαν στον οργανισμό λόγω λοίμωξης από άλλους ανθρώπινους κοροναϊούς όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρία Κούντου.

Τα Τ-κύτταρα που ανίχνευσαν οι ερευνητές δεν αναγνώριζαν την εξωτερική πρωτεΐνη-ακίδα των κοροναϊών, την οποία βάζουν στο στόχαστρο όλα τα σημερινά εμβόλια, αλλά πρωτεΐνες που κρύβονται στο εσωτερικό των ιών. .

Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, η οποία μεταλλάσσεται συχνά και οδηγεί στην εμφάνιση νέων στελεχών όπως η Όμικρον, οι εσωτερικές πρωτεΐνες τείνουν να μένουν σταθερές, λένε οι ερευητές.

«Οι εσωτερικές πρωτεΐνες μεταλλάσσονται πολύ λιγότερο» επισήμανε ο καθηγητής Άτζιτ Λαλβάνι, μέλος της συντακτικής ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικές πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία θεωρητικά θα προστατεύουν και από τα σημερινά αλλά και από μελλοντικά στελέχη του πανδημικού κοροναϊού.

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Κούντου τόνισε πάντως ότι «κανείς δεν πρέπει να βασίζεται» στην προστασία που ενδεχομένως προσφέρει η προηγούμενη λοίμωξη με κοινό κρυολόγημα,

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε από την Covid-19 είναι ο πλήρης εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης» είπε.

Είναι εξάλλου αδύνατο να γνωρίζει κανείς αν τα κρυολογήματα που ενδεχομένως είχε περάσει οφείλονταν πράγματι σε κοροναϊούς, ή σε κάποιον από τους δεκάδες άλλους ιούς που επίσης προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top