ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια εν μέσω των νέων κυμάτων των μεταλλάξεων του COVID-19. Μετά την επέκταση κατά 5,5 τοις εκατό το 2021, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί μόνο κατά 4% το 2022 και 3,5% το 2023, σύμφωνα με την έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και τις Προοπτικές των Ηνωμένων Εθνών (WESP) 2022, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η ισχυρή ανάκαμψη του 2021, ωθούμενη από τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και κάποια απορρόφηση επενδύσεων, με το εμπόριο να ξεπερνά τα προ πανδημίας επίπεδα, σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ποσοστό που ξεπέρασε αυτό των προηγούμενων τεσσάρων δεκαετιών, τονίζει η Έκθεση.

Ωστόσο, η δυναμική για ανάπτυξη, ειδικά στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβραδύνθηκε σημαντικά μέχρι το τέλος του 2021, καθώς οι επιπτώσεις των νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων άρχισαν να υποχωρούν και προέκυψαν μεγάλες διαταραχές στην αλυσίδας εφοδιασμού. Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις σε πολλές οικονομίες εγκυμονούν πρόσθετους κινδύνους.

«Σε αυτήν την εύθραυστη και άνιση περίοδο της παγκόσμιας ανάκαμψης, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και Προοπτικές του 2022 απαιτεί καλύτερα στοχευμένα και συντονισμένα μέτρα πολιτικής και χρηματοοικονομικών μέτρων στο εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να κλείσουμε τα κενά των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών. Αν δουλεύουμε με αλληλεγγύη, σαν μια οικογένεια, μπορούμε να κάνουμε το 2022 μια αληθινή χρονιά ανάκαμψης για τους ανθρώπους και εξίσου για τις οικονομίες».

Με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron του COVID-19 να εξαπολύει νέα κύματα λοιμώξεων, ο ανθρώπινος και οικονομικός φόρος της πανδημίας προβλέπεται να αυξηθεί και πάλι.

"Χωρίς μια συντονισμένη και σταθερή παγκόσμια προσέγγιση για τον περιορισμό του COVID-19 που περιλαμβάνει καθολική πρόσβαση στα εμβόλια, η πανδημία θα συνεχίσει να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για μια χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των ΗΕ του τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων Liu Zhenmin.

Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας καθυστερεί και τα επίπεδα της παγκόσμιας φτώχειας θα παραμείνουν υψηλά. Τα επίπεδα απασχόλησης αναμένεται να παραμείνουν πολύ χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά τα δύο επόμενα χρόνια, και ενδεχομένως και μετά.

Η απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη παραμένει σταθερή, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις ανεπτυγμένες οικονομίες επιτείνουν τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πληθωρισμό.

Η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική και η Δυτική Ασία αναμένεται να δουν αργή ανάκαμψη των θέσεων εργασίας. Στην Αφρική, προβλέπεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας θα αυξηθεί έως το 2023. Επιπλέον, υπάρχει άνιση ανάκαμψη της απασχόλησης και του εισοδήματος στις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Η απασχόληση στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αναφέρει η έκθεση.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν την έκτακτη νομισματική ανταπόκρισή τους εν μέσω των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Η δημοσιονομική κατάσταση τα μη βιώσιμα εξωτερικά χρέη και οι πρόσθετοι δανεισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει φέρει πολλές από τις οικονομίες των χωρών στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Χρειάζεται επειγόντως συντονισμένη διεθνής υποστήριξη για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνεται έκθεση.

«Οι νομισματικές αρχές στις ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να επιταχύνουν και να ακολουθήσουν τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να μειώσουν τους ισολογισμούς τους για να διατηρήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να διατηρήσουν το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους σε χαμηλά επίπεδα, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να αποφύγουν την πρόωρη δημοσιονομική εξυγίανση», τόνισε ο Επικεφαλής του Κλάδου Παγκόσμιας Οικονομικής Παρακολούθησης και βασικός συντάκτης της έκθεσης Hamid Rashid.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top