Την ανάγκη περιορισμού της απώλειας εσόδων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και της υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών, ειδικότερα των δαπανών που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση και ανάκαμψη της οικονομίας, επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.
«Δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας λόγω της συνέχισης της πανδημίας Covid-19, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να περιοριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η απώλεια εσόδων», αναφέρει ο κ. Παντελή σε εγκύκλιο που απεστάλη χθες προς τα Υπουργεία, Υφυπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.
Σημειώνει πως περαιτέρω θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για είσπραξη καθυστερημένων εσόδων.
Όπως επισημαίνει, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών, καθώς και των λοιπών δαπανών, «οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση και ανάκαμψης της οικονομίας».
«Ιδιαίτερα η υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας», προσθέτει ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ.
O κ. Παντελή αναφέρεται και στις δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών και στις διατάξεις του περί ρύθμισης των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων και για συναφή θέματα Νόμου και των σχετικών κανονισμών, σημειώνοντας ότι το πνεύμα της νομοθεσίας αυτής είναι η εξασφάλιση/αγορά υπηρεσιών περιορισμένης χρονικής διάρκειας για ειδικές και μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υφιστάμενοι υπάλληλοι δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου/σχεδίου ή προγράμματος.
«Η υποστελέχωση δεν αποτελεί καμία δικαιολογία ούτε και είναι αποδεκτή για σύναψη σύμβασης υπηρεσιών», αναφέρει ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ και επισημαίνει ότι «η φύση της παρεχόμενης εργασίας είναι για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και για συγκεκριμένη εργασία (παραδοτέα) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται δημοσιοϋπαλληλική σχέση μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου».
Εξάλλου, ο κ. Παντελή τονίζει πως στο Υπουργικό Συμβούλιο υποβάλλονται προτάσεις, ειδικά για θέματα, τα οποία συνεπάγονται οικονομικές επιπτώσεις, που πρέπει να ενσωματώνουν τις απόψεις του ΥΠΟΙΚ.
Επισημαίνει, τέλος, ότι όλα τα επιδόματα θα πρέπει να δίνονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φειδώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονομήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2022 προνοεί σημαντική δημοσιονομική διόρθωση με το δημοσιονομικό έλλειμμα να υπολογίζεται στο 1,1% του ΑΕΠ ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο θα είναι πλεονασματικό και θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ από έλλειμμα 5,5% και 3,0% το 2021 αντίστοιχα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις