ΥΓΕΙΑ

Έχετε χάσει τον ύπνο σας με την Omicron; Top tips για να νικήσετε την αϋπνία

Έχετε χάσει τον ύπνο σας με την Omicron; Top tips για να νικήσετε την αϋπνία

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας και ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί μια από τις πτυχές της ζωής μας που αναστατώθηκαν περισσότερο. Δείτε ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο από διαταραχές ύπνου και πώς μπορούν να τις ξεπεράσουν

Εάν η πανδημία έχει γίνει η αιτία να χάσετε τον ύπνο σας, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να κατανικήσετε τις διαταραχές ύπνου που προκαλεί η ανησυχία για τον κορωνοϊό.

Πάνω από ένας στους δυο αμερικανούς (56%) έχουν αυτό που οι ειδικοί έχουν ήδη βαφτίσει covid-somnia δηλαδή διαταραχές ύπνου που οφείλονται στην ανησυχία για την πανδημία.

Στις διαταραχές αυτές περιλαμβάνονται για το 57% των πασχόντων η δυσκολία έλευσης του ύπνου ή οι αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα. Το 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν μικρότερη διάρκεια ύπνου, το45% χειρότερη ποιότητα ύπνου και το 36% ενοχλητικά όνειρα. Η σχετική έρευνα διενεργήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Υπνου (AASM).

Οι λόγοι που μας κρατούν ξύπνιους την νύχτα είναι πολλοί σύμφωνα με τους ειδικούς: φόβοι για την πανδημία, για τους αγαπημένους μας, οικονομικές ανησυχίες καθώς και η απομόνωση και μειωμένη κοινωνικοποίηση.

Ποιοι υποφέρουν περισσότερο από διαταραχές ύπνου; Σύμφωνα με την έρευνα συχνότερα αναφέρουν διαταραχές του ύπνου οι άνδρες και οι ενήλικες 35-44 ετών σε ποσοστό 70%. Οι άνω των 55 ετών αναφέρουν συχνότερα δυσκολία να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι.

Σύμφωνα με την AASM για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυπνίας και διαταραχών ύπνου είναι σημαντικό να έχουμε και να διατηρήσουμε μια ρουτίνα ύπνου, με στόχο κατ’ ελάχιστο τις επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ καθώς και την τήρηση ενός ωραρίου ύπνου και αφύπνισης καθημερινά.

Μια ακόμη καλή συμβουλή είναι να μειώσουμε τον χρόνο έκθεσης σε οθόνες, σερφάρισμα και social media πριν πέσουμε στο κρεβάτι, ενώ συνιστάται να κλείσουμε όλες τις οθόνες μισή ώρα πριν παμε στην κρεβατοκάμαρα.

Φροντίζουμε επίσης το δωμάτιό μας να είναι ήσυχο και σκοτεινό χωρίς οθόνες στο κομοδίνο. Μισή ώρα πριν πέσουμε στο κρεβάτι μπορούμε να κάνουμε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο και να διαβάσουμε λίγες σελίδες απο το αγαπημένο μας βιβλίο

Με αυτά τα απλά βήματα τα προβλήματα ύπνου θα γίνουν παρελθόν. Εάν όμως επιμένουν και ταλαιπωρείσθε τότε δείτε τον γιατρό σας και ρωτήστε κατά πόσο χρειάζεστε φαρμακευτική βοήθεια για να διευκολύνετε την έλευση του ύπνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top